Željka, započela sam popunjavati ispit predznanja za 8. razred. Neke od zadataka sam preuzela iz Zbriki na srpskom. Ne znam moraju li zadaci biti naši originalni. Niko i Tanja su tako dobro osmislili test predznanja za 6. razred da mislim da bi neki od zadataka mogli biti ujedino i u testu predznanja za 8. razred. Hoćemo li u taj ispit uključiti i znanje o mnogokutima i linearnoj funkciji?
Alena, vidim da si počela, hvala. Mislim da možemo preuzimati zadatke drugih autora ako nam odgovaraju (ta zbirka je javno dostupna? Također, nama treba da ispitamo predznanje geometrije, dakle, ono na to se nadovezujemo u cjelini koju ćemo raditi tako da možemo uključiti gradivo svih prethodnih razreda. Slobodno ovdje stavimo i više zadataka da imamo od čega birati što će ići u završnu verziju testa (vjerojatno nešto manje računskih za provjeru proceduralnog, a više onih za provjeru konceptualnog)
Željka, da li ispitujemo samo znanje iz geometrije ili možemo malo ispitati i kvadriranje i korjenovanje, koje nam je također potrebno u ovoj cjelini? Ja ne bi ispitivala znanje o linearnoj funkciji nego bi se koncentrirala na sam pravokutni trokut i zadatke vezane uz njega. Što mislite?
Neki zadaci koje sam napisala u šestom razredu su prepisani, a neki su malo izmijenjeni.
Tanja, jako dobra ideja da se uključi i kvadriranje i korjenovanje s obzirom da nam to treba u "našoj" cjelini. Tako da naše testiranje predznanja ima i svojevrsnu ulogu ponavljanja starog gradiva. A pošto se primjena radi na skoro svim geometrijskim likovima, bilo bi dobro i njih uključit u predtest. Linearnu funkciju ja ne bih ovdje stavljala jer nam ne treba za Pitagoru.
Ja nikako da uhvatim vremena i uključim se u ove testove predznanja, probam složiti konačan test od vaših prijedloga pitanja i ponuditi još neke nove tipove zadataka. Proceduralno znanje nije problem jer tu su tipični zadatci "izračunaj, nacrtaj/konstruiraj". Ali konceptualno bi trebalo još doraditi, zadatci bi trebali biti novi i netipični (i stavili ste izvrsne prijedloga). Autori koji se time bave predlažu različite tipove pitanja (možete vidjeti pod Proceduralno i konceptualno znanje - tablica s natuknicama kako provjeravati). Ja bih dodala još koji zadatak tipa nekog pogrešnog postupka pa da učenici pronađu i opišu grešku. Također zadataka s uvjetnim rečenicama (izvrsni članak i primjeri od naše Dude i moga mentora Gorana u MIŠ-u 74). Naravno, trebamo voditi računa i o bodovanju (radi jednostavnije statistike na ovako velikom broju učenika najbolje da svako pitanje nosi 1 bod, a ako bi trebalo dati više, da onda nekako razložimo korake i za svaki korak bod, npr, ako je zadatak pronađi grešku, da je ta greška 1 bod, a obrazloženje što je krivo još 1 bod).
Slažem se da je ovo jako dobra ideja, da se uključi i gradivo koje je povezano. Tako mozemo vidjeti da li je kroz 1jednu temu doslo i do boljeg razumijevanja u temama koje su s njom povezane.
Željka, da li je potrebno još zadataka za predtest?
Tanja,
hvala ti što brineš. Imam dovoljno pitanja, a ispit ću pokušati i po obliku pitanja i po bodovima uskladiti s onime za 6. razred (naravno, sadržaj primjeren 8. razredu). To će biti gotovo u nedjelju.
Ako imaš vremena, zamolila bih te za pripremu za nast. jedinicu Pitagorin poučak (vjerujem da će to biti prva iz te cjeline).