Forum za planiranje rada

Nastavne jedinice

Nastavne jedinice

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 27

Dragi kolege suradnici,

s obzirom da ja predajem u srednjoj školi, plan i program za osnovnu školu mi je djelomično poznat (iz udžbenika moje djece). Stoga bih vas zamolila da ovdje napišete popis nastavnih tema/jedinica iz geometrijskih cjelina te navedete kada vam otprilike dolaze po planu:

6. razred - Trokut

7. razred - Sličnost trokuta i mnogokuti

8. razred - Pitagorin poučak

Nakon toga ćemo zajednički odabrati po 5 jedinica iz svakog razreda za koje ćemo izraditi lekcije da naši eksperti za GGB mogu početi s radom. Svjesna sam da će biti malo na knap jer je već skoro sredina listopada, ali ako bude frka odabrat ćemo jedinice koje dolaze kasnije.

Oni koji neće izrađivati lekcije, mogu se uključiti u izradu ispita predznanja (proceduralno i konceptualno), a narednih dana ja ću dodati teorijski dio vezan uz proceduralno/konceptualno uz neke primjere pitanja da vidite kako bi taj ispit trebao izgledati.

Odgovor na Željka Dijanić

Re: Nastavne jedinice

napisao/la Niko Grgić -

Pozdrav svima,

evo nabacao sam teme za šesti i osmi razred  redoslijedom kojim dolaze :

6. raz.    od 20. listopada i dalje

Kutovi uz presječnicu

Kutovi s usporednim i okomitim kracima

Trokut, odnos stranica i kutova trokuta

6. razr. studeni

Zbroj kutova u trokutu

Simetrala kuta

Konstrukcije  kutova 60° 120°, 30°, 90° i 45°

Sukladnost trokuta

Osnovne konstrukcije trokuta

Površina trokuta

8. razr. studeni

Pravokutni trokut.Geometrijski prikaz i dokaz  Pitagorina poučka

Izračunav. duljina stranica pravokutnog trokuta

Obrat Pitagorina poučka

Primjena Pitagorina poučka na pravokutnik i kvadrat

Primjena Pitagorina p. na jednakok. i jednakostr. trok.

Primjena Pitagorina p. na romb i  jednakokračan trapez.

Za sedmi razred bi moglo biti knap s izborom tema- ja sam prošle godine u studenom imao vjerojatnost i postotke, iza toga je sličnost trokuta i mnogokuta ali to je već  u prosincu. Jedino ako su kolegice i kolege koji rade s učenicima planirali tako da im sličnost bude u studenome ili ako to mogu  prilagoditi.

Niko

Odgovor na Niko Grgić

Niko, i ostali,

nije nam problem ako nešto dođe kasnije (pa imamo cijelu šk. godinu, al recimo da do siječnja završimo, to bi bilo super) nego ovo što dolazi ranije, 6. razred, već skoro za tjedan dana. To znači da ćemo sa šestima morat počet najranije (suglasnosti i predtestiranja), ili zanemarit ove nastavne jedinice u listopadu i radit s onima koje su kasnije. Dogovorit ćemo se kad se ostali jave.

napisao/la Niko Grgić -

Onda neće biti problema, meni je nekako ostalo u sjećanju informacija, s početka priče o istraživanju, da sve treba biti gotovo do kraja prvoga polugodišta. Ipak vrijeme brzo odmiče i ne  treba oklijevati s početkom rada.

napisao/la ZVJEZDANA MARTINEC -

Draga ekipo, prema Planu i programu za 7. razred Sličnost i mnogokuti dolaze u 12. mjesecu ovim redoslijedom: Dijeljenje dužine na jednake dijelove, Sličnost trokuta, Poučci o sličnosti trokuta, Opseg i površina sličnih trokuta, Primjena sličnosti trokuta.Budući da Željka smatra da sve treba biti gotovo do siječnja, mogu promijeniti redoslijed lekcija, nije problem. Samo bih vas sve zamolila da u prvoj polovini 11. mjeseca imate razumijevanja za mene jer u istim tim 7. razredima, a i 5. imam pilotiranje za CARNetov projekt ICT u nastavi matematike.27.10. CARNetovci nam dolaze u školu, pa ću tada sve detaljno saznati, ali me jako veseli da ispilolitarim materijale koje sam sama napravila (tri lekcije za petaše i jednu za sedmaše). Pomalo vas pratim i učim u Moodle-u. Čekam upute što sad treba raditi. Lijepi pozdrav svima, Zvjezdana

Odgovor na ZVJEZDANA MARTINEC

Možda se zapravo nismo razumjeli (ili sam ja u početku imala krive informacije na fakultetu pa sam tako i rekla), nije siječanj krajnji rok, možemo produžiti ako treba, bolje da se odradi kvalitetno. A ti Zvjazdana, pošto imaš 7. razred, nemaš što brinuti jer s njima možemo početi u prosincu pa ti je studeni slobodan. A možda nam i s tih edukacija doneseš dobrih novih ideja koje ćemo moći ugraditi u kasnije lekcije.

napisao/la Damir Belavić -

Pozdrav,

Evo moj plan je prikazan u dvije slike dolje.

No imam jedan mali "slatki" problem . Naime naša škola je dobila K2 projekat u kojem sam i ja jedan od sudionika i organizatora te u sklopu tog projekta imamo sastanak u Finskoj od 10.11 do 17.11 kada mi dolazi većina tih lekcija koje bi trebao odraditi. Pa sada, ako odlučimo da to budu te lekcije ja ću plan pomaknuti ili nešto već složiti tako da budem tu kada se budu te lekcije radile.

Privitak plan-6-razred.jpg
Privitak plan-8-razred.jpg
Odgovor na Damir Belavić

Damire,

nemoj odgađati putovanje radi lekcija, zaslužio si da baš ti putuješ. Pa odradiš ih kad se vratiš. Ovo je ionako tvoj plan nast. jedinica, a drugima je vrlo vjerojatno malo pomaknuto tako da ne možemo očekivati da svi budemo 100% usklađeni vremenski.

Mislim da bi bilo najbolje da po jednu lekciju tjedno uključimo u istraživanje (tako rade Japanci u Lesson Study - pokazat ću njihovu ideju suradničkog rada), onda imamo vremena za raspraviti kako je išlo, treba li štogod promijeniti u idućoj lekciji.

napisao/la Alena Dika -

Evo i mene s malo timing opservcijom i prijedlozima osmijeh

Predlažem da ne krenemo od prvih nastavnih jedinica jer sigurno nećemo biti vremenski usklađeni. Vidjeh da po predloženim temama kaskam za Nikom, ali da sam u skladu sa Damirom za 6. razred. S 8. razredom ću sigurno pomalo kasniti i za Damirom jer je meni oduvijek premalo predviđenog vremena za obradu kvadriranja, potenciranja i koijenovanja i s tim gradivom uvijek kasnim.

Da krenemo sa:  Zbroj kutova u trokutu 6.r i Primjenom Pitagornog poučka za 8.r  pa redom? Bi li bilo zgodno da uzmemo 5 nastavnih jedinica počevši od predloženih, a zatim onako kako idu po redu? 

Što mislite?

Odgovor na Alena Dika

Slažem se da u 6. r. krenemo sa zbrojem kutova u trokutu. Za 8. možda da ipak krenemo malo prije primjene Pitagore, mislim da su neke nastavne jedinice prije toga također jako pogodne za učenje otkrivanjem, al moram malo pogledat po udžbenicima.

Što se odabira ostalih 4 lekcija tiče, trebale bi to biti uglavnom lekcije obrade novog gradiva pa bi idelano bilo jedna ili max. dvije tjedno, da stignemo malo raspravit na forumu i doradit materijale za iduću lekciju. Ali ako nema toliko za obradu, stavit ćemo i koji sat vježbanja (i tu se na novim zadatcima može učiti otkrivanjem).

Tehničko pitanje?

Gdje će se nalaziti materijali za digitalanu skupinu? Apleti i geogebrice?

Hoćemo li raditi novi moodle tečaj za učenike pa za svaki razred posebno.

Naime ja već imam otvorena 4 moodle tečaja pod nazivom "e-učionica x razred" za sve razred pa da njih resetiram odnosno malo prilagodim.

Mislim da bi moodle bio dobar i zbog pitanja i anketa  jer je puno lakša obrada zadataka.

Odgovor na Damir Belavić

Pitanje ti je na mjestu. Iskreno, ni sama nisam pametna, hoće li se kolege koji sada prvi put koriste Moodle usuditi s učenicima na tečaj? Jednostavnije bi bilo, ali možda da ostavimo slobodan izbor. Ako netko nije siguran, da mu materijale damo negdje gdje na webu mogu slobodno pristupit (može moj osobni web) ili da ga vrte offline?

Inače, možemo učenike i na ovaj tu naš... mada možda čak i bolje na tvoje ( imaju ljepši naziv, a zapravo ih imaš i po razredima). Što se anketa tiče, prema meni kao istraživaču učenici bi trebali biti anonimni (ja ću ih zvati npr. 03-7a-12, što će mi značiti iz škole 03, razreda 7a, učenik 12), ali mislim da ne smeta ako vidim i ime (ionako ga neću nigdje pisati). O ovome ću još malo porazmisliti pa se javim jer nam je važno zbog testiranja znanja i upitnika.

Onda ću ja napraviti moodle baze i ostaviti otvorene tako da mogu pristupiti i gosti pa će to biti slično kao web stranica. Ono što sam radio prije i za sebe ću zaključati da nas ne zbunjuje. 

Jer moramo negdje staviti aplete, a može se kao aplet uglaviti i otvorena geogebra s upaljenim samo nekim alatima, za početak. Kao što je Niko napravio. Napravimo ggb i stavimo na ggbtube i uglavimo kao iframe. to se pokazalo dobro za sada. 

Kada složim moodle e-učionice obavijestim vas. 

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

Da... ako budemo koristili Moodle tečaj, meni će trebati detaljne upute.

Odgovor na TATJANA BREŠĆANSKI

Tanja, vjerujem da ćemo ostaviti opciju da učenici mogu i na Moodle i bez njega (materijali će ionako biti na webu pa će preko linka učenici znati gdje da ih nađu). Ne bih htjela da se sad oni koji nisu nikad tako radili (mislim i na nastavnike i na učenike) opterećuju novim sučeljem Moodla. Iako možemo vidjeti pa ako netko bude htio može od druge ili neke kasnije lekcije (a bit će ih 5) probati i preko Moodle-a.

napisao/la Zlata Ćurković -

Pridružujem se pohvalama napravljenim apletima osmijeh

Imam jednu malu molbu ako se s njom slažete. U apletu za 8. r 1.1 Egipatski i Indijski trokut predlažem da se duljina  stavi na dvije (ili barem jednu decimalu) i da se u tekstu pod točkom 3 druga rečebica zamijeni ovom:

"Taj trokut je također pravokutan, jedna stranica duga je 5 a duljine driguh dviju stranica su prirodni brojevi."

Ovo zato što će tek u sljedećem apletu konačno otkriti da za svaki pravokutan trokut vrijedi da je zbroj kvadrata nad katetama jednak kvadratu nad hipotenuzom.

Ako sam nešto propustila molila bih da me ispravite jer sutra trbam održati ovaj sat.

Odgovor na Zlata Ćurković

Zlata, primjedbe su ti na mjestu, često tvorcu apleta promakne nešto što je očito, a ne vidi.
Apsolutno ima smisla što si predložila i usvaja se.

Evo sam izvršila korekcije.
Koliko se sjećam, kolege su pisali da nisu stigli do Pitagorinih trojki, a li to je ionako dodatni sadržaj za one koji budu brži. U pripremi na 3. strani je radni list. Ako se on podijeli učenicima, onda su brži nego kad sve pišu u bilježnicu. Ali, to vam je prepušteno na izbor.

I još nešto, Alena je to pred par dana primijetila.

Ako u Google ukucate: e-učionica 8. razred, neće nam odmah izbaciti Damirovu e-učionicu na kojoj je poveznica na e-udžbenik.

Sada sam svašta kombinirala i dobila da ako upišemo skraćeni naziv Damirovog tečaja, onda ga izbaci na vrhu, dakle, treba upisati e-mat 8. Promijenit ću to u pripremi, a tamo na Damirovom tečaju bojom jače istaknuti tu poveznicu.

napisao/la Zlata Ćurković -

Hvala Željka na izmjeni u apletu Egipatski i indijski trokut. Što se tiče E-udžbenika ja im link stavim u svojim e-učionicama:
8. razred:  https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=2384

6. razred: https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=4590

Odgovor na Zlata Ćurković

Ma naravno Zlata, al zbog drugih kolega sam ovo napisala, da se lakše snađu.

Inaće sad su već i sami udžbenici na GeoGebratube dosta puta poklikani pa je dovoljno u google upisati

za 6. razred: kut i trokut geogebra (prvi link po redu je naš e-udžbenik) 

za 8. razred: pitagorin poučak geogebra (drugi link po redu)

ili ako je još doda: pitagorin poučak geogebra 8. razred (onda je prvi link po redu) 

Odgovor na Alena Dika

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

Hoće li biti problem ako ne radimo svi u isto vrijeme? Naime, ja sam Pitagorin poučak planirala tek za drugo polugodište ...

Odgovor na TATJANA BREŠĆANSKI

Nije problem, ni ne očekuje se da ste svi vremenski idealno usklađeni jer je to u našem poslu naprosto nemoguće. Samo da nam netko ne uleti ranije nego što ćemo pripremat materijale.

I kada krenemo, bit će nam vrlo vrijedno da podijelite vaša viđenja i iskustva iz razreda, kako je tekao planirani sat. Tu će se onda javiti oni koji su sat održali, a oni koji kasne s gradivom, moći će vidjeti gdje je eventualno zapinjalo i jel bilo kakvih problema pa unaprijed znat na što da paze. I onda komentirat svoje viđenje kad odrade, pa čak i kako su eventualno pokušali otkloniti neki problem na koji su kolege prije njih naišli.

napisao/la Kristina Vučić -

Je li problem ako ja Pitagorin poučak počnem sada, a završim u drugom polugodištu ? Čini mi se da će ta situacija biti i kod Zlate ako sam dobro shvatila ?

Odgovor na Kristina Vučić

Ma naravno da nije, nit svi počinjete isto, nit svi završavate. Mislim da neki to čak rade komplet u drugom polugodištu.

Također, Damir je spomenuo provjere znanja. Predlažem da provjere za istraživanje pripremimo preko zimskih praznika. Treba dobro osmisliti i proceduralna i konceptualna pitanja, a sada smo svi u škripcu s vremenom pred kraj polugodišta. Prvobitna ideja je bila da svi pišu isti test iz cijele nastavne cjeline, ali svatko od vas već ima neke svoje testove i najpoštenije prema učenicima je da ih za ocjenu provjeravate kako su oni do sada navikli i to po vremeniku ili kako ste se s njima dogovorili.

A za potrebe istraživanja ćemo onda osmisliti ispit sličan onome ispitu predznanja i u njemu provjeravati samo ovih naših 5 lekcija. Znam da će sada kolege koji u prvom polugodištu sve završe i odrade biti u nešto nepovoljnijoj situaciji, odnosno njihovi učenici jer će možda zaboraviti do siječnja, ali s druge strane, nakon praznika će biti odmorniji pa ako koji sat s njima ponovite i tek onda pišete, vjerujem da će bit ok.

Slažem se s ovim.

Također, Damir je spomenuo provjere znanja. Predlažem da provjere za istraživanje pripremimo preko zimskih praznika. Treba dobro osmisliti i proceduralna i konceptualna pitanja, a sada smo svi u škripcu s vremenom pred kraj polugodišta.

...........

A za potrebe istraživanja ćemo onda osmisliti ispit sličan onome ispitu predznanja i u njemu provjeravati samo ovih naših 5 lekcija. Znam da će sada kolege koji u prvom polugodištu sve završe i odrade biti u nešto nepovoljnijoj situaciji, odnosno njihovi učenici jer će možda zaboraviti do siječnja, ali s druge strane, nakon praznika će biti odmorniji pa ako koji sat s njima ponovite i tek onda pišete, vjerujem da će bit ok.