Forum za planiranje rada

Ispit predznanja za 7. razred

Ispit predznanja za 7. razred

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 8

Gledajući zadatke za 8. razred, uočila sam da samo 2 moram izbaciti, tj. zamijeniti, a ostalo nam odgovara.

Nažalost, morala bih se ispričati Tei koja je pažljivo napunila wiki stranicu izvrsnim pitanjima za 7 razred, a nisam ih sada iskoristila. Neka od njih su već pokrivena ovim pitanjima, neka mi se čine i preteška za ispit predznanja (hm, treba uzeti u obzir faktor zaborava i da se za ovaj test ne ponavlja nego ga učenici pišu bez najave i pripreme) stoga sam mišljenja da treba provjeriti elementarne stvari (opseg i površina osnovnih likova, zbroj kutova u trokutu s pokojim težim pitanjem). Pitanja s DA i NE su super, al ne bih ih stavljala u ove ispite predznanja jer se nikad ne zna jel učenik pogodio ili znao.

Međutim, pitanja koja sad imamo na sve tri wiki stranice za 6., 7. i 8. razred nećemo baciti. Predlažem da na kraju svake cjeline (kad završimo svih 5 planiranih jedinica) složimo kviz kojim možemo s učenicima vježbati ova konceptualna pitanja, a sada ih ovdje stvarno imamo dosta.

Što se tiče ispita predznanja za 7. razred, pogledajte ga i komentirajte. Promijenjeni zadatci u odnosu na 8. razred su 7. (stavljen je isti zadatak kao za 6.r) te 10. (nisu još učili površinu kruga pa sam iskombinirala lik s trapezom). Ispiti za sva tri razreda trebaju biti ujednačeni što se tiče oblika pitanja, djelomično sadržaja zadataka i bodova. Zbog toga mi se ovo čini najbezbolnija opcija za 7. razred.

Inače, zadatci 5., 6. i 9. su potpuno isti u sva tri razreda. Posebno ćemo pogledati korelaciju 6. i 9. zadatka na cijeloj populaciji učenika jer ispituju isti sadržaj samo na drugačiji način.

Odgovor na Željka Dijanić

Re: Ispit predznanja za 7. razred

napisao/la ZVJEZDANA MARTINEC -

Meni su ovi zadatci u redu s time da svakako prije tog ispita predznanja moram odraditi ponavljanje gradiva geometrijskog sadržaja, bez obzira na ono ponavljanje na početku školske godine. Jel se slažete s time?

Odgovor na ZVJEZDANA MARTINEC

napisao/la ŽELJKA KOLAR -

Meni su zadaci isto tako u redu. Koliko sam shvatila čitajući forum (tek sam se sada uključila u istraživanje pa hvatam konce osmijeh ) ispit predznanja se provodi bez prethodnog ponavljanja i najavljivanja.

Odgovor na ZVJEZDANA MARTINEC

Zvjezdana, ispit predznanja se provodi bez najave i ponavljanja. Zbog toga su i zadatci više orijentirani na neka elementarna znanja koja bi trajno trebala ostati, a ne na ono što se brzo zaboravi (naravno, ima i koji izuzetak težeg u zadatcima, al to je zato da rezultatima možemo dobro razlučiti bolje i najbolje od ostalih).

Ako ti inače ponavljaš gradivo, bilo bi dobro da je to nakon ovoga ispita. Možda će ti se činiti malo čudno, ali razlog je jednostavan. Ovo je početno testiranje predznanja, a na kraju ćemo imati i završno. Gledat će se razlika između ovih rezultata i onih na kraju. Ako sad s učenicima sve ponoviš, prividno će se dobiti bolji rezultati nego doista jesu pa će se na kraju dogoditi da učenici neće pokazati neki veći napredak, čak štoviše vjerojatno će ispast da su slabiji u odnosu na učenike kolega koji nisu s njima ovo gradivo ponavljali.

Recimo, ja sam 6. razred testirala na svome sinu koji je dobio 12 od 23 boda (imao je 5 iz matematike), a 8. sam testirala na starijem koji je prvi gimnazije i imao je 16/23. Za očekivati je da djeca zaborave neke stvari, ali oni stvarno najbolji će se ili sjetit ili snać.

napisao/la ZVJEZDANA MARTINEC -

Željka, u redu, bez ponavljanja gradiva. Odradila sam ponavljanje prije inicijalnog ispita u prvom tjednu nastave, a sad kako bude. Držim se uputa koje si postavila i nema odstupanja. Što mi nije jasno, radije pitam. Čekam daljnje upute za rad.

napisao/la Tea Borković -

Željka, 

nema problema što se tiče zadataka. Šteta je samo što sam to vrijeme mogla uložiti u izradu nečeg drugog. Samo mi je toga žao.

Kada i kako provodimo predispit. Pišu ga obje grupe, klasično, a mi ispravimo i popunimo tebi ovdje podatke. jesam li dobro shvatila?

Ja počinjem s mnogokutima u ponedjeljak 8.12.

Odgovor na Tea Borković

Da Tea, pišu ga oba razreda, bez najave i ponavljanja, a bilo bi dobro da pišu prije nego kreneš s novom cjelinom (ali nije strogi uvjet, ako ne stigneš, daš im kad možeš). I to moraju pisati svi učenici koji imaju suglasnost (ako netko nije u školi nek piše kad dođe). Kad stigneš ispraviš prema bodovnoj shemi na 3. stranici ispita. Samo pričekaj još dan-dva da vidimo jel će još tko imati primjedbe na zadatke. Onda ću konačnu verziju staviti tamo dolje pod temom Znanje (gdje su za sada i ispiti predznanja za 6. i 8. razred te tablica za upis rezultata).

napisao/la ŽELJKA KOLAR -

Koriste li kod vas učenici kalkulator? Ja im inače ne dopuštam, uglavnom sve računamo bez kalkulatora, ali ako vi dopuštate onda ću im  dopustiti u ovoj cjelini u kojoj radimo istraživanje.