Forum za pitanja vezano za motivaciju

Predtestiranje motivacije

Predtestiranje motivacije

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 11

Stavila sam prijedlog upitnika za predtestiranje (preuzeto iz više izvora):

• upitnik za ispitivanje motivacije (3 skale, 21 čestica)
  • upitnik za stavove o matematici i tehnologiji (5 slala, 20 čestica)
  • skalu interesa (16 čestica) - dosta ih se ponavlja, tako to rade psiholozi, al možda bi duple ipak trebalo izbaciti.

Ono što je problem kod upitnika jest da moraju biti baždareni, pa sam zato uzela ove gotove koji su već korišteni i to je taj broj čestica. Da li je to previše za učenike OŠ? Hoće li biti dovoljno pažljivi da na 41 česticu (prva dva) koncentrirano odgovore do zadnjeg pitanja?
Iste te upitnike će ispunjavati i po završetku istraživanja.

Drugo, skala interesa je iz istraživanja provedenog u Hrvatskoj na srednjoškolcima, ali prvo testiranje je bilo nakon uvodnog sata u novu cjelinu, nakon čega se radilo na računalima. Tako su i sročena pitanja. Na kraju će biti druga pitanja za tu skalu.

E sad, prva dva upitnika se mogu provesti i prije početka nove geometrijske cjeline, ali treći bi trebao ići nakon održanog prvog (ili prvih par) sati, a prije korištenja računala. Jel da onda sve pišu zajedno (pa će biti još više čestica odjednom) ili da pišu na dva puta?

Odgovor na Željka Dijanić

Re: Predtestiranje motivacije

napisao/la Alena Dika -

Željka, mislim da je bolje da pišu dva puta. Ako pišu odjednom, za upitnik skale interesa će sigurno već gubiti na koncentraciji. Mislim da ćeš dobiti na kvaliteti zadnjeg upitnika ako ga pišeš posebno. Prva dva upitnika su slična, a drugi je svojim ciljem drugačiji.

Odgovor na Alena Dika

Alena, slažem se.

A da li je 40 čestica puno za odjednom? Nisam ni sama pametna jel trebam baš sve skale i na početku i na kraju. Ali bojim se ako mi netko kaže da je trebalo sve radi kvalitetne usporedbe, a ne mogu vratit vrijeme i dat da pišu ponovo.

napisao/la Alena Dika -

Drugi upitnik sa stavovima o matematici je jednostavan i nije zamoran, ali prvi ima dosta teksta, zahtjevniji je. Razmišljam o šestašima koji su netom završeni petaši. Ustvari razmišljam o prosječnim učenicima. Njima bi to možda moglo biti puno. Može li se jedan upitnik ispuniti na početku sata, a drugi na kraju. Za svaki treba po 5 minuta. Možda bi im to bilo manje zahtjevno. Kada kažem zahtjevno, mislim na kvalitetu kojom će to ispuniti. Važno je da dobiješ odgovore iz koncentriranih glavica. 

Odgovor na Alena Dika

Alena, ovo ti je dobra ideja, jedan na početku sata, drugi na kraju, ili čak na nekom drugom satu. Doista nema smisla davati upitnike ako dječica ne mogu biti bar donekle koncentrirana da iskreno odgovore do kraja.

Gorane, ma mogu pitati Dariu Rovan, al već sam je dosta zagnjavila pa mi malo nezgodno opet ju nešto pitat. A zapravo sam mišljenja da kolege koji rade s djecom jednako tako mogu prosudit. Evo Alenina ideja mi se jako sviđa, na tri puta na početku. Vjdjet ćemo jel se ostali slažu s tim.

napisao/la Goran Trupčević -

Zeljka, mozes pitati Dariu Rovan, mislim da ona ima iskustva s davanjem upitnika ucenicima. Ona bi mogla znati koliko je previse, odnosno koliko mogu odgovoriti. 

Sto se tice izmjene upitnika, predlazem da idemo s ovakvim kakvi jesu. Ako bi ih mijenjali, onda bi ih trebali ponovno ispitivati i bazdariti. Nisam siguran da za to imamo vremena (pogotovo sto nismo u tome "doma")

Odgovor na Goran Trupčević

napisao/la Tanja Debelec -

Samo da potvrdim koliko sam razumjela. Upitnike popunjavamo na drugom i trećem satu cjeline Trokut. Jel tako? Sljedeći tjedan počinjem s cjelinom, pa da mogu planirati.

Odgovor na Tanja Debelec

Imamo tri upitnika, prva dva mogu i prije početka cjeline (ali i kasnije, samo da su prije "našeg prvog sata"), a treći je upitnik interesa koji bi trebao ići nakon prvog sata obrade novog gradiva (ako vam je prvi sat u cjelini trokut ponavljanje starog gradiva, onda tu nema novih sadržaja pa upitnik tek kad ih bude).

Dakle, slobodno planirajte već za idući tjedan i upitnik motivacije i testiranje predznanja (6. razred). A kad materijali budu spremni, napisat ću gore na vrhu ovog tečaja.

napisao/la Tanja Debelec -

Upitnici motivacije provode se samo u eksperimentalnim razredima, a test predznanja u svima?

Odgovor na Tanja Debelec

Ne u svima se provodi i jedno i drugo. Moramo usporediti konačno s početnim stanjem i znanja i motivacije. Na kraju opet svi isti test i znanje i motivacija, a eksperimentalna dodatno i upitnik stavova o novom modelu učenja.

Ja ću se danas primiti motivacije i večeras upitnici budu spremni (i papir i online). Oni imaju isti oblik za sve razrede.

napisao/la Tea Borković -

Željka,

kada bi bilo zgodno/ili bi trebali  učenici popuniti motivacijske upitnike i kojim redoslijedom?

Sorry ako gnjavim.

Odgovor na Tea Borković

Ma ne gnjaviš, tu sam za sva pitanja.

Možeš pisati online (al moraš ić sa svima, i kontrolnom i eksperimentalnom u informatičku) i ja automatski dobivam rezultate. Ako pišeš na papiru, onda moraš printati i samo u tablicu prepisati sve odgovore. Usput treba paziti da svaki učenik da odgovor na svako pitanje.

Upitnika su tri, prvog i drugog pišeš kada želiš (možeš i ovaj tjedan ako imaš lufta, ili sljedeći, kad stigneš), a trećeg ne smiješ pisati unaprijed neko tek kad uđeš u novu cjelinu (bar jedan sat jer su pitanja vezana uz novo gradivo).

Neki kolege tj. učenici su ispunjavali online sva tri na jednom satu. Može i tako, ali neka onda ipak pripaze da ne klikaju bezveze na odgovore (čestica ima 21+20+16, ako se dobro sjećam). A Alena je bila predlagala da na svakom satu ispune jedan (da nije previše odjednom), ali sve ovisi o situaciji. Odluči sama kako ti najbolje organizacijski odgovara.