Poštovani,
pitanja za samoprocjenu znanja su dobar test, te sam ih iz prvog pokušaja riješio polovično. Mislim da su pitanja malo čak i nejasna; npr. pitanje o prijavnom listu - zašto bi se prijavni list ako ga je tehnički ovjerio katastar proveo kroz zk. (kada bude uspostavljena BZP onda će provedbu prijavnog lista, list A1, provoditi katastar, no o tom potom ...) odnosno ako se od dvije, ili više, čestica, različitih vlasnika, formira nova, na koga i u kolikom idealnom dijelu će se upisati vlasništvo - znači u pitanju je prikrivena kupoprodaja, dioba, darovanje, zamjena, presuda, ... - čl. 164 st. 4 ZZK - i provedba takovog prijavnog lista kod mene neće proći bez prilaganja drugih isprava.
Također bih se osvrnuo i na pitanje o načinu vođenja zemljišne knjige u elektroničkom obliku.
Prema starom ZZK/96. čl. 226 ministar je trebao, za svaki zk. sud i svaku K.O. donijeti odluku da se ručno vođena knjiga zatvara i tu odluku objaviti uz rokove za ispravak. (Kada sam završio verifikaciju u svom zk. odjelu o tome sam obavijestio Predsjednicu suda da postupi po čl. 226 ZZK.) Koliko je ministar takovih odluka donio neznam, ali za moj zk. odjel, i zk. Korčula, odluka nije donesena, iz čega proizlazi da je elektronički vođena zem. knjiga čak polulegalna a shvaćamo je zdravo za gotovo, te stranke još uvijek, u nedogled, mogu i trebaju zahtjevati da se neki upis koji je pogrešno prepisan iz ručne knjige ispravi ... Ako je ovaj tečaj upravljen i na predlaganje i poboljšavanje nečega onda je moj prijedlog da se navedenom raspravi ...
Podržavam ovakova pitanja za samoprocjenu ali da budu ipak malo jasnija i preciznija - zk. referent o ispravi može odlučivati jedino kada je ima u ruci i pomno pročita jer često puta nejasna isprava donosi probleme ... a od zk. referenta se uglavnom očekuje i traži da odluku donese odmah a često i "jučer" prije nego se prijedlog i podnese ...
Srdačan pozdrav,
Jeričević Zlatan