Ponavljanje za drugu pisanu provjeru znanja: Svojstva i vrste tvari 1. dio

PONAVLJANJE ZA DRUGU PISANU PROVJERU ZNANJA

SVOJSTVA I VRSTE TVARI

 

1.      U sljedećim je zadatcima točan samo jedan odgovor. Zaokruži slovo ispred točnog odgovora.

Tvari koje grade živa bića nazivamo:                                                                                                           

a)      organske                 b) anorganske             c) prirodne                  d) sintetičke

Prijelaz vodene pare u tekuću vodu naziva se:

a)      Sublimacija                        b) kondenzacija          c) isparavanje              d) kristalizacija                                  

Najveća količina kisika otopit će se u vodi pri:                                                                                          

a)      7 °C    b) 23 °C          c) 75 °C          d) 95 °C

Maseni udio označavamo:                                                                                                                           

a)      v          b) w     c) φ     d) δ

Univerzalnim indikatorskim papirom ispitan je uzorka jedne tekućine. Dobiveni rezultat je pH = 8. O kakvoj se tekućini radi:                                                                                                                                           

a)      Slaba kiselina             b) slaba lužina            c) neutralna otopina   

Otrovan i štetan sastojak iz duhanskog dima je:                                                                                         

a)      Dušikov monoksid                 b) ugljikov monoksid             c) ugljikov dioksid

 

2.      Odgovori na pitanja!

a)      Koja tvar pospješuje hrđanje željeza?                                                                                                          

b)      Što su elementarne tvari?                                                                                                                             

c)      Što je vrelište?                                                                                                                                   

d)      Koja su svojstva čvrstog agregacijskog stanja tvari (oblik, volumen, udaljenost među česticama, privlačne sile, znak za agregacijsko stanje)?                                                                                               

e)      Navedene tvari razvrstaj prema podrijetlu.                                                                                                  

Tvari: plastika, morska sol, čelik, najlon, željezo, ugljikohidrati

Prirodne:

Umjetne:

f)       Navedene tvari razvrstaj u skupine kojima pripadaju.                                                                                 

Tvari: jodna tinktura, aluminij, olovo, redestilirana voda, mlijeko, kalcijev karbonat, klorovodična (solna) kiselina, zasićena otopina natrijeva acetata

Elementarna tvar:

Kemijski spoj:

Homogena smjesa:

 Heterogena smjesa:    

g)      Usporedi pojam kvalitativan i kvantitativan sastav.                                                                                    

h)      Navedi naziv promjene agregacijskog stanja tvari koje se događa kada čokoladu ostaviš vani na stolu

pod utjecajem Sunčevih zraka.                                                                                                                     

i)       Navedi jedan primjer za kondenzaciju iz svakodnevnog života.                                                                 

j)       Što je biorazgradiva plastika?                        

                                                                                   

3.      Marko je pomiješao kuhinjsku sol i jod.                                                                                                     

Predloži postupak kojim bi Marko mogao odvojiti jod i kuhinjsku sol.

Skiciraj potrebnu aparaturu.

Na temelju kojeg fizikalnog svojstva tvari se razdvajaju kuhinjska sol i jod?

 

4.      Prouči sliku 1. i odgovori na pitanja.

 

a)      Na slici 4 je prikazana aparatura za _______________.   

b)      Aparatura nam služi za odvajanje sastojaka iz

 

______________________ smjese.                                        

c)      Imenuj dijelove aparature označene slovima.                    

A ________________       B ______________________

C ________________       D ______________________

 

d)      Na temelju kojeg fizikalnog svojstva se odvajaju sastojci smjese pomoću prikazane aparature?                                                                    

5.      Martina je ispitivala topljivost joda, kuhinjske soli i ulja u alkoholu etanolu.

Koja tvar se otopila u etanolu? Obrazloži odgovor.                                                                                     

 Kako nazivamo otopinu te tvari u etanolu i koja je njezina uloga?                                                                                   

6.      U žalcu ose nalazi se lužnata tvar.

Predloži tvar iz svakodnevnog života koja se može staviti na mjesto uboda da bi se ublažile posljedice uboda i obrazloži svoj odabir.                                                                                                                                 

7.      Ispod čestičnih crteža označenih slovima A, B , C, D, E, F na slici 2 napiši koju vrstu tvari prikazuje (elementarna tvar, smjesa elementarne tvari i kemijskog spoja, smjesa elementarnih tvari, smjesa kemijskih spojeva, kemijski spoj)                                                                                                                                             

                                        

 

 

 


8.      Slika 3. prikazuje promjene temperature do kojih dolazi tijekom zagrijavanja leda. Prouči sliku i odgovori na pitanja.        

                 

 Slika 3. Promjene temperature kroz vrijeme tijekom zagrijavanja smjese leda i vode                                                                                                   

a)      Kojim slovom je na grafu prikazan led?

b)      Mijenja li se temperatura tijekom taljenja leda?     

              Obrazloži odgovor.                                            

 

 

 

 

c)      U kojem agregacijskom / agregacijskim stanjima se nalazi voda u točkama D i E?

 


9.      Tablica 1. prikazuje topljivost kalijeva nitrata pri različitim temperaturama u 100 g vode.

 

Tablica 1. Ovisnost topljivosti kalijeva nitrata o promjeni temperature

t/ C

10

20220

33030

40

50

70

80

m(kalijev nitrat) / g

21,4

31331,9

46,0

62,9

84,2

138,1

170,3

Na temelju podataka u tablici odgovori na sljedeća pitanja.

a)      Na milimetarskom papiru grafički prikaži ovisnost topljivosti kalijeva nitrata o temperaturi.             

b)      Je li otopina u kojoj je pri 40 C otopljeno 62,9 grama kalijeva nitrata nezasićena ili zasićena? Obrazloži.                                                                                                                                             

c)      Marko je pri temperature od 80 °C otopio 160 g kalijeva nitrata. Kakva je ta otopina s obzirom na zasićenost? Obrazloži!                                                                                                                            

 

d)      Obrazloži što će se dogoditi ako otopinu kalijeva nitrata iz zadatka c pažljivo ohladimo                    

     na 30 C. Je li takva otopina zasićena, nezasićena ili prezasićena? Obrazloži!

e)       Koliko se grama kalijeva nitrata može maksimalno otopiti u 150 g vode pri 30 C.                            

f)       Opiši postupak kojim možeš iz prezasićene otopine dobiti zasićenu otopinu.                                      

 

10.  U tablici 2 je navedena topljivost srebrova nitrata u (A) u 100 g vode pri različitim temperaturama.

Tablica 2. Ovisnost topljivosti srebrova nitrata o promjeni temperature                                                   

t/°C

0

10

20

30

40

50

60

m(A)/g

122

170

222

300

376

455

525

 

a)      Nacrtaj na milimetarski papir graf ovisnosti topljivosti srebrova nitrata (A) o temperaturi.           

b)      Odredi vrstu otopine koja je pripremljena miješanjem 310 g srebrova nitrata sa 100 g vode pri 30 °C.

c)      Koliko grama srebrova nitrata treba za pripremu 232 g zasićene otopine pri 20 °C?                     

d)      U graf ucrtaj točku koja odgovara sastavu zasićene otopine pri 35 °C.                                           

 

 

 

11.   Slika 4. Prikazuje ovisnost topljivosti plina s promjenom temperature.                                                                                                                         

Slika 4. Ovisnost topljivosti plina kisika o temperature                                                                        

a)       Na temelju grafičkog prikaza opiši kako topljivost plina ovisi o temperaturi.

 

 

b)      Što se događa s ribama za vrijeme ljetnih vrućina? Obrazloži odgovor!

 

 

 

 


12.   Slika 5. Prikazuje ovisnost topljivosti plina o promjeni tlaka.   

                                                                         

a)Je li topljivost plina veće pri nižem ili višem tlaku?

 

 

b) S porastom dubine mora tlak se povećava.

S kakvim se problemom susreću ronioci kod izranjanja?

 

13.  Maksimalna doza benzojeve kiseline koja se smije dnevno konzumirati je 5 mg po kilogramu tjelesne

 mase. Izračunaj maksimalnu dozu benzojeve kiseline koju različitom hranom i pićem u organizam smije dnevno unijeti žena mase 52 kg.                                                                   

                                    

14.  Učionica ima dužinu 6 m, širinu 4 m I visinu 3 m. Koliko litara kisika ima u učionici (ako je učionica poptuno prazna: bez namještaja I učenika) ako je volumni udio kisika u zraku 21 %.                                  

 

15.  Na temperaturi od 20 °C u 100 g vode najviše se može otopiti 73 g limunske kiseline. Izračunaj koliko limunske kiseline se može otopiti u 550 g vode pri istoj temperaturi.                                                         

                                                                       

16.    Vegeta je heterogena smjesa koja se sastoji od soli, mrkve, peršina i celera. Masa soli u vegeti je 80 g, masa mrkve 40 g, masa peršina 20 g i masa celera 10 g. Izračunaj koliki je maseni udio soli u vegeti.

Rezultate izrazi u postocima zaokruženim na dvije decimale.                                                                     

 

17.  Marta je odlučila ručno oprati odjeću. Kada je završila s pranjem stavila je odjeću u 8 L vode u koju je dodala 40 mL omekšivača za rublje.

     Koliko je volumni udio omekšivača u smjesi omekšivača i vode?                                                        

 

 

 

18.  Zlatka je kao nasljedstvo od bake dobila metalnu pločicu za koju baka tvrdi da je od zlata. Zlatka želi provjeriti je li pločica stvarno izrađena od zlata. Da bi to otkrila ona je odlučila provjeriti je li gustoća pločice jednaka gustoći zlata koja iznosi 19,30 g/cm3. Zlatka je uzela digitalnu vagu i izvagala pločicu. Njezina masa iznosila je 57,9 g. Nakon toga je uzela menzuru i u nju ulila 15 mL vode. Zatim je uzela pločicu i polako ju spustila u vodu u menzuri. Zlatka je uočila da se razina vode u menzuri povisila s 15 mL na 18 mL. Je li pločica stvarno građena od zlata?                                                                               

 

19.  Gustoća cinka iznosi 7,14 g/cm3, a volumen uzorka cinka iznosi 0,07 dm3.                                   

       Izračunaj masu aluminija i rezultat izrazi u g, dag i kg.

 


Última modificación: Monday, 14 de December de 2020, 07:45