Priručnik za polaznike

4. Pronalazak i prijava u virtualnu učionicu

Nakon što ste se upoznali s naslovnicom potrebno je pristupiti  odnosno upisati se u virtualnu učionicu. Nazivi „virtualna učionica“, „tečaj“, „e-kolegij“ ili „kolegij“ istoznačnice su i u ovom slučaju predstavljaju virtualnu učionicu koju želite pohađati.

Prijava u  virtualnu učionicu moguća je na dva načina: 

  • putem direktne poveznice
  • pretragom

Direktan pristup predstavlja poveznicu uz pomoć koje odmah dobivate prozor za samostalni upis.

Drugi je način upisa pretragom, a kako to izgleda možete pročitati u nastavku. 

Na naslovnici sustava Loomen, u navigacijskoj traci u polju Pretraži e-kolegije upisujete naziv  virtualne učionice.

 

Slika 6.: Pronalazak traženog kolegija

Imajte na umu kako je za uspješan pronalazak važno imati što precizniji naziv virtualne učionice. Naime, veliki je broj e-kolegija koji nose sličan naziv pa se upisom samo dijela naziva ponekada dobiva uistinu dugačka lista na kojoj je teško pronaći ono što tražite.

Nakon pretrage ispisuju se nazivi virtualnih učionica prema traženom pojmu. Na slici ispod naveden je jedan primjer:

 

Slika 7.: Popis kolegija nakon pretrage

Klikom na naziv e-kolegija ili na gumb Kliknite za pristup e-kolegiju, pristupate e-kolegiju.

Pristupite li e-kolegiju direktno putem poveznice ili pomoću pretrage, klikom na naziv u većini slučajeva dočekat će vas dio za samostalan upis, tj. stranica za unos zaporke. Ovdje upisujete zaporku tečaja koju vam je dostavio organizator, u ovom slučaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uočite kako neki tečajevi, poput ovoga na slici ispod, imaju više polja za upis:

 

Slika 8.: Upis u tečaj, pristup virtualnoj učionici

Spomenuta polja omogućuju upis na tečaj u različitim ulogama. Međutim, ako pristupate kao polaznik tada odabirete polje relevantno za vas, u većini slučajeva Samostalni upis (Nastavnik/Učitelj).

Nakon unošenja zaporke za pristup e-kolegiju, izvršili ste uspješan upis u virtualnu učionicu! Ako unesete zaporku u krivo polje, upis neće biti uspješan. Ako se u virtualnu učionicu prijavite u pogrešnoj ulozi i primijetite da ne možete sudjelovati u raspravama i drugim aktivnostima, ispišite se iz virtualne učionice odabirom poveznice Ispiši me iz e-kolegija u bloku Postavke. Nakon toga ponovo se prijavite u virtualnu učionicu odabirom odgovarajućeg prozora za samostalni upis u nazivu kojeg je navedena vaša uloga. 

 

Slika 9.: Sučelje virtualne učionice

Nakon upisivanja ponovo vas dočekuje sučelje u tri djela, ali ono je sada izmijenjeno u skladu s virtualnom učionicom koju pohađate. 

Napomena: 

Imajte na umu da zaporka za pristup virtualnoj učionici nije zaporka koju koristite za pristup sustavu Loomen. Zaporku za pristup virtualnoj učionici kreira organizator, dok korisničku oznaku i zaporku za pristup sustavu Loomen, odnosno AAI@EduHr elektronički identitet, dodjeljuje administrator u školi. Kod sljedećih prijava u sustav Loomen, vaše upisane virtualne učionice, odnosno e-kolegije pronaći će te na popisu padajućeg izbornika Moji e-kolegiji. 

Video zapis o pretrazi i prijavi u virtualnu učionicu dostupan je ovdje.