Osvrt na predstavu A Christmas Carol

Osvrt

Osvrt

di Luka Šabić -
Numero di risposte: 1

Osvrt na kazališnu predstavu

U srijedu, 16. listopada 2019. bio sam na predstavi A Christmas Carol. Glumci su bili članovi skupine The American Drama Group Europe. Predstava se izvodila u kazalištu Kerempuh. Predstava je nastala prema istoimenome djelu Charlesa Dickensa.

U djelu je riječ o škrtome i sebičnom lihvaru Ebenezeru Scroogeu koji mrzi Božić i ne pokazuje osjećaje prema drugima. Ta hladnokrvnost je najviše vidljiva u odnosu Scroogea i zaposlenika Boba Cratchita. Bob mora raditi u hladnoj sobi zato što njegov gazda ne želi trošiti novac na grijanje. Na Badnju večer u posjetu mu je došao siromašni rođak Fred. Htio ga je pozvati na večeru, ali Scrooge je to zanemario. Provodeći noć u hladnoj i mračnoj sobi, odjednom se pojavi duh njegovog prijatelja Jacoba Marleya koji je nosio sef na glavi, a tijelo mu bijaše okovano lancima. Zbog lihvarstva tokom života u zagrobnom životu mora trpjeti teret svojih grijeha. Jacob mu je naredio da mora promijeniti način života te mu je rekao da će mu u posjet doći tri duha. Scrooge je bio preplašen. Prvo se pojavljuje duh božićne prošlosti. On odvodi glavnog lika u njegovo sretno djetinjstvo kako bi pokazao da su ljudi dobri po prirodi i da ih neke stvari mogu promijeniti. Zatim se pojavljuje duh božićne sadašnjosti. Duh ga odvodi u kuću njegova zaposlenika Boba gdje zatiču bolesnog dječaka. Duh govori Ebenezeru da će dječak umrijeti ako ne posjeti liječnika, na što on bude užasnut. Posljednji se pojavljuje duh božićne budućnosti koji glavnog lika odvodi na groblje pokazajući mu je njegov osamljeni i jadni grob. Tu se nalazio i dječakov grob. Napokon shvativši što je njegova zloba učinila ljudima, dolazi do zaključka da od zla nema koristi te se mijenja u bolju osobu koja je počela pomagati siromašnima. Ljubavi i dobrota promijenili su Ebenezerov život.

Što se tiče scenskog nastupa, bio je odličan. Klarinet i harmonika u pozadini stvarali su poseban osjećaj jeze i uzbuđenosti. Glumci su bili zabavni i domišljati. Predstava je bila poučna jer je bila na engleskom jeziku, ali naučio sam još nešto bitnije. Shvatio sam da su ljudi najviše ispunjeni kad su dobri te da je novac sličan vatri: „Dobar sluga, ali loš gospodar“.

Luka Šabić 1.a

Luka Šabić 1.a