Forum za planiranje rada

8. razred - primjena Pitagore - apleti i pripreme

8. razred - primjena Pitagore - apleti i pripreme

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 79

Na prvoj stranici sam stavila datume do kada nam trebaju biti gotovi apleti (Damir nam ovdje prednjači i po njemu se trebamo ravnati). Iako je sad vremenska stiska (kreće nam i 7. razred, vidite i te datume), vjerujem da možemo pripremit ove lekcije za primjenu Pitagore puno lakše i brže jer sad imamo model po uzoru na pravokutnik.

Niko nam je najbolji za istraživačke aplete pa ako možeš za četvrtak pripremit za jednakokračan trokut po uzoru na ovaj za pravokutnik. Damir će se sigurno uključit za vježbalice, ali i Boris i Aleksandra mogu uskočit pa ako nešto složite, odmah javite da se Damira rastereti. Motivacijske primjere sam radila ja, ali ako netko ima volje, ideje i vremena, slobodno probajte pa ćemo zajednički dorađivat.

Problem su nam sada zapravo pripreme za kontrolnu za 8. razred (lakše je i aplete osmisliti kad imamo te pripreme, posebno onaj motivacijski). Tanja je napravila prvu za Pitagorin poučak, Alena je maksimalno potegnula u 6. razredu, Kristinu sam zamolila da napravi za primjenu na pravokutnik. Ako možemo da se za ove ostale nekako rasporedite i sami javite svatko tko može bar još jednu (obavezno se prvo javite ovdje da ne ispadne da dvije osobe rade istu pa će jednome biti uzaludan trud).

Odgovor na Željka Dijanić

Re: 8. razred - primjena Pitagore - apleti i pripreme

napisao/la Tanja Debelec -

Trenutno radim pripremu Primjena Pit. poučka na pravokutnik za eksperimentalnu skupinu. Damire da li su tvoji učenici zapisivali u bilježnice?

Odgovor na Tanja Debelec

S obzirom da sutra radim s eksperimentalnom brzo sam napravila pripremu prema gotovim apletima.  Ono što mi je važno da ostane trag u bilježnicama učenika, pa mi je jako važan radni list. Molim sugestije i komentare.

Odgovor na Tanja Debelec

Bravo Tanja, hvala ti.

Pripremu si napravila prema današnjem rasporedu apleta. Damir je sugerirao da opisana kružnica ide na kraj kao dodatni sadržaj. Što vi ostali mislite? Nekako mi se čini da će na nju potrošiti max 5 minuta, a u bilježnici (tj. na radnom listu) će ipak ostati trag. Ako to stavimo na kraj, kad krenu s vježbalicama, nema mi logike da ih nakon toga vraćamo opet na neko istraživanje, a vjerojatno će onda samo najbolji stići do tih sadržaja. Inače, nogometna vježbalica je super. Ima li smisla zadati ju za domaću zadaću ako se ne stigne na satu?

Nisam ni sama pametna.

Da se dobije na vremenu, ja bih u radni list dodala gotove slike pravokutnika i pravokutnika s opisanom kružnicom. Također bih dodala napomenu u pripremu da kod vježbalica učenici imaju kod sebe kalkulator da budu brži. Možda će neki zapisivati (barem u početku i postupak za vježbalicu u apletu 4).

I kod motivacijskog zadatka, jel da ih tražimo izračun na radnom listu (hoće li shvatiti što trebaju pisati na crtu kod tih pitanja? U aplet sam ih stavila više za promišljanje, a sad kad ih vidim ovako na radnom listu s crticama za odgovor, zapravo su obrnuto postavljeni.

Hoćeš Tanja, da ja doradim ove prijedloge pa možeš usporediti što je bolje za učenike? Napravim to i stavim najkasnije do pola 9.

Odgovor na Tanja Debelec

Tanja, evo ja sam dodala crteže i još neka pitanja u radni list te još neke napomene tamo u pripremu (Damirova prva vježbalica kombinira i izračun dijagonale i jedne stranice).

Ne znam sviđa li ti se što sada imaju gotove crteže. Htjela sam da dobijete na vremenu pa da stignete obje vježbalice. A skiciranje likova ionako možete vježbati na ostalim satovima ponavljanja. Ako ti je ovo ok, preuzmi i javi da stavim u mapu priprema za 8. razred. A ako želiš nešto mijenjati, samo napiši ili doradi. Ipak po ovome radite vi, a ne ja.

U redu je Željka. Sad mi izgleda bolje s crtežima.

Odgovor na Tanja Debelec

Tanja, sretno sutra.

Da sve stignete i da učenicima bude jasno, i da vidiš onaj sjaj u očima najslabijih kad sami riješe vježbe ko što ga je Damir vidio.

Odgovor na Tanja Debelec

napisao/la Damir Belavić -

Jesu, Moji učenici su zapisivali u bilježnice. Motivacijski zadatak (skica - odgovor) - odgovori i formule iz drugog apleta - neki su i  skicirali sve pravokutnike iz vježbe. - Uglavnom račune su pisali u bilježnicu.

Odgovor na Damir Belavić

Damire (i ostali, dočekat će i vas ove lekcije pa se slobodno uključite)
sutra bih napravila motivacijski aplet za primjenu na jednakokračan trokut pa razmišljam koju temu uzeti, a da može kasnije vježbalica na istu temu.

Jel bi bilo dobro da uzmemo bilijar (kut upada kugle jednak je kutu "ispada" pa imamo jednakokračan trokut)?

Ja bih u motivacijskom apletu pitala koliki put prijeđe kugla (krak * 2) ako je zadana pozicija bijele kugle (uz rub stola) odnosno udaljenost do kugle koju želim udariti uz isti taj rub stola (to mi je osnovica jednakokračnog trokuta), a visina trokuta bi bila širina bilijarskog stola.

U apletu za vježbanje na tu temu generairale bi se pozicije tih dviju kugli i računao put.

Ima li ovo smisla? Ili netko ima bolji prijedlog?

Možda bolje da računamo visinu ili širinu kuće ...

Privitak image.jpg
Odgovor na Damir Belavić

Ok, Damire. Ovo je bolje i njima bliže (i nema antiodgojni efekt da ih vuče u neki birc gdje se igra bilijar).

Samo ne smijem zakomplicirat na motivacijskom primjeru, nešto relativno jednostavno, možda da im ponudim kuću s širinom i visinom krova i hoću staviti božićne lampice na krov (onako da padaju po oba kraka)?

Odlična ideja s Božičim lampicama osmijeh

Nego evo jedan sirovi aplet s jednakokračnim trokutom

http://www.geogebratube.org/student/m346165

Malo sam u gužvi pa Borise dobro bi nam došao koji tvoj aplet ;) možda za početak jednostavna vježbalica gdje treba odrediti duljinu dijagonale (jedne ili druge) ili duljinu stranice. Slično kao ovaj gore za jednakokračni trokut.

Odgovor na Damir Belavić

napisao/la Boris Pein -

Jedna primjedba. Klik ispred textboxa rezultira brojanjem pokusaja i smanjenjem broja bodova. Mozda bi bilo bolje staviti bodovanje u On update (ali onda treba ignorirati promjenu na upisa na 0 kada se generira novi trokut).

Super mi je riješen način na koji ggb bira koji su zadani elementi. Kradem :D

Odgovor na Damir Belavić

Gotov aplet s motivacijskim primjerom - Božiće lampice. Komentirajte ako nešto nije jasno, ako dizajnerski nije dobro, ako što fali il ima viška....

http://tube.geogebra.org/student/m348763

Ja polako punim novu lekciju u e-udžbeniku kako nam apleti pristižu.

I Damirova vježba je već dodana (makar on veli da je sirova). Probala sam i izvrsno, čak si istaknuo jednakost krakova. Jedino mi u početku generiralo za redom nekoliko baš malih trokuta. Znam da se ne može utjecati na slučajni odabir. A jel se može nekako ograničiti minimalna duljina stranica? Ovo je sitna napomena, zanemari ako je to puno posla.

napisao/la Boris Pein -

Ja bih napravio koji applet za primjenu na romb, nedostaju mi ideje. Lakše mi je raditi kad imam viziju kako bi to trebalo izgledati, pa molim za prijedloge osmijeh

Pretpostavljam da bi prvi applet trebao biti ponavljanje gradiva o rombu (dijagonale okomite, raspolavljaju se, pravi kut...). Ideje?

Odgovor na Boris Pein

Može Borise, hoćeš motivacijski primjer, ili istraživanje (po uzoru na Nikine) ili da se baciš na vježbalice, tu si doma?

Možda ovakva, generira se slučajan romb i u njemu zadano:

1. stranica i jedna dijagonala, pa tražiš drugu
  2. obje dijagonale, pa tražiš stranicu

Mislim da bi bilo jako dobro da ti aplet nasumično bira jednu od ove dvije opcije, pogledaj ovaj Damirov aplet
http://tube.geogebra.org/student/b297339#material/338633 (ovdje imaš takvu kombinaciju, pa probaj ući u kod).

Druga ideja za vježbalicu bi bila računanje površine:

1. zadana stranica i visina
  2. zadane duljine dijagonala (pa opet kombinacija i neka misle kad koja formula)

Treća ideja - računanje opsega:

1. zadane dijagonale
  2. zadana stranica (ovo drugo je elementarno, al neka bude, nek misle kad imaju više posla, a kad manje)

Uh, bolje da nisi pitao, vidiš što sam ti sad sve nabrojala. Ostalima, ako sam pretjerala s ovim kombinacijama, recite (možda ipak onda samo jedna opcija za površinu i opseg).

Odgovor na Boris Pein

I ovo za prvi aplet si se dobro sjetio. Trebalo bi takvo ponavljanje, dati im dinamični romb pa pitati redom da sami dođu do pravoga kuta, onda pokazati duljinu odsječaka na koje sjecište dijeli dijagonale pa da pomicanjem vrhova uoče da je uvijek isto,... Mada mi ovo sad zapravo vuče točno do Pitagore i to bi mogao biti taj istraživački aplet u kompletu (naravno ako se i ti i ostali slažete).

A onda onaj prvi motivacijski aplet smisliti opet nešto životno i slikovito.

napisao/la Boris Pein -

Napravio sam vjezbu za romb prema Damirovoj (racunanje stranice ili dijagonala). Dovrsim sutra boje i oblikovanje pa postam.

Odgovor na Boris Pein

napisao/la Niko Grgić -
Odgovor na Boris Pein

napisao/la Boris Pein -

Radna verzija vjezbe za romb. Mislio sam jos dodati ispisane zadane duljine i rotirati romb nakon npr. osvojenih 50 bodova. I naravno, vizualno to dotjerati.

Odgovor na Boris Pein

Sviđa mi se romb osmijeh  ... Odlično ...

Molim te da uvrstiš ovaj aplet u e-udžbenik ... iako je još u izradi.

http://tube.geogebra.org/student/m352939

Trebao bi biti gotov nekad do jutra pa ...

Odgovor na Damir Belavić

Damire, evo sve je dodano.
Ne mogu vjerovati svojim očima što s tim izvodiš, stvarno si lud namiguša ideje su ti genijalne.

Ako ti se čini da je aplet s tetivom suvišan ili da bi trebao biti dodatni sadržaj na kraju, napomeni učenicima da ga preskoče (pa se kasnije vrate, fala bogu što e-udžbenik ima tako dobro razrađenu navigaciju). Stavila sam ga kao treći aplet (poslije Nikinog istraživanja). A zašto tako? Dijelom je isto istraživački pa nekom logikom (ako bi bilo dosta vremena) ide prije vježbalica.

Znam što si savjetovao kod primjene na pravokutnik, da opisana kružnica ide na kraj kao dodatni sadržaj i mislila sam pretumbati tako. Međutim, Tanja je složila pripremu i radni list za pravokutnik i ostavila opisanu kružnicu prije vježbalica i s tim danas ušla u razred (a još se nije javila kako je prošao sat) pa me zanima jel i kod nje vrijeme bilo problem (ona koristi radni list umjesto bilježnice). Kad se ona javi, pretumbat ćemo ako bude trebalo.

A i ti ćeš već sutra moć procijeniti jel bude išlo brže, s obzirom da je koncepcija apleta identična kao na prošlom satu pa učenici budu već naviknuti što gdje treba.

Meni je bilo u redu s opisanom kružnicom. Nije bilo nikakvih problema i brzo su skužili.

Odgovor na Tanja Debelec

Hvala Tanja. Vjerujem da se brzo skuži, al pitanje je jel taj aplet na pravom mjestu. Jesu učenici stigli do posljednje vježbalice tj. jesu li odlični i vrlodobri stigli sakupit bar 50 bodova?

Hvala ti za pripremu (Tanja, nadam se da nisi krivo shvatila da ju ti moraš napisati jer sam tvoje ime stavila u plavo tamo gore kod popisa apleta - to mi je značilo da si ti već napisala pripremu za eksperimentalnu, a ne da se očekuje da ju izradiš za kontrolnu). Pripremu možete komentirati, ali ja sam ovu verziju već dodala pod gotove pripreme. Ako će biti dorada (što čisto sumnjam), lako promijenim i stavim novu verziju.
I zanimljivo, ovaj put idemo obrnutim redoslijedom, prema apletima je izrađena kontrolna skupina. Tak si se dobro toga dosjetila, gotovo identičan sadržaj u obje skupine samo svaka na svoj način.

Nisu stigli skupiti 50 bodova. Odlični su riješili 2-3 zadatka. Možda bi trebalo smanjiti vježbalicu 4 na manje bodova jer vježbalica 5 je super i možda bi se trebali tu dulje zadržati.

Željka, ne brini.  Nisam ništa krivo shvatila za pripremu. Trebam je, pa sam je napravila.S obzirom da sam dosta trenutno u gužvi ne stignem se baviti detaljima u pripremi, pa sam razmišljala da preuzmem eksperimentalnu.

Odgovor na Tanja Debelec

Da i ja mislim da bi trebalo smanjiti bodove. Mislim da je do 50 dovoljno. Tako su i meni neki bolji došli do 60 i pitali jel mogu sad dalje ... skužili su.

Tako da sam smanjio broj bodova kod jednakokračnog trokuta i ubacio sam upozorenja za pogrešku, ako u računanju koriste cijelu osnovicu. (također onda se zatamni samo taj dio trokuta)

Razmisli. Koji koji trokut promatramo?
Računamo li s cijelom osnovicom?

ili ako dobiju pola osnovice, a treba upisati cijelu. 

Razmisli. Koji koji trokut promatramo?
Jesi li dobio/dobila cijelu ili pola osnovice?

Da sam to imao danas uštedio bi si sigurno najmanje 10 minuta obilaženja od učenika do učenika i objašnjavanja osmijeh

Odgovor na Boris Pein

Genijalna vježbalica. Hvala puno što si tako brz, kreativan i točan... i još bi rotirao osmijeh 
Vidim da si već dodao ispisane duljine. A ja dodala novo poglavlje e-udžbenika i tvoj aplet na njegovo mjesto.

Punimo se brzinom 4 ap/d (čitaj: apleta po danu). Evo smo i novu mjernu jedinicu osmislili.

Pitam tebe i ostale, jel bi trebalo istaknuti pravi kut? Krenula ja rješavati i naravno već na prvom fulala, nisam dobiveno rješenje pomnožila s 2. Hoće li se i većina učenika prvo tako opeći.
Pišem to zato što mi se sad baš i ne čini tako jednostavnom vježbom pa da im taj istaknuti pravi kut ipak malo olakša postupak. Ni nisam pametna, da ili ne?

I još nešto, hoće li širina apleta biti problem (zbog manjih ekrana)? Mada su nam i ovi istraživački toliko široki (a još se nitko nije na to žalio).

napisao/la Boris Pein -

Mislim da ne bi bilo lose napraviti aplet u kojem je raspisano racunanje nepoznatog elementa. Ali da im nije dano na gotovo nego tipa da nadju gresku u koracima (ili da je zapoceto racunanje pa moraju dovrsavati korak po korak). Vjerujem da bi vecina ucenika grijesila kod racunanja dijagonale. I onda nakon toga vjezbalica.

A i u vjezbalicu bih mogao dodati upozorenje da su izracunali pola duljine dijagonale (ako to naprave, jelte).

Odgovor na Boris Pein

Borise ideja ti je odlična. ;)

Čak sam i ja mislio kod računanja osnovice jednakokračnog trokuta napraviti takvo upozornje, ali nisam stigao.

mislim da bi, ako i ne stigneš napraviti aplet po koracima, bilo dobro staviti to upozorenje u vježbalicu koju si napravio.

...

P.s. evo i ja završio Božićne lampice  osmijeh

Odgovor na Damir Belavić

napisao/la Boris Pein -

Vjezbalica

Dodao sam pomoć, izdvaja se pravokutni trokut. Takodjer sam stavio upozorenje ako upisu pola duljine dijagonale.

Promijenio sam zaokruzivanje na 2 decimale, jer mi je s jednom decimalom znao zaokruziti na cijeli broj, i onda mi je nekako preocita greška zaokruživanja...

Da ogranicim pomoc na tri koristenja ili smanjim bodove za tocne odgovore uz pomoc? Nekako ih treba stimulirati da ipak sami raspolovljaju dijagonale kod racunanja...

Odgovor na Boris Pein

Borise, način na koji si im uveo pomoć je fenomenalan. Sada stvarno vide sve.

Ali slažem se, neka u početku imaju pomoć da lakše krenu, al ne do kraja. Dopada mi se i jedan i drugi prijedlog kako ih stimulirati da rade bez pomoći. A da možda nakon 3 korištenja pomoći staviš uvjet da se uz pomoć za točan odgovor dobija samo 5 bodova. Hoće li to zakomplicirati vježbu? Nekako im moramo dati do znanja da ih se pomoć nakon 3 korištenja kažnajava manjim brojem bodova.

Ako se nitko drugi ne javi, onda napravi kako misliš da će biti najefektnije.

Moram još reći, ova vježbalica kako ju ti sada dotjeruješ nam je No1, nadmašio si samoga sebe, slobodno stani uz bok Damiru.

napisao/la Boris Pein -

Hvala osmijeh

Ali moram popapati jos dosta griza da stanem uz bok Damiru hehe.

Uveo sam ogranicenje na tri koristenja pomoci, dalje nek se snadju kako znaju i umiju. Ipak je izazov u pitanju :D

Odgovor na Boris Pein

Slažem se.
Borise, hoćeš li napraviti i vježbalicu za površinu?

Jel dobra ideja da u istom apletu nasumično dolazi ili sa zadanim dijagonalama ili sa zadanom stranicom i visinom?

napisao/la Niko Grgić -
Odgovor na Niko Grgić

Hvala ti Niko.

Imate li prijedloge za motivacijski aplet za romb? Možda izrada zmaja, pa koliko duge letvice trebaju?

A za trapez predlažem visinu jarka iskopanog u zemlji u obliku trapeza.

napisao/la Niko Grgić -

Dobra ideja za zmaja, za trapez je možda bolje  visina nasipa, slika više odgovara slici koju pravimo na početku obrade, a tako će trapez biti okrenut i u istraživačkom apletu, koji namjeravam napraviti. U vježbalicama će se to vrtiti.

Odgovor na Niko Grgić

Dobar prijedlog, Niko, može tako za trapez.

Nego da te pitam, da li da u motivacijskom apletu za romb spominjem svojstvo da se dijagonale sijeku pod pravim kutom i raspolavljaju? Ili ćeš to ti u svoj istraživački ugradit? Da se nekako uskladimo, nekako mi bolje odgovara da svojstvo ide kod tebe, a na mome da se to sa slike vidi, ali ne naglašava posebno. Kad napravim stavit ću pa se na kraju uskladimo.

napisao/la Niko Grgić -

Svojstvo dijagonala su u istraživačkom apletu, večeras ću ga postaviti, pa ćeš vidjeti.

Odgovor na Niko Grgić

Ok Niko, tako sam nekako i planirala, hvala ti.

Nego, razmišljala sam o površini romba (zadane dijagonale).
Tebi, Niko, ide ovaj dio s preklapanjem likova tj. animacijama (ja to ne znam napravit). Jel bi mogao i smisliti jedan demonstracijski aplet za izvod formule P=e*f/2? Nekako onako da imamo romb pa da se dva od četiri trokuta preslože u pravokutnik sa stranicama e i f/2. Ne previše pitanja, samo par da ih navede da uoče taj pravokutnik i kolike su mu stranice?

Našla sam da Damir ima ovo gotovo http://www.geogebratube.org/student/me2ggAa2s
ali tu je previše sadržaja na jednom apletu, nama bi sada nedostajalo još nešto samo za površinu (ali ne bi bilo loše da se na tom apletu ponovi i P=a*v).

napisao/la Boris Pein -

Nisam bio doma preko vikenda, pa ni pristupa internetu nemah... Sto je najhitnije? Dobro ce mi doci za odmor od ispravljanja testova :D

Odgovor na Boris Pein

Borise, tvoje vježbalice su izvrsne pa bi trebalo (da bude gotovo za srijedu):

• vježbalica za površinu romba (zadane dijagonale ili zadana visina i stranica, nisam baš sigurna da bi bilo dobro kombinirati i stranicu i dijagonalu, to si već složio u zasebnom apletu)
  • vježbalica za sličnost trokuta (ako se može, možda slučajno generirati dva slična trokuta, ispisati neke elemente pa tražiti koeficijent sličnosti) ili neka druga varijanta, nisam stigla pogledati kod damira ima li što takvo gotovo.

napisao/la Boris Pein -

Potrudit cu se do sutra srediti. Za romb ce ici lakse jer cu dosta iskoristiti proslu. Nadam se da cu stici obje.

Ne znam treba li i tu kombinaciju, reci ti. Ako je cilj vjezbe da uvjezbaju racunanje preko dijagonala (a mislim da im je ovo prvi susret s tom formulom), onda je dovoljno i bez primjene Pitagore.

Za slicnost mi pada na pamet da provjeravaju sličnost preko stranica i kuteva i nekada cak i samo po izgledu. Tipa da duljine stranica budu cijeli brojevi i da se lako uoci koeficijent, a da jednakost kuteva mogu provjeriti slaganjem trokuta jednog preko drugog (za svaki kut). To bi moglo pomoći uocavanju dovoljnosti poucaka (tipa da primjete paralelnost stranice kad je jedan trokut u drugom)

Odgovor na Boris Pein

Hvala ti Borise.

Evo gotov je motivacijski aplet za romb. Nije baš kako sam zamišljala (htjela sam da može rotirati, al treba mi dosta vremena da me i slika "sluša"). Točku kojom se pomiče zmaj (sad je u donjem desnom kutu slike probat ću postaviti baš u vrh romba ako stignem). Može komentari, možda mi je što promaklo.

I Damire, mislim da će ovo biti dosta zahtjevna lekcija s 5 apleta (motivacijski, istraživanje Pitagore, površina romba, vježbalica za stranicu i dijagonale, vježbalica za površine) tako da nam sada ne treba još i vježbalica na kraju kako si radio onaj nogomet i lampice jer mislim da se neće stići. Slažete li se?

napisao/la Niko Grgić -

Evo na uvid primjene na romb.  Još ću večeras malo spustiti tekst u lijevom prikazu. Željka mislim da si malo ušla u istraživanje sa mot. zadatkom 

http://tube.geogebra.org/student/mLYHQTSZg

napravio sam i istraživanje površine romba. Namjerno nisam stavio pomoć, to bi morali otkriti na apletu

http://tube.geogebra.org/student/miQNfc1YQ

drugi dio( pomoću dijagonala) će biti gotov večeras

Odgovor na Niko Grgić

Sviđaju mi se istraživački apleti (samo mala sitnica za prvi ... možda napraviti da se može ugasiti onaj dinamični trekst, jer jednom kad se upali ne može se više ugasiti, kao i onaj trokt pomoćni). Iako znam da se sve  to može resetirati klikom u gornjem desnom kutu.

Super je stvar za površinu. Još ovaj s dijagonalama i bit će odlično. ;)

ŽEljka, i ja mislim da nema potrebe za još jednom vježbalicom na kraju kao kod pravokutnika i trokuta. Ovo je dovoljno sadržaja.

Ja ću malo izmjeniti onaj svoj aplet (vježbalicu za trapez) pa ću ti javiti novi link. ;)

Odgovor na Niko Grgić

Niko, jest, ušla sam, al tako je nekako išlo i na prethodna dva lika. Međutim, u ovoj lekciji imaju dosta sadržaja pa ću izbaciti izračun i karakteristični trokut da ne gube vrijeme, glavno da naslute o čemu će biti riječi.

Stvarno si super odradio ove aplete, al nisam ni sumnjala, stvarno ti se divim s koliko volje ovo sve radiš. Samo da znaš, Šuljić, Vrabec i Kličinović nas prate (imaju linkove). Šuljić se hvalio na FB što "njegovi sljedbenici" rade.

A komentari:

1. Meni ne smeta što se karakteristični trokut ne može sakriti (tako je i kod prošlih likova složena animacija).
    Predložila bih da duljine dijagonala možda ispišeš sa strane (e=12.95, f=9.4) jer sa slike se baš ne kuži jel tamo zadano pola ili cijela. Mada je bolje da je na slici, ne znam više ni sama, da ili ne?
    I dva tipfelera - u prvom redu uputa unutatarnjih kutova, kod pomoći pa su sve četiri trokuta
  2. Drugi istraživački aplet mi je fenomenalan, kratko i jasno.
    Samo nedostaje formula na kraju (dodaš kontrolni okvir, kao odgovor na zadnje pitanje).

napisao/la Niko Grgić -

površina romba istraž- 2 dio 

http://tube.geogebra.org/student/mK3kthetW

Što se tiče prvog dijela namjerno nisam stavio pomoć na kraju, nisam ni ovdje jer mislim da će to moći i sami, radi se samo o površini pravokutnika.

Ispravio sam greške u pisanju u istraživanju primjene na romb( hvala na upozorenju), a za duljinu dijagonale ostavio bih ovako jer se u din. tekstu vidi. 

Damire, izračun se pojavljuje na kraju i ne mislim da smeta, jer je kao sve istraženonamiguša

Za trokut mislim dapače da treba biti tu do kraja, jer je to važan dio istraživanja. i na kraju napisao si već reset je spasosmijeh

Odgovor na Niko Grgić

Niko,

puno ti hvala za aplete za površinu, kratki i jasni, dinamični, vizualni, izvrsno. Samo sinoć u onoj strci oko 3 lekcije odjednom, ja tek poslije ponoći shvatila da si ti odavno poslao i ovaj aplet.

Ponekad mi se čini da imamo previše teksta na nekim apletima, ali ako je kompliciraniji sadržaj i zahtijeva dubinsko istraživanje, ne vidim načina da to izbjegnemo. Ako učenike ne vodimo tim pitanjima, neće sami shvatiti što bi sve trebali.

Ali zato su ova dva za površinu taman, da bar svaki sadržaj može s toliko teksta.
Ne znam samo kako će u nastavi proć bez naglašene formule na kraju. U pravu si da se to vidi i da bi sami trebali zaključiti koja je formula jer im sugeriraš koji pravokutnik da gledaju, a stranice su očite. Mada mislim da slabiji učenici možda neće vidjet ili neće htjet gledat i mislit. Čut ćemo što kaže Damir i ostali pa ako smatraju da treba, onda bi na kraju dodali kontrolni okvir za provjeru... da tu formulu VIDE. Velim, ako bude trebalo.

Damire,

na mailu mi poruka s foruma da nisi vidio aplete, a tu je sada ne vidim. Što se dogodilo?

napisao/la Niko Grgić -

Evo još jednoga s puno tekstanamiguša

primjena Pp na trapez

http://tube.geogebra.org/student/mzOarNO8X

Što se tiče formula u apletima za površinu romba, nije problem ubaciti ako se pokaže nužnim.

Odgovor na Niko Grgić

Niko, tak si se ufurao, šteta što nema više likova, baš ti ovo jako dobro ide, ko na traci.
Pitala sam se što ćeš sada izvest, sad nam dužine putuju osmijeh

Par sitnica, pa kad stigneš (ako misliš da su opravdane):

1. razinu točaka C i D stavi veću od razine dužine c jer se teško uhvate za pomicanje.
  2. ovo s pomicanjem dužina mi je fantastično, ali translacija dužine x se ne kuži baš najbolje jer ide po stranici a, jel bi bilo efektnije da se rotira oko polovišta AB?
  3. pitanja "Čemu je jednaka duljina osnovice a, .... katete x" (pod točkom 3), hoće li ih shvatiti,
    ja bih pitala "Iskaži duljinu osnovice a kao zbroj tih dužina" (a to si ih pitao u prethodnom pitanju)
    pa tek naknadno da izraze x iz tog izraza, ili možda i bez tog pitanja

Inače, već je u e-udžbeniku zajedno s Damirovom starom vježbalicom. Sad ću ja napravit i motivacijski s nasipom.

Zato jer mi sve poruke dolaze na mail. Pa sam direktno u školi kliknuo na odgovor na mail. Nema te poruke na forumu. To je bilo na brzinu na mobitelu.

Ne znam što se dogodilo, niti na jednom kompu, čak ni na tabletu u školi ništa mi nije radilo. Niti jedan aplet osim prvog motivacijskog.

Jednostavno se vrtilo učitavanje ... i tako još par sati poslije. Sad od doma vidim da je sve u redu, ali jednostavno ne razumijem što je bilo.

Odgovor na Damir Belavić

Mislim da trenutno rade na nadogradnji servisa geogebratube pa je možda bilo do njih.

Ne bi trebalo imati veze, al e-udžbenici su na mom profilu, ja dodajem sve aplete, svoje i vaše i samo je prvi bio moj. Mislim, glupi razlog.

Nego uočila sam da Nikini apleti na ggb tube nisu javni (Niko, jesi tako htio?). Ako u pretraživač ggb tube upišem Niko Grgić, ili kliknem na tvoje ime ispod apleta, sve je prazno. Kod Damira i Borisa nije tako, sve se vidi. Bojala sam se da to nije razlog, ali veliš da ni Borisove vježbalice nisi vidio.

napisao/la Niko Grgić -

Postavljao sam aplete tako da ih dijelim poveznicom- htio sam tako.

Malo sam preradio tekst u 3. koraku i podigao točke na višu razinu. ( u primjeni na trapez)

Odgovor na Niko Grgić

Ok, mislim da je sad jasnije.

Ja sam izradila motivacijski zadatak http://tube.geogebra.org/student/m382387

Sad bi Niko rekao da sam "ušla u istraživanje" kao kod romba. Nekako mi je motivacijski aplet bez dimenzija (kao kod romba) prazan. Predlažem da na ovom konkretnom slučaju vide konkretne korake (mogu i ne moraju računati, kako nastavnik procijeni) pa će im biti lakše na idućem gdje se izvode općeniti postupci.

Zapravo mi je to ono načelo nastave matematike: od pojedinačnom ka općenitom.

napisao/la Niko Grgić -

Da, ušla si i to žešće nego kod romba, a vidjela si prije počeka izrade moj aplet. Ne sviđa mi se to, jer  time moj aplet gubi smisao.  Otkrivaš skoro sve što ih ja pitam u svom apletu.  Osim toga,  motivacijski   zadatak  treba bit takav  da ga učenici uglavnom ne znaju riješiti i ne rješavaju  ga na početku sata,  nego ih samo  njime  zainteresiramo , a rješavaju ga kasnije tijekom sata.  Mislim da je jedan od ta dva apleta višak!

Odgovor na Niko Grgić

napisao/la Niko Grgić -

Ovako mi se više sviđa, poglavito što je  visina pomična i  što ju moraju staviti na pravo mjesto.

Prvu rečenicu bih  izmijenio:  Uz rijeku je izgrađen nasip čiji poprečni presjek ima oblik jednakokračnog trapeza.

Ostao bih pri tomu da se radi o nasipu i pitao : Kolika je visina nasipa?

U tom slučaju bih izostavio onaj dio  da mogu mijenjati dimenzije nasipa( trapeza ).

Odgovor na Niko Grgić

Primjedbe što se tiče formulacije pitanja su ok, promijenit ću.

Ali GGB je dinamična i volim da se mogu mijenjati početne dimenzije objekta kojeg promatramo pa ću ostaviti pomične dimenzije nasipa. Gledam to ovako, ako dijete čita po redu, onda na početku malo pomakne veličine i dalje radi, pomiče visinu. Onaj tko sjedi do njega ima drugačije dimenzije nasipa, a radi isto. Ako virnu jedan drugome (a to rade, bar po mom iskustvu iz prakse), onda skuže da je ista fora za sve veličine trapeza, dakle idemo tim pojedinačnim slučajem prema generalizacijama.

nova vježbalica za trapez ...

Ima i pomoć koja nestaje nakon više od 20 bodova.

http://tube.geogebra.org/student/m384181

molim uvrstiti umjesto one stare.

Odgovor na Damir Belavić

Damire, ova vježbalica je prekrasna, prvenstveno vizualno, tko ne bi poželio vježbati zadatke u ovako ugodnom ambijentu. Pomoć izvanredna, i nadovezuje se na Nikin aplet.

Inače, kad si mi poslao poruku bila sam na autocesti za Zagreb. Na svakom semaforu sam odradila jedan dio (u mobitelu otvorila tvoj link, pa se logirala na ggb tube, pa dodala aplet u e-udžbenik, pa jedva našla gdje da obrišem staru vježbalicu,....). Al do centra grada je sve bilo gore. osmijeh

Nego, ne znam kako ti je protekao sat s trapezom. Tu imamo najmanje apleta, a to nam je zadnja lekcija, nije preteška (po meni lakša od romba) i bojim se da ne ispunjava cijeli školski sat.

Bi li bilo zgodno dodati aplet za površinu trapeza (onako jedan kratki demonstracijski ko što je Niko složio za romb) pa na kraju vježbalicu sa zadanim stranicama, a da se traži površina, ili čak možda sa zadanom visinom i dvije stranice, a da se traži opseg?

Željka stvarno hvala za brzinu stavljanja apleta. osmijeh Iako je sigurnost najvažnija.

Nažalost ja sam imao problema s rombom i trapezom u informatičkoj učionici.

U utorak sam odradio s učenicima 6. razreda površinu trokuta i sve je dobro ispalo i sve se dobro vidjelo.

No u srijedu sam krenuo s 8. razredima romb i mogli smo otvoriti samo prvi apelt u e-udžbeniku. Ali ne samo to, nego u bilo kojoj lekciji (bilo u 6., 7. ili 8. razredu mogu otvoriti samo prvi aplet. Niti jedan drugi. Bilo da je moj ili tvoj, Nikin ili Borisov, nije bitno. Na svim školkim računalim mogu otvoriti samo prvi aplet. Pa sam mislimo da je neka njihova greška, koja će nestati u četvrtak. Jer sam kod kuće probao i sve je bilo u redu.

Zanimljivo je da se u četvrtak ponovila ista pogreška. !!!! grrr.. Pa sam odradio sat bez račnala.

U petak sam donio svoj laptop i na njemu je sve radilo u redu, a na školskim računalima (svima) opet isto. Samo prvi aplet se vidi. Inaće bilo koji aplet moj ili tvoj mogu normalno otvarati na tvom ili svom profilu, ali ne unutar e-udžbenika.

Ne znam što ću s time. Jel netko drugi imao takvih problema?

Ovaj tjedan moram pisati ispite pa si mislim da napravim ponavljanje svega, a trapez ostavim za drugo polugodište.

.......

Mislio sam napraviti jednostavnu vježbalicu s trapezom za površinu pa da tako ispunim sat. (mislim da će biti gotova do sutra).

Odgovor na Damir Belavić

Damire, stvarno mi nije jasno što se događa s tim apletima. Jel samo s mojim e-udžbenicima ili i s tvojima?

Čut ćemo što drugi kolege kažu. Nadam se da će se javiti čim prije ako uoče problem.

Ja sam bila u četvrtak s osmima, a u petak s šestima i sve je bilo u redu. Mogli smo otvoriti sve aplete.

Odgovor na Tanja Debelec

Evo ista svar mi se događa i na tabletu (iPad2). 

7. Razred ok 

Neki moji eudžbenici Ok 

6. i 8.razred otvara mi samo prvi aplet u poglavlju. ( jednostqvno ne razumjem. Gledao sam postavke kod eUdžbenika i ne znam što bi moglo biti krivo sve je tako jednostvno. ) 

Idem dalje istraživati. 

napisao/la Boris Pein -

Evo vjezbalice za povrsinu.

Napravio sam s kombinacijom racunanja preko dijagonala i preko visine, ali i da nekada trebaju racunati dijagonalu prvo.
Htio sam to racunanje dijagonale staviti tek nakon sto osvoje 30 bodova, ali mi komplicira kod. A sad bih se bacio na aplet za slicnost...

Odgovor na Boris Pein

Borise, izvrsno je i zapravo dobro ovako kako si složio. Da su samo dijagonale ili stranica i visina, onda je to dosta lagano i brzo. S ovim trećim slučajem si im otežao, pa ako i budu izgubili koji bod na tom slučaju, neka ga nadoknade na ovim jednostavnijima.
Osim toga, tvoja prethodna vježbalica je toliko dobra, s onom pomoći, da će se tamo već izvježbati.

Jedina primjedba na aplet mi je da je zelena boja dijagonale presvijetla, kad trebaju očitati vrijednost, ne vidi se dobro. Također, i font bi mogao biti veći (u prošloj vježbalici za romb si još jednom ispisao elemente pa tada nisam uočila, ali u ovoj sada bi moglo malo povećati) .... naravno, ako stigneš.

napisao/la Boris Pein -

Vjezbalica - slicnost

Vrlo radna verzija, cisto da vidis kako sam to napravio. Sredim jos.

Kako postaviti koeficijent, inzistirati na k ili 1/k? Tu bi mogli petljati, a mogu staviti da priznaje i jedno ili drugo. Inace tekstom moram to naglasiti pa uvoditi oznake i slicno... A opet uvodjenjem oznaka mislim da se previse sugerira. Znat ce da je odgovarajuci vrh od A uvijek npr D i slično.

I ograničit ću pomoć na nekoliko korištenja.

Koliko bodova za prolaz, 100? Nema tu nekog racunanja...

Odgovor na Boris Pein

Borise, ovo je IZVRSNO.

Stavi 100 bodova.
Problem s k. Nemoj uvoditi oznake, pa već im kutovi sugeriraju što čemu odgovara i to je super.
U apletima prije vježbe naglašava se da je k=a_1/a i spominju trokuti ABC i A_1B_1C_1 pa možda da negdje iznad okvira za upis odgovora staviš napomenu da je lijevi trokut ABC, a desni A_1B_1C_1. Čini mi se da bi to imalo smisla, tako se navodi i u udžbeniku (iako je zapravo i 1/k točno).

Već sam dodala u e-udžbenik.

I još nešto vrlo važno. Borise, aplet ti je preširok, neće se vidjeti na ekranima školskih računala jer nisu dovoljno široka. Probaj suziti na max 1280 px.

Hvala Borise, ovo je jako dobra vježbalica.
Izvrsno si osmislio pomoć i stavio ograničenje za korištenje do 50 bodova.

Ovo će sutra Zvjezdana prva isprobati.
Imam samo par sitnih sugestija pa to kad stigneš (narednih dana):

• aplet preširok, a nema potrebe pa ga suzi (i pomakni tekst desno) da se vidi na manjim ekranima
  • neki tekstualni okviri se mogu pomicati (naslov, broj pokušaja, bodovi)
  • ako uhvate plavi trokut i počnu ga micati kutovi postaju izbočeni, a to se tamo u postavkama za kutove ograniči

Oprosti što sad navodim ove sitnice jer stvarno su sitnice, vježbalica savršeno funkcionira i bez toga. Ali sad sam uočila pa da ne zaboravim. Vjerujem da je i tebi stalo da je sve do kraja izglancano.

Hvala puno Borise i oprosti što sam ti danas natovarila tak puno posla.

Evo još dva apleta za trapez.

ponavljanje kako se računa površina Trapeza

http://tube.geogebra.org/student/m398247

Zatim isti kao i za izračunavanje stranice, ali računanje površine poprečnog presjeka.

http://tube.geogebra.org/student/m398071

Našao sam rješenje svog problema. jee osmijeh

Naime ja sam počeo na tečaj dolaziti preko googla upisom ... kut i trokut geogebra ili pitagorin poučak geogebra ... Ne kao na početku prekoe-učionice pa linkom dalje. Nažalost to je bilo pogrešno! tužan

No, ako idete tako preko googla onda vas ponekad baci na  ovu adresu. I ta odresa iz nekog razloga stvara probleme (vjerojatno starija verzija geogebratube)

https://www.geogebra.org/material/show/id/297339

Prava adresa treba biti

https://www.geogebratube.org/student/b297339#

i onda nema takvih problema. Sve radi normalno.Vidite razliku!!! Pa ako se vama dogodi nešto slično da znate u čemu je problem. Isti broj, isti e-udžbenik, ali izgleda starija verzija koja ima nekih problema.

Dakle možete naći i e-udžbenik i preko googla, ali treba upisati: kut i trokut geogebratube ... ili pitagorin poučak geogebratube ...

Odgovor na Damir Belavić

Damire, evo sad i ja probala preko starog linka i stvarno je tako.

Ah, koja šteta (kad drugi idu preko linka na TVOM e-tečaju, a ti bi poprečki).

Vidim da si već stavio obavijest gore - HVALA!