Video-upute

Ovdje možete pronaći video-upute koje će vam pomoći u lakšem snalaženju u sustavu Loomen i virtualnim učionicama. Ekran možete povećati nakon pokretanja videa, klikom dolje desno na ikonu kvadrata ˝puni ekran˝. Ako želite gledati video s titlovima kliknite dolje desno na ˝Podnaslov˝ (bijeli kvadrat) pa zatim kliknite na ˝hr˝.

Prijava u sustav

Sustavu Loomen pristupate uz pomoć internetskog preglednika upisivanjem internetske adrese: https://loomen.carnet.hr. Nakon upisivanja internetske adrese dočekuje vas početno sučelje, odnosno naslovnica sustava Loomen. Na početnoj stranici dostupne su osnovne informacije, poput središnjeg dijela sadržaja koji se može listati pomoću strelica i foruma Novosti s važnijim obavijestima o radu sustava. Na naslovnici u gornjem desnom uglu odaberite poveznicu AAI@Edu.hr prijava Nakon odabira otvara se stranica za prijavu u sustav korištenjem AAI@Edu.hr korisničkih podataka dobivenih od administratora u školi koje unosite u za to predviđena polja. Klikom na prijavi se, ako su uneseni podaci točni, pristupate Mojoj naslovnici s popisom e-kolegija na koje ste upisani. Ako još uvijek niste upisani niti na jedan kolegij popis će biti prazan.


Pronalazak i prijava u virtualnu učionicu

 

E-kolegiju možete pristupiti na dva načina. Prvi način je putem direktne poveznice kada kolegiju pristupate izravno. Dovoljno je poveznicu upisati ili kopirati i zalijepiti u internetski preglednik. Ovdje ćemo u svrhu primjera koristiti poveznicu na virtualnu učionicu "Kako uspješno učiti u online okruženju" https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=9825 Ako se prethodno niste prijavili u sustav sa svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom, učinite to sada. Ako e-kolegiju pristupate prvi put, može vam se prikazati prozor za samostalan upis s poljem za unos zaporke. Unošenjem ispravne zaporke i odabirom gumba Upiši me pristupate e-kolegiju. E-kolegij je od sada dostupan i u padajućem izborniku Moji e-kolegiji. Neki e-kolegiji ne zahtijevaju upis zaporke, pa ćete već pri prvom unošenju poveznice na tečaj automatski biti upisani. Drugi način za pristup e-kolegiju je pomoću tražilice. Na naslovnici sustava Loomen, nakon što se prijavite u sustav, u gorenjem desnom uglu sučelja, u polje za pretragu unesite naziv traženog e-kolegija. Klikom na tipku Enter na tipkovnici ili ikonu za pretragu, prikazat će se svi e-kolegiji koji odgovaraju ključnim riječima. Klikom na naslov odaberite traženi e-kolegij. Ako je za samostalni upis potrebna zaporka, unesite zaporku te odaberite gumb Upiši me. Ako e-kolegij nema omogućen samostalan upis potrebno je kontaktirati organizatora edukacije te zamoliti zaporku ili dodatne informacije o upisu. U slučaju prijave u pogrešnu virtualnu učionicu ili prijave u pogrešnoj ulozi u bloku postavke jednostavno odaberite poveznicu Ispiši me iz e-kolegija.


Postoji nekoliko načina za kretanje u virtualnoj učionici i sustavu Moodle. Navigacijska traka prikazuje trenutni položaj unutar e-kolegija uz mogućnost povratka na hijerarhijski više stranice, primjerice povratak na početnu stranicu e-kolegija ili Moju naslovnicu. Srednji stupac prikazuje module aktivnosti i resursa koje možete odabrati klikom na njihov naziv. Za ovu priliku odabrali smo resurs Knjiga. Navigacija kroz resurs Knjiga, čiji je sadržaj prikazan u obliku stranica, omogućena je strelicama za navigaciju pri vrhu i dnu pojedine stranice, te pomoću popisa sadržaja u bloku sa strane. Povratak na naslovnicu tečaja možete napraviti jednostavnim odabirom naziva e-kolegija u navigacijskoj traci. Lijevi i desni stupac sadrže niz blokova s posebnim dijelovima sadržaja i namjenom. Neki od blokova mogu se također koristiti za lakšu navigaciju tečajem, a to su blok Aktivnosti i blok Sekcije. Unutar bloka Aktivnosti prikazani su linkovi na sve aktivnosti u e-kolegiju kao što su ankete, forumi, resursi, testovi i slično. Odabirom pojedinog linka dobiva se popis svih aktivnosti istog tipa, primjerice popis svih foruma u tečaju, te ih je na taj način lakše pronaći. Blok Sekcije prikazuje broj tema koje se nalaze u e-kolegiju i omogućuje brzi skok na jednu od njih. Odabirom poveznice Prikaži trenutačnu temu prikazuje se aktualna tema e-kolegija, obično istaknuta drugom bojom kako bi bila bila uočljivija. Blok Navigacija pojavljuje se u svim e-kolegijima i omogućava brz i jednostavan pristup dijelovima e-kolegija u kojem se nalazimo, ali i različitim stranicama sustava. Moja naslovnica je stranica s popisom tečajeva korisnika i informacijama o aktivnostima kao što su rokovi za zadatke i testove, nepročitane poruke i slično. U središnjem dijelu dostupna su dva prikaza tečajeva: Vremenski slijed gdje se tečajevi mogu sortirati po aktivnostima s nadolazećim rokovima ili sortirati po e-kolegijima gdje su tečajevi prikazani prema vremenu pohađanja - od najstarijeg prema najnovijem. U prikazu E-kolegiji uz odabir prozora U tijeku, Buduće, Prošlo - prikazuje se popis tečajeva ovisno o početnom i završnom datumu trajanja tečaja. Moja naslovnica dodatno sadrži i niz blokova kao što su Osobne datoteke korisnika uz mogućnost uređivanja, Kalendar, Buduća događanja, Korisnici online i drugi. Padajući izbornik pod nazivom Stranice na razini sustava sadrže linkove na Blogove na razini sjedišta, Značke sjedišta, Oznake, Kalendar i Novosti. Padajući izbornik Moji kolegiji prikazuje popis kategorija i tečajeva u kojima sudjelujete kao nastavnik, polaznik ili u nekoj drugoj ulozi. Ukratko, za kretanje kroz sadržaj tečaja koristite navigaciju preko naslovnice tečaja: aktivnosti i resurse odabirete iz središnjeg stupca, a ponovni povratak na naslovnicu pomoću navigacijske trake. Kao pomoć koristite blokove Aktivnosti i Sekcije.


Forum

 

Forum je najčešće korišteni način komunikacije u virtualnim učionicama. Sva se komunikacija između mentora i polaznika odvija na forumu. U virtualnim učionicama postoji nekoliko vrsta foruma: Forum Obavijesti - služi isključivo za obavijesti mentora i u njemu polaznici ne sudjeluju. Pretplata je na ovaj forum obvezna. Forum Pitanja i dogovori - tehnička pitanja vezana uz pohađanje virtualnih učionica i pitanja koja nisu vezana uz teme drugih foruma unutar virtualne učionice. Prije rasprave potrebno je provjeriti je li već isto pitanje ili rasprava postavljena na forumu. Ostali forumi u tečaju vezani su uz rješavanje određenih aktivnosti u temama. U oglednoj virtualnoj učionici to je forum pod nazivom "Iskustva pohađanja online tečajeva i/ili webinara". Klikom na naziv foruma dobivate popis rasprava u forumu. Pročitajte uvod u forum u kojem je navedeno što se od vas očekuje ili pročitajte raspravu mentora u kojoj je detaljno opisan vaš zadatak na ovom forumu. Klikom na naziv rasprave dobivate mogućnost odgovora. Važno je znati da u forumima koji su uvjet za značku uvijek odgovarate na poruku mentora, osim ako u uputama nije drugačije navedeno. U padajućem izborniku koji se nalazi iznad rasprave možete odabrati najprikladniji prikaz poruka: Prikaz odgovora, počevši s najstarijim; Prikaz odgovora, počevši s najnovijim; Prikaz odgovora u nizu; Prikaz odgovora u hijerarhijskoj strukturi. Ova mogućnost može biti korisna kod velikog broja poruka na forumu. Za pretragu foruma po ključnim riječima koristite prozor u gornjem desnom uglu sučelja. Nakon upisivanja ključnih riječi odaberite gumb Pretraživanje. U bloku Postavke, kod većine foruma, nalazit će se poveznica koja upozorava da je pretplata onemogućena. To znači da obavijesti o porukama s foruma nećete dobivati na e-poštu van sustava. Stoga, redovito pratite forume na tečaju, pogotovo forum Obavijesti, te sve forume koji su vezani za izvršavanje aktivnosti. Preko poveznice Prati nepročitane poruke za svaki forum u virtualnoj učionici možete podesiti želite li pratiti nepročitane poruke ili ne. Za praćenje odaberite gumb Da, a za prestanak praćenja Ne.


Test

 

U virtualnim učionicama u sklopu programa „Škola za život" aktivnost Test koristi za provjeru znanja. Kada se radi o samovrednovanju, tj. samoprovjeri znanja, testu često možete pristupiti i riješiti ga koliko god puta želite. S druge strane, testovi u virtualnim učionicama mogu biti i uvjet za značku, te im se može pristupiti ograničeni broj puta do određenog datuma. Ponekad je za rješavanje testa također definirano vrijeme, primjerice 15 minuta od trenutka kada započnete rješavati test. Klikom na naslov aktivnosti dolazite na stranicu gdje se nalazi opis testa kojem želite pristupiti. Pažljivo pročitajte opis testa jer često sadrži važne informacije: upute o rješavanju testa, primjerice od koliko se pitanja sastoji, na koliko je pitanja potrebno točno odgovoriti za prolaz, te postoje li neka ograničenja kao što su: koliko vremena imate na raspolaganju, koliko puta možete pristupiti testu ili krajnji rok do kojeg mu možete pristupiti. Kada ste spremni, odaberite gumb „Započnite test". Test može sadržavati različite vrste pitanja, no najčešće su to pitanja odabira jednog ili više točnih odgovora. Sada možete započeti s odgovaranjem na pitanja. Moguće je da ćete nakon nekoliko pitanja morati virtualno okrenuti stranicu, te kada odgovorite na pitanja provjerite nalazi li se u donjem desnom uglu gumb „Sljedeća stranica". Kada ste odgovorili na sva pitanja, možete još jednom provjeriti svoje odgovore i eventualno promijeniti mišljenje klikom na gumb „Prethodna stranica" ili odabirom pitanja pod brojem koji želite u polju „Navigacija u testu" u gornjem lijevom uglu. U tom polju odmah možete i provjeriti jeste li odgovorili na sva pitanja, a ispod broja pitanja – bit će zabilježeno je li odgovor pohranjen. Kada ste sigurni da želite predati test, odaberite gumb „Završi test" u donjem desnom uglu. Pazite – ovo nije zadnji korak. Otvorit će se stranica na kojoj ćete vidjeti sažetak vaših pokušaja odgovora na pitanja, te ćete još jednom imati mogućnost vratiti se na pitanja i eventualno ažurirati pokoji odgovor, klikom na gumb „Povratak na pokušaj". Kada ste sigurni da su vaši odgovori konačni, odaberite gumb „Predaj sve i završi“. Sustav će vas još jednom, zadnji puta, upozoriti da kada završite test, više nećete biti u mogućnosti promijeniti svoje odgovore. Kao zadnji korak još jednom kliknite na „Predaj sve i završi“. Test će odmah biti automatski ocijenjen, te ćete moći vidjeti vaše točne i netočne odgovore.


Zadaća

 

U virtualnim učionicama u sklopu programa „Škola za život" aktivnost Zadaća koristi se za predaju zadataka koje polaznici izrađuju samostalno. Klikom na naslov aktivnosti dolazite na stranicu gdje se nalazi opis zadatka koji trebate izraditi. Ispod opisa aktivnosti, klikom na gumb „Predajte zadaću", otvara se stranica s prozorom za predaju datoteke ili online editorom teksta. Zadaci u virtualnim učionicama obično se rješavaju na jedan od ova dva ponuđena načina - ili predajom datoteke ili upisom teksta u online editor. U ovom primjeru omogućili smo oba načina. Za predaju datoteke u prozoru pod nazivom Postavljanje datoteke odaberite ikonu Dodajte datoteku, a zatim u prozoru odabira datoteke "Prenesi datoteku". Na svom računalu pronađite željeni dokument s rješenjem zadatka te odaberite gumb „Prenesi datoteku na poslužitelj". Kao posljednji korak, ne zaboravite kliknuti na gumb „Pohrani promjene“. Na stranici koja se otvorila kada ste predali zadaću, možete vidjeti stanje predane zadaće. Ako želite unijeti neke izmjene, to možete učiniti do roka za predaju zadaće klikom na gumb „Uredi moju zadaću“. Nakon isteka roka za predaju više nije moguće uređivati predanu zadaću, te preostaje jedino pričekati ocjenu koju će vam dodijeliti vaš online mentor. Za predaju zadaće putem online teksta, tekst upisujete u editor. Možete koristiti i druge mogućnosti editora kao što su dodavanje poveznice (klikom na ikonu poveznice), slike (klikom na ikonu slike) i druge. Ne zaboravite pohraniti promjene. Kao i kod predaje zadaće putem datoteke, online tekst možete uređivati do roka za predaju zadaće.


Profil korisnika

U zaglavlju ekrana prikazano je ime i prezime prijavljenog korisnika te strelica za odabir padajućeg izbornika s popisom mogućnosti.

Klikom na strelicu otvara se padajući izbornik s popisom prečaca do Moje naslovnice, Profila s detaljima o korisniku, Ocjena na tečajevima koje pohađate ili na kojima ste nastavnik, alata Poruka koje za razliku od alata My mail funkcioniraju na razini cijelog sustava, te Postavki korisničkog računa, blogova i značaka.

Odabirom linka Promijeni osobne podatke u Postavkama možete nadopuniti vaš profil te promijeniti osobne podatke. Ukoliko ste prijavljeni u sustav AAI@Edu.hr elektroničkim identitetom, podaci kao što su ime, prezime te e-mail adresa automatski se povlače iz imenika vaše ustanove i ne mogu se ažurirati unutar sustava. Isti status imaju i podaci koji nisu vidljivi u profilu kao što su korisnička oznaka i lozinka.

Osim osobnih podataka, svom profilu možete dodati i sliku. U dijelu Slika korisnika odabirom Dodajte - Prenesi datoteku učitajte sliku sa svog računala u Moodle. Slika bi trebala biti u JPG ili PNG obliku te će automatski biti prilagođena veličini 100x100 piksela.

Odabirom linkova Postavke foruma i Poruke možete podesiti načine dobivanja obavijesti o porukama na forumima i porukama unutar sustava.

Last modified: Monday, 19 November 2018, 1:15 PM