Molila bih kolege koji imaju 7. razred da ovdje stave plan nastavnih jedinica iz cjelina Sličnost trokuta i mnogokuti da možemo planirati lekcije (trebat će nam sredinom prosinca).
Zvjezdana je prije mjesec dana napisala za poglavlje Sličnost:
- Dijeljenje dužine na jednake dijelove
- Sličnost trokuta
- Poučci o sličnosti trokuta
- Opseg i površina sličnih trokuta
- Primjena sličnosti trokuta
A sada sam na webu našla i za poglavlje Mnogokuti:
- Pojam mnogokuta
- Dijagonale mnogokuta
- Kutovi mnogokuta
- Pravilni mnogokuti
- Konstrukcija pravlinih mnogokuta
- Opseg i površina mnogokuta
Međutim, ako sam dobro primijetila, poredak ovih cjelina baš ovakav u svim udžbenicima. Moja dilema, da li uzeti samo jednu cjelinu i iz nje 5 lekcija (bit će lakše za završno testiranje, ali pressing kod izrade apleta) te koju (koja je prva po redu, odnosno koja je možda efektnija za učenje pomoću računala) ili ipak da uzmemo par lekcija iz jedne, a par iz druge (lakše ćemo napravit aplete ako imamo veću mogućnost izbora nast. jedinica te ako svaki tjedan samo jedna ide na računalima)?
Moje je misljenje da su mnogokuti puno zahvalniji za samostalni rad ucenika.
Kod dijagonala i kutova imamo finu induktivnu metodu koju bi vecina ucenika trebala moci odraditi.
Pravilne mnogokute sam i radio preko samostalnog rada i islo je dosta dobro.
Dojma da slicnost dosta tesko ide djeci (nuznost/dovoljnost kod poucaka itd...)
Borise, hvala ti na razmišljanju, svakako pomaže da se odlučimo.
Ipak, da ne bi bilo da sve lekcije redom radimo na računalima (jer smo 6. i 8. razred odabrali tako da ima lufta između, i radi pripreme i radi izvedbe), evo moje razmišljanje. Idemo uzeti malo iz prve, malo iz druge cjeline:
- Dijeljenje dužine na jednake dijelove - zahvalna tema za računala, al nećemo baš tu prvu
- Sličnost trokuta - UZETI OVO, mislim da bi se lijepo osmislije aktivnosti za cijeli sat, pa dodatno i malo generalizacije i na druge likove
- Poučci o sličnosti trokuta - teška i složena tema, bolje da odrade klasično s nastavnikom
- Opseg i površina sličnih trokuta - UZETI OVO, tu bi otkrivanje baš odgovaralo, a interaktivne vježbice bi se dale izvrsno osmisliti
- Primjena sličnosti trokuta - ovo preskočimo, primjenu bolje odraditi s nastavnikom
- Pojam mnogokuta - nema mi baš puno sadržaja za ispuniti cijeli sat na računalima
- Dijagonale mnogokuta - UZETI OVO, Boris predložio i doista se indukcijom samostalno može izvesti lijepi zaključak
- Kutovi mnogokuta - UZETI OVO, isto kao dijagonale
- Pravilni mnogokuti - MOŽDA I OVO, čini mi se zgodno, unutarnji i vanjski kutovi pomoću računala
- Konstrukcija pravlinih mnogokuta - to ne, neka crtaju u bilježnici, računalo bi ih samo ometalo
- Opseg i površina mnogokuta - ILI DA UZMEMO OVO, ne znam što je bolje
Mislim da bi primjena mogla biti zanimljiva ucenicima. Zadaci s odbijanjem svijetla, lopte, duljina sjene... Da se tu napraviti lijepih geogebri.
Slažem se s Borisom ... primjena bi mogla biti zanimljiva u geogebri.
Evo popisa tema prema profilovom udžbeniku.
Dijagonale mnogokuta
Kutovi mnogokuta
Pravilni mnogokuti
Konstrukcije pravilnih mnogokuta
Opseg i površina mnogokuta
Pojam sličnosti
K-K poučak o sličnosti trokuta
S-K-S poučak o sličnosti trokuta
S-S-S poučak o sličnosti trokuta
Dijeljenje dužine na jednake dijelove i u zadanom omjeru
Primjene sličnosti
Opseg sličnih trokuta
Površina sličnih trokuta
Gledajući ovaj plan, ja imam obrnuti redoslijed obrade gradiva. i prema mojoj ravnateljici, moram se toga držati.
Ne znam što ćemo, ako to ne bude išlo.
Što se tiče odabira tema, slažem se sa "crvenim".
Od plavih bih preporučila temu Opseg i površina mnogokuta, jer se to može lijepo napraviti koristeći dinamičnu geometriju, pa da vide promjene kako se mijenjaju parametri.
Tea, to nema veze, ti ćeš svoje odraditi redom kako tebi ide.
Samo će nama koji radimo aplete biti malo teže jer ćemo paralelno morati napraviti i one iz sličnosti za Zvjezdanu i ove iz mnogokuta za tebe jer nastava ide i niti jedna od vas ne može čekati.
A ja predlažem, da onda Zvjezdana napiše pripreme za kontrolnu skupinu za prva dva sata iz sličnosti, a ti Tea iz mnogokuta (vidite kako to rade Alena i Tanja, njih dvije nemaju isti koncept pripreme pa pogledajte oba i odaberite koji se vama sviđa ili možete po svoje, samo neka je u onom obrascu kako su njihove da bude ujednačen prvi dio).
Nema problema. Čim definiramo koje nastavne jedinice budu išle, bacam se na izradu pripreme.
Inače,i Tanji i Aleni, svaka čast na pripremama. Zaista su uzorne. čestitam!
nadam se da ću moći "stati uz bok" s njima.
Ovako, za početak su teme za 7. razred:
- Sličnost trokuta
- Opseg i površina sličnih trokuta
- Dijagonale mnogokuta
- Kutovi mnogokuta
A za petu nešto od:
- Primjena sličnosti trokuta
- Pravilni mnogokuti
- Opseg i površina mnogokuta
Majstori za aplete će onda raditi paralelno sličnost i dijagonale jer to prvo treba pa ćemo prema vašim NPP i vremenskim planom vidjeti što je nužno do Božića, a što eventualno možemo ostavit za kasnije.
I hvala Tei za pitanja za ispit predznanja.
U subotu ujutro startam s pripremama za kontrolnu skupinu za prva dva sata iz sličnosti. Uzorne uzorke vrijednih kolegica imam. Što zabrljam javite. I meni se više sviđaju nastavne jedinice označene crvenom bojom i Opseg i površina mnogokuta.
Hvala Zvjezdana, čim složiš pripreme i pošalješ nam, mi se bacamo na aplete.
Željka, vezano za ispit predznanja, možemo li iskoristiti neke od zadataka iz predispita za 6.razred??
Čini mi se da bi se mogli preklopiti na nekim mjestima.
Ma možete,
samo ću te ispite probati posložiti da su i koncepcijski i bodovno ujednačeni, tj. da isti tip pitanja imaju na istim mjestima. Pa ako želiš, pogledaj u test predznanja za 6. razred koji je gotov i ponudi opcije za pojedine zadatke.
Test sam vidjela,no meni su oni zadatci u pripremnoj verziji bili zanimljivi, a nisu svi ušli u test. Tu sam prvenstveno mislila na one procjene vezane uz mjerenja duljina i površina (iz Wikija u kojem su prvotno postavljani zadatci). Ti zadatci mi se čine važni. Želiš li da osmislim neke nove ili su ti ovi postojeći ok?
Tea, bilo je tamo fenomenalnih zadataka i slažem se da jesu i dalje. Žao mi što su se kolege namučili, a nismo sve uzeli (bilo bi stvarno previše). Međutim neki od njih nisu baš primjenjivi na veliku populaciju kad različiti ljudi ispravljaju (moramo stvarno imati jedinstvenost točnih odgovora i kriterija procjene točnosti). I kad smo krenuli slagati test pazeći da bude raznovrsnih i konceptualnih i proceduralnih pitanja, morala sam odabrati samo neke, i to one koji se mogu jednoznačno ocijeniti. Pitalice s DA i NE su otpale (tu nikad nismo sigurni jesu li pogodili ili znaju), uzeli smo neke tipične, a opet prema teorijskim postavkama provjere konceptualnog znanja, trebali smo imati što raznovrsnije tipove pitanja pa sam još neke ja smislila prema nekim uputama stranih izvora.
Evo sada je okvirno gotov i predtest za 8 razred. Pazila sam da po tipu zadataka i bodovima bude jednak onome za 6. razred, a zadatke 5, 6 i 9 ostavila ista. Također, zadatak 8 je proceduralna varijanta zadataka 3 i 4. Znači, sada za 7. razred treba smisliti pitanja prema istom obrascu kao za 6. i 8. Zapravo se pitanja koja su dobra, mogu iskoristiti i samo kopirati. Ajmo vidjet što će mentor i ostali reć za ovo što sam složila za 8. razred pa ćemo 7. onda stvarno lako prema tome.