Forum za planiranje rada

8. razred - koje lekcije da uključimo

8. razred - koje lekcije da uključimo

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 32

Proučila sam plan nastavnih jedinica za 8. razred i gotove Damirove aplete.

Predlažem da nam prva lekcija za 8. razred bude upravo Pitagorin poučak (Damirov 82-1). Međutim, kao i u 6. razredu, da prije ovoga apleta učenici na nekoliko primjera pravokutnih trokuta i kvadrata nad stranicama sami kombiniraju dobivene površine i pokušaju zaključiti da je zbroj dviju manjih jednak većoj. Zatim ovaj Damirov zorni dokaz, možda još koji (vidjeh nedavno negdje dokaz kako se voda iz manjih kvadrata prelijeva u veći). Iza toga možda opet neka interaktivna vježba.

Međutim, koje lekcije dalje, primjene na sve likove redom? Možemo li tu uključiti SAMOSTALNO učenje otkrivanjem uz vođenje (pa baš za svaki lik)? Nekako imam osjećaj da bi kontrolna skupina mogla biti bolja jer mi se ovo čini dosta složeno gradivo pa se bojim mogu li to osmaši sami savladati, možda je za neke nastavne jedinice živa riječ nastavnika ipak nezamjenjiva?

A vidim da je naredna cjelina u 8. razredu Preslikavanja ravnine i to mi se čini puno maštovitije i prikladnije za učenje otkrivanjem baš uz pomoć računala, i konceptualno znanje će bolje doći do izražaja nego kod primjene Pitagore. Možda da našim istraživanjem pređemo na ovu cjelinu, ili da odradimo npr. dvije iz Pitagore (da vidimo kako nam ide s osmašima), a ostalo onda iz preslikavanja ravnine pa završno testiranje znanja provedemo samo na cjelini preslikavanja ravnine? I do kada je vremenski planirana ta cjelina u 8.r.?

Odgovor na Željka Dijanić

Re: 8. razred - koje lekcije da uključimo

napisao/la Damir Belavić -

Pozdrav,

Evo konačno da stignem odgovoriti.

Preslikavanja ravnine obično se radilo poslije realnih brojeva negdje u veljači i(li) ožujku. No, sada su u profilu napravili udžbenik tako da je ta lekcija na kraju nastavne godine, znači u svibnju i lipnju. Ali ja sam je ostavio prema prošlogodinšnjem planu u veljači, jer to već tri godine radim na računalima i ljepše mi je raditi na računalu dok je još vani zima nego dok je ljeto. E sad, ne znam kako su ostali planirali s tom cjelinom u 8. razredu?

Što se tiče Pitagore, misim da to nije tako presloženo gradvio. Redovito dobivam u toj cjelini bolje ocjene i od lošijih đaka. Sve se vrti oko iste činjenice samo se primjenjuje na drugim likovima.  Tako da mislim da bi mogli bez problema uključutiti ... SAMOSTALNO učenje otkrivanjem uz vođenje (pa baš za svaki lik).

Složiti ćemo još nekih apleta i  polugotovih geogebrica tako da mogu istraživati i  dovršavati pa mislim da bi to onda moglo ispasti dobro.

A, ako to ne ispadne dobro možemo ponoviti na preslikavanju ravnina. osmijeh

p.s. evo dokaz s vodom.

http://youtu.be/CAkMUdeB06o

Odgovor na Damir Belavić

Ok, Damire. Onda ćemo s Pitagorom ako misliš da je izvedivo na računalima.

Čak je i dobra stvar što će nam lekcije tj. apleti s primjenom moći ići na istu foru, odnosno samo ćemo dodavat poboljšanja ako skužimo da bi nešto bilo efektnije.

napisao/la Tanja Debelec -

Koje nastavne jedinice ćemo raditi u Pitagorinom poučku?

Odgovor na Tanja Debelec

Nekako je bio prijedlog da počnemo s Pitagorin poučak, pa nastavimo s primjenama na geom. likove redom. Al iskreno, moram pogledat u udžbenik da vidim točno što se u kojoj nast. jedinici radi. Međutim, slobodno vi predložite tih 5 tema, ipak imate više iskustva od mene.

napisao/la Tanja Debelec -

Željka,  da ne tražiš šaljem ti popis po Alfinom udžbeniku:

Pravokutni trokut, Pitagorin poučak, Izračunavanje duljina stranica pravokutnog trokuta, Obrat Pit. poučka, Primjena Pit. poučka na pravokutnik, Primjena Pit. poučka na kvadrat, Primjena Pit. poučka na jednakokračan trokut, Primjena Pit. poučka na jednakostraničan trokut, Primjena Pit. poučka na  romb, Primjena Pit.poučka na trapez.

Odgovor na Tanja Debelec

Super. Onda možda ovako:
1. Pitagorin poučak
2. Primjena Pit. poučka na pravokutnik
3. Primjena Pit. poučka na jednakokračan trokut
4. Primjena Pit. poučka na  romb
5. Primjena Pit.poučka na trapez

Mada ću još pogledati po drugim udžbenicima (da ne bi neke jedinice bile spojene, npr. pravokutnik i kvadrat). Al tu bi mi i mišljenje drugih kolega bilo važno, da vidim što predlažu oni koji koriste neki drugi udžbenik.

Odgovor na Tanja Debelec

Možda vam je ova tema promakla jer je bilo hitnijeg posla. Možemo li odabrati još 4. nastavne jedinice za 8. razred.

Tanja je dala popis po Alfinom udžbeniku, a vidim da je tako i kod ŠK:

1. Izračunavanje duljina stranica pravokutnog trokuta
  2. Obrat Pit. poučka
  3. Primjena Pit. poučka na pravokutnik,
  4. Primjena Pit. poučka na kvadrat
  5. Primjena Pit. poučka na jednakokračan trokut
  6. Primjena Pit. poučka na jednakostraničan trokut
  7. Primjena Pit. poučka na  romb
  8. Primjena Pit.poučka na trapez

Mislim da trebamo ići s primjenama:

1. Primjena Pit. poučka na pravokutnik (UZETI OVO ?)
  2. Primjena Pit. poučka na kvadrat (ne vidim što bi tu radili na računalima cijeli sat)
  3. Primjena Pit. poučka na jednakokračan trokut (UZETI OVO?)
  4. Primjena Pit. poučka na jednakostraničan trokut
  5. Primjena Pit. poučka na  romb (UZETI OVO?)
  6. Primjena Pit.poučka na trapez (ovo nije baš tako laka cjelina, hoće li ovo biti teško odraditi na računalima? ali ako gledamo da će već biti naviknuti na čitanje uputa, možda bi i išlo?)

Molim vas da mi pomognete odabrati, primjene će nam trebati za prvi tjedan u prosincu pa da ovaj put ne radimo pripreme i aplete u zadnji čas.

Ja sam za sve što si napisala.

Također sam za i da malo  potegnemo pa da većinu toga napravimo ovaj tjedan.

I mislim da trapez neće biti problem.

Odgovor na Damir Belavić

napisao/la Niko Grgić -
Odgovor na Niko Grgić

Niko, ma genijalac si. Imamo i animaciju i super je, taman se uklapa, i boje su super, samo je jedan istaknut jačom bojom (al malkec prebrza).

Imala bih primjedbi na Provjeri.... ja to ne bih nazvala točkama 2, 5, 7 nego kao podopciju za neko pitanje (možda nekim učenicima provjera ne treba i ako su sigurni ne trebaju klikati, a ovako im se sugerira da baš odrade taj korak i obavezno kliknu). Također odgovore bih stavila što kraće u desni dio prozora, npr. umjesto točke 2, samo okvir provjeri i odmah ispod toga "dijagonala", da ne šetaju očima simo tamo, do sad su već navikli da je aplet lijevo, a tekst desno (ispravite me ako griješim). Zatim, pitanje pod 4, nepotrebno je ponavljati prvi dio rečenice, možda samo dodati nastavak u lijevom dijelu prozora ispod pitanja. U točki 6 bi ih pitala, kakve likove smo dobili (ne im to reći nego neka oni sami kažu pa provjere), a potom da ispišu Pitagorin poučak (e tu bi odgovore ostavila desno ispod apleta kao što si ti).

napisao/la Niko Grgić -

Željka, doradio sam primjenu na pravokutnik, usporio sam animaciju i prebacio tekstove desno.

Predlažeš: "U točki 6 bi ih pitala, kakve likove smo dobili (ne im to reći nego neka oni sami kažu pa provjere)"

To pitanje je bilo postavljeno u 4. koraku, a u 5. umetnuta provjera, nema smisla ponavljati isto.

Odgovor na Niko Grgić

Ma u pravu si, već si ih pitao. E, ovo je sad to, animacija taman brzine.

Mada bi možda tekst pod 4 jednostavno skratila. Uputila ih da gledaju jedan pravokutan trokut npr. ABC te za duljine stranica a, b i d iskazati Pitagorinu poučak (da se ne ponavlja tekst, uvijek mi se čini da je slabijim čitačima to otežavajuća okolnost, hm, a možda i nije ako se dvaput ponovi isto).

Ajde razmisli, jel bi pod 4 bolje pristajala rečenica: "Uoči jedan pravokutan trokut, npr. ABC te za duljine njegovih stranica a, b i d iskaži sve tri formule Pitagorinog poučka." Hoće li ovo biti jasnije ili ne.
A time bi se čak izbjeglo sugeriranje odgovora na pitanje iz prethodne točke.

I još nešto, to je i mene mučilo u tekstualnim dijelovima apleta, probaj mijenjati zoom web stranice na kojoj je aplet, uočit ćeš da se dijelovi teksta pomiču po apletu. To sam ja izbjegla time što sam svaki okvir uštimala pa stavila da je nepomičan i da ima apsolutni položaj na zaslonu.

napisao/la Niko Grgić -
Odgovor na Niko Grgić

Hvala Niko, aplet je već u e-knjizi. Kad se mijenja zoom opet mi se zaključci miču, al vidim da je tako i u mojim apletima. No, nitko od kolega tko je radio s djecom se prije nije žalio, pa je to valjda ok i ne smeta.

No, sada sam sjela i malo pozornije proučila pitanja.

Nedostaje mi interaktivnosti na početku (pravokutnik je dinamičan, a na to ih ne upućujemo). Također, na kraju mi nedostaju ona tvoja pitanja "Vrijedi li za svaki..."

Također za neka pitanja im ne bi nudili odgovore jer nismo ni prije (samo kad je kompliciraniji zaključak). Ja im ne bi nudila da provjere riječ dijagonala (jer ako netko i ne zna, u idućem koraku mu piše u pitanjima).

Probala sam te naše korake malo rascijepiti na više jednostavnijih rečenica (recimo, umjesto dopuni rečenicu mi bolje odgovara konkretno pitanje i u ponuđeni odgovor ne cijela rečenica nego samo dio koji je ključan). Vidi sliku pa procijeni ima li smisla to što predlažem.

malo više cjepidlačim sada na ovome iz razloga što će po toj špranci ići i ostali likovi pa da ovo stvarno "ispeglamo" do kraja.

Privitak pitagora_pravokutnik_corr.jpg

napisao/la Niko Grgić -

Neki prijedlozi mi se sviđaju, večeras ili sutra ću pretumbati  pitanja. U 1. koraku pišeš da mogu pravokutniku mijenjati oblik?

U 4. da im ponudimo polovičan odgovor , to se kosi s našim nastojanjima da od učenici odgovaraju cjelovitom rečenicom.

Odgovor na Niko Grgić

Niko, ovo s polovičnim odgovorom si u pravu. Bolje cijela rečenica, vidim sad i sama da ružno izgleda.

Za 1. korak sam očito krivo napisala, mislila sam sugerirati da se mogu mijenjati duljine stranica pa da odmah na početku malo probaju i shvate da je interaktivan, a ne samo slika.

Iako me za ovaj aplet još nešto vuče kao ideja. Napisat ću pa razmisli jel bi bilo previše i potrebno ili ne.
Da recimo za osnovnu formulu a^2+b^2=d^2 (ona neka tamo bude, ali negdje pokraj) ispiše interaktivan tekst s konkretnim vrijednostima duljina stranica i dijagonale. Naravno, u tom slučaju bi i na pravokutniku trebalo prikazati konkretne vrijednosti (recimo na 1 decimalu). Ovo možda kao opcija pred kraj (npr. u zadnji korak, s kontrolnim okvirom za prikaz svega toga). Nekako ovako:
3.2^2+4.6^2=5.6^2
10.24+21.16=31.36 (ups, problem zaokruživnja) Al ajde razmisli. Nisam sigurna jel ima smisla opterećivati aplet time, iako GGB nudi tu mogućnost pa me zato navelo na razmišljanje.

napisao/la Niko Grgić -

zadnja( nadam se osmijeh) verzija primjene na pravokutnik je postavljena.

Odgovor na Niko Grgić

Još jučer sam pogledala aplet, ali nisam htjela odmah odgovarati da ne izlijećem na prvu, radije sam prespavala.

Ovo je sada puno bolje, ali ima sitnica koje bih ipak promijenila. Previše mi je točaka (čak 12), radije sam za to da ih ima manje, a pod istu točku staviti dvije radnje (npr. nikako ne bih Provjeri stavljala kao zasebnu točku). Uostalom, tako smo raditi (tj. ti si Nikoa radio) u apletima za Pitagorin poučak ili onima za 6. razred
I na slici se vidi da je tekst odgovora zajašio na pitanje (bolje ga cijelog u redak ispod).

Također, vidim da si na početku dodao mjere stranica a i b, nekako mi to djeluje ometajuće dok ne zapišu formulu. Mislim da je bolje da se to pojavi kasnije, isto kada i dinamični tekst.

Niko, da te sada ne gnjavim tim sitnicama, preuzet ću geogebricu i složiti prema mom viđenju pa ću staviti natrag ovdje da raspravimo dalje, može?

Evo ga,

ovo bi bila moja vizija Nikinog apleta. Tekst je neznatno mijenjan, ali smanjen na manje točaka (s 12 na 7).
Provjera odgovora - nisam pisala provjeri iz razloga što ne moraju provjeravati ako ne žele, ako su sigurni u sebe. Smatram da je bolje staviti samo kontrolni okvir Provjeri, bez rečenice "odgovore provjeri klikom na", manje je teksta na apletu, a razumije se čemu služi taj okvir za one kojima treba.

I stavila sam dinamičan tekst na stranice pravokutnika tek kada dođu do koraka 5 (zapravo sam dodala dinamičan tekst i prilijepila ga za polovište stranice koje je nevidljivo.

Niko, molim te pogledaj geogebricu pa komentiraj, jel bolje ovako ili tvoja zadnja verzija. Nadam se samo da nisam poremetila animaciju. Možemo još dorađivati pa ćemo se dogovoriti koju verziju da uploadaš.

Ekipi za vježbalice (Damir, Boris, Aleksandra),

s obzirom da ste pripremili dovoljno vježbalica za 6 . razred, možete se sad baciti na 8. razred pa razmisliti kakve vježbalice pripremiti za primjene Pitagorina poučka. Naravno, treba imati na umu da učenici ovo rade za računalom, pa ako će biti kakvih izračunavanja, razmisliti jel da uzmu papir da si raspišu ili je vježba takva da mogu napamet. I kako upisivati odgovore koji će biti korijeni, u decimalnom (al to nije točno nego približno). Za početak za pravokutnik, pa vjerujem kad osmislimo koncept, istim principom dalje jednakokračan trokut, romb i trapez.

Evo i motivacijskog zadatka za primjenu Pitagore na pravokutnik.

Ako stignem iscrtat ću i crte po igralištu. Ovdje se ne očekuje da učenik išta računa, nego samo onako mali uvod u ono što će se raditi dalje.

Aplet

Sviđa mi se motivacijski zadatak, jedino što ja ne bih pokazao duljinu dijagonale. Znam da si napisala

Ovdje se ne očekuje da učenik išta računa, nego samo onako mali uvod ...  Ali,

nekako mi je to onda previše gotovo. Oni su već radili izračunavanje stranica kod pravokutnog trokuta, tako da to ne bi trebao biti problem.

Dalje onda konkretno na dalje.

Danas do navečer ću složiti vježbalicu. I mislim da bi oni trebali računati na papiru, a vježbalica će imati točna rješenja. I neka se rješenja upisuju u decimalnom obliku (iako misim složiti sve zadatke s pitagorinim trojkama, ali za ubuduće). Ima GeoGebra i znak približno. ;) 

Ideja za vježbelicu je nasumičan odabir brojeva (pitagorine trojke) i uz skicu određivanje: 1. odredi duljinu dijagonael
2. odredi duljinu stranice
3. Odredi opseg pravokutnika (poznata dijagonala i jedna str.)
4. Odredi P pravokutka (poznata dijagonala i str.)
5. Poznat je O i jedna str. ... odredi dijagonalu
6. Poznata je površina i jedna str. ... odredi dijagonalu

Imam ideju za još jednu vježbalicu (sad si me ti malo podsjetila s onim početnim zadatkom) Gdje bi se po terenu iscrtao put koji su nogometaši pretrčali (i dijagonala i mala dijagonala do polovice igrališta ... ) pa bi trebalo odrediti koliko su metara pretrčali ... bila bi poznata duljina i širina igrališta.

Nadam se da ćeš biti uz komp. večeras ili sutra ujutro samo da uvrstiš te apletiće i e-udžbenik

Ili samo da napravim drugi aplet?  (jer mislim da neće stići sve napraviti u jednom satu)

Meni je malo gužva, jer bi to htio sutra odraditi kada imam blok sat i slobodnu inf. učionicu.

Odgovor na Damir Belavić

Damire, razmislit ću o tvojoj primjedbi na motivacijski zadatak. Nekako mi je bez dijagonale prazno, neće svi učenici ni skužit kuda treba trčati. Ali, pogledat ću još. Druge oči vjerojatno bolje vide. Hm, možda da stavim točku koju trebaju povuć po dijagonali, a ona da ostavi trag.

Što se tvojih vježbalica tiče, izvrsne ideje imaš, samo nas ograničava vremenski faktor (i da ti to pripremiš, i da učenici to u jednom satu sve prođu). Zadatke s opsegom i površinom ne bih forsirala (eventualno u novi aplet pa kao dodatni sadržaj tko stigne, a ostalima za DZ da vježbaju, al možda da to sada ne forsiraš).

Ja bih za potrebe ovoga što nama sada treba predložila dvije vježbalice:

1. određivanje dijagonale iz stranica, i određivanje stranice iz dijagonale i druge stranice
2. vježba s nogometnim igralištem - ta ideja ti je izvrsna.

I naravno da ću večeras u noć, a i sutra ujutro biti tu da stavim u e-udžbenik.

Damire, razmislit ću o tvojoj primjedbi na motivacijski zadatak. Nekako mi je bez dijagonale prazno, neće svi učenici ni skužit kuda treba trčati.

Nisam mislio bez dijagonale ... samo bez oznake za dijagonalu (samo da ne piše duljina kod dijagonale - neka to sami izračunaju!)

..................

1. vježbalica

(odustao sam od pravokutne mreže jer onda nema smisla računati stranice, ovako je bar malo dinamičnije.)

http://tube.geogebra.org/student/m338633

Odgovor na Damir Belavić

A to, a ja cijeli dan kombiniram kak izbjeć dijagonalu, a da ju opet imaju.
Evo, presložila sam već  aplet, ako je staro bilo bolje, ja vratim.

A vježbalica ti je fenomenalna. Ispočetka mi bacalo samo izračun stranice, al tek onda skužim da kombinira oboje. Izvrsno. Čak se i mijenaju oznake približno i jednako. Jednostavno, genijalno, ne može bolje. osmijeh

Niko, hvala ti puno.

Vidim da si ga još bolje doradio nego sam ja predlagala.
I sviđa mi se jako što si u točki 4 (ups, 3, pomakle su ti se točke pa nema točke 4) stavio pitanje umjesto "dopuni" i što je odgovor puna rečenica kako si inzistirao.

Meni se jako sviđa, i mislim da je izvrstan obrazac za likove koji nam preostaju.
Sad vidim, dugme animiraj ne radi, nadam se da nije puno posla da ga osposobiš da proradi.

Stvarno mi je već i malo neugodno, kad stigneš, popraviš to (možda da u naslov dodaš riječ istraživanje - tako si pisao u svojim prošlim istraživačkim apletima).

Sutra će Damir ovo isprobati u razredu.

I DEČKI MOJI, PUNO PUNO VAM HVALA, NEDJELJA JE, A VI VRIJEDNO RADITE. TO ŠTO STE ODRADILI I ŠTO ĆETE JOŠ RADITI NEMA CIJENE!

napisao/la Niko Grgić -

Animacija je u redu, htjela si da ju usporim i napravio sam to. Kad klikneš sačekaj sekundu dvije. Ako  napraviš dvoklik vratiš ga na nulu, lijek je reset ili mogu urediti da animacija radi samo jednom. 

Popravio sam broj koraka i naslov.

Odgovor na Niko Grgić

Ne treba ništa mijenjati, to je sad TO! Veliko hvala Niko što uskačeš kad treba. Pogledat ću kasnije navečer i aplete za visinu trokuta, al oni nisu hitni za sutra.

Odgovor na Damir Belavić

Damire, izvrsna vježba, i tako se izvrsno poklapa s prvim motivacijskim zadatkom, ova lekcija je sad zaokružena cjelina. Baš sam ponosna na nas, a vjerujem da će se i drugi kolege složiti kad ovo pogledaju u kompletu.

Nisam samo sigurna tko će na satu stići sve ovo i još u toj zadnjoj vježbi sakupit 100 bodova, ali neka ostane kad su nam sve vježbe na 100 bodova (hm, il bi za ovu bilo dovoljno i do 50), a mogu dalje vježbat kod kuće. Također, preporučila bi nastavnicaima (ako se slažete) da upute učenike da pred sobom imaju papir, olovku i kalkulator da budu brži.

Vježba je dodana u e-udžbenik.
Damire, pogledaš još malo tekst, nema logike da nogometaši samo toliko malo pretrče na jednom treningu. Možda napisati da jedan nogometaš pretrči ovaj put u jednoj vježbi na treningu, ili tako nekako. Ali ovo ne utječe na samo računanje.

Sve u svemu, IZVRSNO.

Evo napravila sam i aplet za opisanu kružnicu pravokutniku i dodano je u e-udžbenik.

Našla sam u zbirci zadataka na tu temu pa sam zbog toga ovo dodala iako bi se možda moglo i prekočit.

Damir će sutra prvi probat pa ćemo vidjet koliko se sve to stigne jer sad nam je ova lekcija i sadržajno i vježbama nabrijana.

Nekako sam imala ovakvu viziju za tu opisanu kružnicu, da prvo ponovimo što je to, da potom probaju sami naštimat kružnicu pa onda dokučit gdje je središte i radijus. Možda sam u nečemu pretjerala ili pogriješila, a ne vidim to pa komentirajte.

Odgovor na Damir Belavić

Vidim da se već krenulo.

Damire, svakako trebamo zapeti koliko možemo ovaj tjedan, al možda ipak da ne trčimo pred rudo sa svime. Ove nastavne jedinice bi koncepcijski mogle biti identične, samo onda promijenimo lik. Tako da predlažem da prvo dobro razradimo aplete za pravokutnik (kako je Niko već počeo) pa kad se usuglasimo da nam tako odgovara (i motivacijski, i istraživački i dio za vježbanje), onda dalje "štancamo". Nije to baš copy-paste kako sad možda zvuči, ali ako ćemo imati primjedbe, da odmah kod prvoga lika to rasčistimo pa da se ima neki okvir za dalje.

Ja ću malo više oko istraživačkih pitanja, na vježbalice do sada nisam imala puno primjedbi (jer ih ne znam napravit pa mi i glupo kvocat).