Forum za planiranje rada

Ispit predznanja 6. razred

Ispit predznanja 6. razred

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 3

Sastavila sam radnu verziju ispita predznanja za 6. razred. Zadataka je bilo jako puno pa sam probala odabrati tako da se ne ponavljaju sadržaji, a opet da se pokrije većina područja. Međutim, sad mi se čini da je ovo ipak previše zadataka za predtestiranje (i s manje zadataka možemo dobiti relevantne zadatke) - prvih 9 zadataka konceptualno znanje, a ostatak proceduralno.

Odgovor na Željka Dijanić

Re: Ispit predznanja 6. razred

Ovako, ja već par dana tumbam te zadatke za ispit predznanja za 6. razred. Jel da crtaju ili samo računaju (što ako netko nema pribor, a znao bi riješiti), hoće li biti dosta vremena, jesu li svi zadatci jasni, kako ćemo bodovati, a kako statistički obrađivati ukupan rezultat.

Dala sam danas svome sinu (6.r.) da riješi zadnju verziju ispita (u prilogu) i bio je gotov za 9 minuta (prva strana 4, druga 5), ali riješenost oko 50% (inače ima 5 kod relativno blage nastavnice). Mišljenja sam da ispit ne smije biti niti prelagan niti pretežak da možemo dobro razlikovati učenike. Evo što sam primijetila u pojedinim zadatcima:

2. zadatak - nude se mjere tri kuta i treba upisati vrstu kuta(u zagradi mogući odgovori) - on misli da svi nazivi moraju biti drugačiji pa jedno pogriješi (tako će većina) – al mi želimo da samo oni najbolji imaju sve točno pa bih ja to ostavila – nek 3 boda dobe samo oni koji su 100% sigurni u svoje znanje, a ne oni koji nagađaju.
3. zadatak - treba sa slike prepoznati da su to sukuti – on piše tupi i šiljasti (možda pod dojmom prethodnog zadatka) što je točno, ali se to ne traži (možda preformulirati pitanje, ali opet, nek samo najbolji dobe bod)
5. zadatak: Ako duljinu svake stranice trokuta uvećamo za 1 cm, kako će to utjecati na opseg trokuta? - treba pitati konkretnije da ne dobijemo djelomični odgovor (“Opseg će se povećati”). Možda ovo bodovati s 2 boda, tko skuži da je povećanje opsega dobiva 1 bod, a tko napiše za koliko još 1 bod.
6. zadatak - otkriti grešku u postupku - bit će problema jer nisu navikli kako opisati grešku, al tu će se opet oni najbolji valjda snaći
Zadatci od 7-11 su proceduralni, tipični, stavila sam da dva lagana s kutevima, dva teža s površinama, i zadnji problemski s pretvaranjem mjera.
Još ću to do večeras doradit sa skalom bodova.
Ako netko stigne neka komentira.
Odgovor na Željka Dijanić

napisao/la Alena Dika -
Željka, pretpostavljam da će se neki kolege naći u istoj dilemi kao i ja pri ispravljanju 11. i 3.a) zadatka. Naime, prije nego dobiješ odgovore i rješenja zadataka nemaš predodžbu o baš svim mogućim odgovorima učenika

Par riječi o posljednjem 11. zadatku:
nekoliko učenika je točno riješilo zadatak, točno prema tvojim napucima u bodovanju. Međutim nekoliko učenika u oba razreda nije od 250 cm oduzelo 5, a zatim dijelilo rezultat 245 sa 7, već su podijelili 250 sa 7 i zaključili da je ostatak (5) tj. upravo onoliko koliko je stolaru ostalo nakon što je izrezao 7 komada. Količnik je bio 35 i ostatak 5. I za takvo rješenje ali uz učenikov usmeni komentar, ja bih priznala 2 boda. Mislim da je i tako riješen zadatak ispravno riješen zadatak.

Nadalje, zadatak 3.a): neki učenici su napisali suplementarni kutovi, što također smatram ispravnim, iako ne odgovara tvom kriteriju bodovanja. Oni jesu i suplementarni osim što su i sukuti. Ja sam i u tom slučaju stavila bod. To su klinci koji su se prošle godine prvi put susreli s tim nazivljem i dobro je da suplementarne kutove prepoznaju.

Slažeš li se to tako bodujemo? 
Odgovor na Alena Dika

Alena,

primjedbe su ti na mjestu. Dodat ću to u bodovnu shemu i staviti kao zaseban file da se razlikuje od prve verzije.

Hvala na sugestijama, problem je što nismo stigli napraviti probno pisanje testa kako mi je mentor Goran predlagao, tada bi se uočile ovakve stvari. Iako s novim učenicima uvijek može ispasti i nešto novo dvojbeno, al zato smo tu da pišemo, pitamo, predlažemo.