Upute za učenike

6. Blokovi unutar virtualne učionice

Dio sadržaja unutar virtualnih učionica nalazi se u blokovima koje možete pronaći s lijeve i desne strane sučelja. U nastavku ćemo proći osnovne blokove sustava Loomen koji će vas dočekati u virtualnim učionicama.

Aktivnosti

Blok Aktivnosti - može se koristiti za jednostavniju navigaciju u tečaju. Unutar su bloka prikazane poveznice na sve aktivnosti i resurse: ankete, forume, resurse, testove i dr. Odabirom pojedine poveznice dobiva se popis svih aktivnosti istog tipa, na primjer popis svih foruma u tečaju. Blok aktivnosti omogućava brzi pregled aktivnosti koje vas očekuju unutar virtualne učionice.

 

Slika 28.:  Blok Aktivnosti

Sekcije

Blok Sekcije - tečajevi su uobičajeno podijeljeni u teme ili tjedne koji su redoslijedno poredani. Ovaj blok prikazuje broj tema/tjedana koje se nalaze u tečaju i omogućuje brzi skok na jednu od njih ili na aktualnu temu putem poveznice Prikaži trenutačnu temu. 

 

Slika 29.: Blok Sekcije

Sadržaj

Ovaj se blok pojavljuje kada odaberete resurs Knjiga unutar tečaja. Navigacija resursom Knjiga, čiji je sadržaj prikazan u obliku stranica moguća je i uz pomoć ovog bloka.

Slika 31.: Navigacija u resursu knjiga


Postavke

Ovaj blok nudi nekoliko mogućnosti. U ovom se bloku može pojaviti i mogućnost prekida primanja obavijesti putem e-pošte. Pretplata na forum podrazumijeva dobivanje obavijesti o pristiglim porukama u forumu na e-adresu. Riječ je o adresi koja je polaznicima dodijeljena pri otvaranju AAI@EduHr elektroničkog identiteta u školi. Osim u forumu Obavijesti većina je pretplata na forume u virtualnim učionicama onemogućena. Ako želite prestati primati obavijesti potrebno je odabrati naslov foruma (odabirom naslova), a zatim u bloku Postavke > Administracija foruma odabrati poveznicu Ukini pretplatu na ovaj forum. Postupak se ponavlja za svaki forum za koji polaznik želi ukinuti pretplatu.

Slika 32.: Blok Postavke i ukidanje pretplate na forumu


Navigacija

Ovaj vam blok omogućava brzi uvid u strukturu virtualne učionice, a klikom na određeni dio možete mu odmah i pristupiti.

 

Slika 33.: Blok Navigacija


Osim korištenja blokova Navigacija, Sekcije, Aktivnosti važan je element za navigaciju virtualnom učionicom i Navigacijska traka. Ona prikazuje trenutni položaj u sustavu i tečaju i omogućava povratak na hijerarhijski više stranice. Pomoću nje jednostavno možete odabrati hijerarhijski više stranice, na primjer naslovnicu tečaja ili Moju naslovnicu u sustavu i preskočiti nepotrebne korake. 

 

Slika 34.: Navigacijska traka


Video zapis o navigaciji pogledajte klikom na sliku niže.


Video zapis 6.: Navigacija