Preusmjeravanje na "papiru " 15. i 16. 4.
Nastavna tema - Preusmjeravanja na papiru
Ishodi- prepoznati i odrediti čimbenike koji utječu na proces preusmjeravanja sa konvencionalnog na ekološki način gospodarenja
Aktivnosti - proučite nastavne materijale i napravite kratke zabilješke u svoje bilježnice.
Grupa A - VJEŽBA - Izradite plan preusmjeravanja vama najbližeg ili vašega poljoprivrednog gospodarstva analizirajući agro - klimatske uvjete gospodarstva.
Navedite prednosti i nedostatke gospodarstva prema agro - klimatskim uvjetima.
Grupa B - VJEŽBA-
Izradite plan preusmjeravanja vama najbližeg ili vašega poljoprivrednog gospodarstva analizirajući strukturalna obilježja gospodarstva.
Navedite prednosti i nedostatke gospodarstva prema strukturalnim obilježjima.
Svoje uratke pošaljite mi na mail do 22.04.
Pozdrav, prof. Venus
Preusmjeravanje na papiru
Nakon što je proizvođač prikupio informacije i odlučio gospodarstvo preusmjeriti , pristupiti će planiranju konkretnih mjera koje je potrebno poduzeti za njegovo provođenje. Pri tome treba izraditi detaljan plan svih mjera koje je potrebno provesti na gospodarstvu i vremenske rokove u kojima će se te mjere izvršiti . . Da bi se ovaj plan izradio potrebno je:
1. analizirati („snimiti “) postojeće stanje;
2. odrediti poteškoće i ograničavajuće čimbenike proizvodnje, odnosno uspjeha gospodarstva
3. pronaći rješenja.
Sastavni dio dobrog plana za preusmjeravanje je analiza postojećeg stanja koja mora sadržavati :
1. Agro -klimatske uvjete gospodarstva:
(mikro)klima gospodarstva, njene prednosti i nedostaci; raspored oborina tijekom godine; broj sunčanih dana (sati ) u godini; smjer vjetrova i kako se od njih zaštititi; nadmorska visina….
2. Strukturalna obilježja gospodarstva: površina gospodarstva, broj, veličina i oblik pojedinih parcela, putevi, ograde, živice, broj, veličina i izgled gospodarskih zgrada, broj i vrsta mehanizacije, vrste i količine svih proizvoda koji se proizvode na gospodarstvu itd.
3. Organizacijska obilježja koja su obično ključna u procesu preusmjeravanja i gdje je potrebno analizirati slijedeće:
• Doprinosi li postojeća obrada tla poboljšanju njegove plodnosti, ili na nju djeluje negativno;
• Da li je tlo dovoljno, ili previše propustio za vodu? Kako ovo popraviti. Postoji li mogućnost postavljanja efikasne i jeftine drenaže;
• Kako se gospodari gnojem, njegovo prikupljanje, skladištenje, kompostiranje, aplikacija, itd. U kojoj od ovih faza dolazi do najvećih gubitaka hraniva. Što općenito od radnji vezanih za gnoj i gnojidbu nije u skladu s načelima ekološke poljoprivrede. Kako to promijeniti;
• Primjenjuje li se zelena gnojidba, a ako ne. zašto ne;
• Da li je postojeći plodored prikladan i djeluje li pozitivno na plodnost tla, kontrolu bolesti, štetnika i korova. Proizvodi li ovaj plodored dovoljno krme i stelje za stoku? Kako se plodored odražava na podjelu rada i ekonomski uspjeh gospodarstva? Postoji li neki bolji plodored;
• Da li su sorte koje se uzgajaju najprikladnije za gospodarstvo;
• Koje su od uzgajanih kultura najosjetljivije na sušu? Postoji li mogućnost za navodnjavanje (voda mora biti dovoljno čista), i da li se ovo isplati?
• Osim plodoreda, postoji li i još neka druga strategija vezana za kontrolu bolesti, štetnika i korova ?
• Vodim li se dnevnik radova u koji se bilježi kada, kako, i čime je obavljena pojedina operaciju, te korisna opažanja vezana za proizvodnju, organizaciju i dr.?
• Da li su vrste i pasmine životinja koje se uzgajaju najprikladnije za gospodarstvo?
• Koja su krmiva i u kojoj količini su potrebna stoci? da li su izračunate ove potrebe (energija, bjelančevine, minerali, voda, suha tvar, itd.) na osnovu za to izrađenih tablica;
• Da li se pravilno priprema sijeno i/ili silaža; gdje i na koliko parcela će se proizvoditi sijeno i/ili silaža;
• Da li je staja organizirana tako da je ugodan ambijent za životinje i ljude koji u njoj rade;
• Kako organizirati ispašu stoke? Koliko parcela je na raspolaganju za ispašu? Koliko životinja će na njima pasti i kojim redoslijedom?