Priručnik za polaznike

5. Aktivnosti i resursi virtualne učionice

5.2. Aktivnosti

Lekcija

Lekcija omogućava mentorima stvaranje interaktivnih sadržaja. Mentor može koristiti lekciju za stvaranje linearno nanizanih stranica sa sadržajem ili izraditi aktivnost koja polazniku omogućava veći broj različitih "puteva" i izbora pri usvajanju danih sadržaja. U svakom slučaju, mentori mogu povećati ciljanu interakciju studenata sa sadržajem korištenjem raznovrsnih pitanja (višestruki odgovori, pitanja s uparivanjem i sl.). Ovisno o odgovorima, studenti mogu napredovati dalje u samoj lekciji ili biti vraćeni na prethodnu stranicu ili usmjereni na neko od grananja sadržaja.

 

Slika 15.: Ikona i prikaz lekcije


Interaktivni sadržaji

Jedna od aktivnosti koju ćete susresti je i Interaktivni sadržaj. Riječ je o aktivnosti koja može objediniti veliki broj drugih aktivnosti. Na primjer, unutar ove aktivnosti  može biti kreiran upitnik, interaktivna prezentacija, edukativna igra i brojne druge.

 

Slika 16.: Ikona i prikaz interaktivnih sadržaja


Forum

Forum je najčešće korišteni način komunikacije u virtualnim učionicama. Sva se komunikacija između mentora i polaznika uglavnom odvija na forumu. 

U virtualnim učionicama postoji nekoliko vrsta foruma:

  • forum Obavijesti - služi isključivo za obavijesti mentora. U njemu polaznici ne sudjeluju i ne mogu odgovarati na poruke. Primanje je obavijesti na ovom forumu obvezno. To znači da biste obavijest o poruci na ovom forumu trebali primiti na e-adresu izvan sustava. 
  • forum Pitanja i dogovori - tehnička pitanja vezana uz pohađanje virtualnih učionica i pitanja koja nisu vezana uz teme drugih foruma, pitanja vezana uz zadatke i druge obveze polaznika. Prije rasprave potrebno je provjeriti je li već isto pitanje ili rasprava postavljena na forumu. 
  • ostali forumi u tečaju vezani su uz rješavanje određenih aktivnosti u naslovnim jedinicama odnosno temama virtualne učionice. Sva se ostala pitanja mogu postaviti u forumu Pitanja i dogovori.

Na forumima koji su vezani uz rješavanje aktivnosti, uvijek se odgovara na poruku mentora, a ne drugih polaznika, osim ako nije drukčije navedeno u uputama.

Preporuka je izbjegavati slanje osobnih poruka mentorima i umjesto toga pitanje postaviti na forumu unutar tečaja. Na taj način pitanje mogu pročitati i informirati se i polaznici koji imaju slična pitanja ili nedoumice.

 

Slika 17.: Ikona i prikaz foruma

Video zapis o Forumu dostupan je ovdje.


Test

Provjera se znanja u virtualnim učionicama djelomično odvija i kroz aktivnost Test. Test može služiti za samoprovjeru znanja i u tom se slučaju obično postavlja neograničen broj pokušaja. Ako je test uvjet za značku, obično je vremenski ograničen i predaje se nakon isteka vremena. U testu postoje različite vrste pitanja, no najčešće su to pitanja odabira jednog ili više točnih odgovora. Važno je naglasiti da za uspješnu predaju testa nije dovoljno odabrati gumb Završi test već obavezno i gumb Predaj sve i završi, čime će test uspješno biti predan i automatski ocijenjen.

 

Slika 18.: Ikona i prikaz testa

Video zapis o Testu dostupan je ovdje.


Zadaća

Zadaća je jedna od aktivnosti koju ćete često susretati. Omogućava mentoru virtualne učionice zadavanje, zaprimanje, ocjenjivanje i davanje povratne informacije o radovima (zadaćama) koje su postavljene unutar virtualne učionice. Zadaća može biti postavljena na različite načine, a jednako tako može ju se predati na više načina. Može se predati bilo koji digitalni sadržaj (datoteka), poput tekstualnih datoteka, tablica ili slika, a tekst se može unijeti izravno u polje za unos korištenjem online obrasca. Pri tome treba imati na umu da zadaću možete uređivati sve do krajnjeg roka predaje. Nakon tog perioda zadaću više nećete moći uređivati. 

U određenim slučajevima zadaća služi isključivo za vježbu polaznika. Nije potrebno predavati dokument već napraviti zadaću izvan virtualne učionice, na primjer riješiti na papiru, koristiti neki drugi sustav i slično. 

Uvijek pažljivo pročitajte uputu za zadaću i napravite ju kako je opisano.

 

Slika 19.: Ikona i prikaz zadaće

Video zapis o Zadaći dostupan je ovdje.


Anketa

Ovaj se resurs često koristi za dobivanje povratnih informacija od polaznika, a može koristiti različite vrste pitanja: višestruki odabir, da/ne pitanje ili jednostavan unos teksta odnosno esejsko pitanje. Jedan je od primjera i anonimna anketa u oglednoj virtualnoj učionici „Kako uspješno učiti u online okruženju“ pod nazivom „Što činiti kada se pojave pitanja i problemi“. Anketa obuhvaća nekoliko pitanja vezanih uz probleme koji se mogu pojaviti tijekom pohađanja virtualnih učionica.

 

Slika 20.: Ikona i prikaz ankete


Odabir

Odabir omogućava mentoru postavljanje pitanja i određivanja mogućih odabira (odgovora). Odabir može biti objavljen odmah po davanju odgovora ili nakon određenog datuma ili može biti dostupan samo mentoru. Javni rezultati mogu biti objavljeni s imenima ili anonimno. Ova se aktivnost najčešće koristi kod odabira grupe (za vježbe ili predavanja), teme seminarskog rada i sličnog (između više ponuđenih tema), za brzu i jednostavnu provjeru usvojenog znanja.


Slika 21.: – Ikona i prikaz odabira


Hot Questions

Ova aktivnost omogućava polaznicima jednostavnu i brzu objavu odgovora na pitanje mentora i dodjeljivanje glasova određenim odgovorima.

 

Slika 22.: – Ikona i prikaz aktivnosti Hot Questions


Journals

Aktivnost pod nazivom Journals najčešće se koristi kada mentor u virtualnoj učionici treba brzu povratnu informaciju polaznika oko određene teme. Povratne informacije dobiva na temelju postavljenog pitanja. 

 

Slika 23.: Ikona i prikaz interaktivnih sadržaja