Proučila sam plan nastavnih jedinica za 8. razred i gotove Damirove aplete.
Predlažem da nam prva lekcija za 8. razred bude upravo Pitagorin poučak (Damirov 82-1). Međutim, kao i u 6. razredu, da prije ovoga apleta učenici na nekoliko primjera pravokutnih trokuta i kvadrata nad stranicama sami kombiniraju dobivene površine i pokušaju zaključiti da je zbroj dviju manjih jednak većoj. Zatim ovaj Damirov zorni dokaz, možda još koji (vidjeh nedavno negdje dokaz kako se voda iz manjih kvadrata prelijeva u veći). Iza toga možda opet neka interaktivna vježba.
Međutim, koje lekcije dalje, primjene na sve likove redom? Možemo li tu uključiti SAMOSTALNO učenje otkrivanjem uz vođenje (pa baš za svaki lik)? Nekako imam osjećaj da bi kontrolna skupina mogla biti bolja jer mi se ovo čini dosta složeno gradivo pa se bojim mogu li to osmaši sami savladati, možda je za neke nastavne jedinice živa riječ nastavnika ipak nezamjenjiva?
A vidim da je naredna cjelina u 8. razredu Preslikavanja ravnine i to mi se čini puno maštovitije i prikladnije za učenje otkrivanjem baš uz pomoć računala, i konceptualno znanje će bolje doći do izražaja nego kod primjene Pitagore. Možda da našim istraživanjem pređemo na ovu cjelinu, ili da odradimo npr. dvije iz Pitagore (da vidimo kako nam ide s osmašima), a ostalo onda iz preslikavanja ravnine pa završno testiranje znanja provedemo samo na cjelini preslikavanja ravnine? I do kada je vremenski planirana ta cjelina u 8.r.?