Usporedba kakvoće ekoloških i konvencionalnih proizvoda 4.A 6.B i 7.05
Nastavna tema - Usporedba kakvoće ekoloških i konvencionalnih proizvoda
Ishodi - razlikovati kakvoće ekoloških i konvencionalnih proizvoda
- prepoznati i odrediti utjecaj kakvoće poljoprivrednih proizvoda na ljudsko zdravlje
Aktivnosti - svaki učenik treba odrediti parametre kakvoće za jedan poljoprivredni proizvod i pridružiti ih za ekološki i za konvencionalni proizvod
Ako je čimbenik pozitivnih vrijednosti označite sa znakom + ako je negativnih sa znakom -
Pogledajte primjer pa ćete lakše riješiti zadatak za vježbu.
Poljoprivredni proizvod - jabuka
Parametri kakvoće ekološki proizvod konvencionalni proizvod
boja + -
vanjska oštećenja - +
okus + -
veličina - +
Sadržaj poželjnih tvari + -
sadržaj nepoželjnih tvari - +
količina suhe tvari + -
količina vode - +
sposobnost proizvoda za skladištenje + -
sposobnost proizvoda za preradu + -
Zaključak : Ekološka jabuka ima veći sadržaj poželjnih tvari ( vitamina. minerala , kiselina...), manju količinu vode i veći postotak suhe tvari pa je i prikladnija za preradu i skladištenje, okus joj je bolji, boja intenzivnija, manja je i ima više vanjskih oštećenja.