Forum za planiranje rada

OSVRT 6. razred - nastava na računalima

OSVRT 6. razred - nastava na računalima

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 25

Ovdje ćemo stavljati (kopirati) poruke u kojima opisujete kako je bilo na nastavi za pojedinu temu.

Odgovor na Željka Dijanić

Re: OSVRT 6. razred - nastava na računalima

E-udžbenik
napisao/la TANJA DEBELEC - Friday, 14 November 2014, 21:36

Ja sam danas odradila u informatičkoj učionici Odnos duljina stranica i veličinu kutova.Lako i brzo smo pronašli materijale. Bilo je jako dobro.Učenici su s veseljem radili i brzo došli do zaključaka. Stigli smo sve napraviti.

Aleksandrina vježbalica je super. Može se jako dobro i brzo provježbati.

Re: 6. razred - testiranje predznanja

napisao/la Kristina Vučić - Thursday, 13 November 2014, 20:47

I ja sam odradila predtest bez najave.

Evo ja sam probila led čini mi se. Danas sam s jednim 6. razredom odradila u kabinetu informatike prvi sat Odnos stranica i kutova u trokutu. Sve je super funkcioniralo, svi su brzo našli materijale, hvala Damiru na e-udžbeniku .

Uspjeli smo sve odraditi, iako mi se čini da je bilo malo vremena za vježbalicu. Svi su stigli do nje, oni bolji su to dobro provježbali, a oni sporiji su tek stigli do tih zadataka. U počeku učenici su nasumce radili neke stvari, morala sam ih usmjeriti da moraju raditi točno po uputama, korak po korak. Nakon toga svi su uspješno pratili materijale. Tablice za popunjavanje dala sam im na papiru, bojim se da ako vam to budu crtali u bilježnicu izgubit ćete  puno vremena.

Baš nam je bilo lijepo 

Re: 6. razred - testiranje predznanja

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI - Wednesday, 19 November 2014, 19:33

I ja sam u ponedjeljak odradila prvu lekciju. Kao i kod Kristine, falilo im je vremena za vježbu jer su se u početku dosta teško snalazili u načinu rada gdje oni rade sve. Nakon što su svladali prvi aplet, dalje je išlo lakše. Oni učenici koji su i inače najbolji, odradili su sve i vidjelo se da uživaju u radu. Dva učenika nisu uopće stigli proći sva 4 apleta. Čini mi se da je u pitanju problem lošeg čitanja i nerazumijevanja uputa. Učenicima se svidio okvir za pomoć - njihovi komentari su bili da im je jasno što je trebalo zaključiti, ali su neki slabije formulirali rečenice. Poticala sam ih da prvo zapišu svoju rečenicu, a tek tada da provjere i usporede s ponuđenom.

Najveći problem bio mi je objasniti onom drugom razredu zašto i oni ne idu u informatičku učionicu 

Re: Priprema: Zbroj veličina kutova u trokutu

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI - Friday, 21 November 2014, 09:23

Odradila sam jučer zbroj kutova , bilo je odlično, čini mi se puno bolje nego prvi put. Učenici su se navikli na okruženje (jedino je kod nas u informatičkom kabinetu pomalo tijesno, bojim se kako će se snaći na idućem satu kad budu trebali konstruirati ...), ovaj puta su lakše pratili upute (bilo je manje teksta na apletima) i dosta njih je ranije završilo. Uputila sam ih da još jednom odrade vježbalicu prve lekcije. Na kraju sata sam pokupila radne listove da ih malo pregledam. Problematični su im bili odgovori na pitanja postoji li trokut s dva prava ili dva tupa kuta. Intuitivno su znali da ne postoji ("jer to onda ne bi bio trokut", "dobili bi pravokutnik" i sl.), a tek nekoliko njih je u obrazloženju spominjalo  zbroj kutova. 

Re: Priprema: Simetrala kuta
napisao/la TANJA DEBELEC - Saturday, 22 November 2014, 20:38

Odradila sam i simetralu s šestima. Sve je bilo u redu dok nismo došli do upisane kružnice. Većini učenika je bilo jako teško. Morala sam obilaziti i u tom dijelu sata puno pomagati.Nije mi jasno zašto kad je sve tako lijepo objašnjeno. Baš me zanima kak će biti kod Vas ostalih.

napisao/la Kristina Vučić -

I ja sam prošli tjedan odradila zbroj kutova u trokutu. Bilo je odlično, sve smo stigli. Sada su se učenici sami snalazili u materijalima, znali su da moraju pažljivo čitati i slijediti upute.

Super je što se svaki učenik na pojedinom zadatku zadrži koliko on želi i osjeti da mu je potrebno, što ima mogućnost vratiti se na već prijeđeni materijal...Čini mi se da su jako zadovoljni, s nestpljenjem čekaju idući sat u informatičkoj učionici osmijeh

Odgovor na Kristina Vučić

Kristina, ovo mi je jako drago čuti. Tako sam nekako i očekivala da bi trebalo biti. Žao mi samo učenika kontrolne skupine stoga već sada imam ideju (ako ekipa za aplete bude imala vremena i volje) da nakon ovih cjelina, napravimo e-udžbenike i za neke druge cjeline. To i je smislao, ako ustanovimo da "ovaj model" pali, onda s njim češće u nastavu.

napisao/la Zlata Ćurković -

Danas sam imala malu provjericu i nisam zadovoljna. 

- Šestašima je ovo prvi susret s e-učionicom (imam svoje e-učionice na Loomenu). Naime u 5. razredu su bili samo par sati. Stoga nam je trebalo malo više vremena da se nauče na novi način rada, a ja sam ih brzala strašeći se da nećemo stiči pratiti ostale škole. 

Upravo inzistiranje na bržem radu i nedovoljnom ponavljanju (premalo smo vježbali u bilježnici i u geogebri, premalo analizirali domaći uradak) je polučio loš rezultat.

Zato sm odlučila malo usporiti kako bi imali dovoljno vremena za uvježbavanje.

Ne mogu se nakon istraživanja u apletu prebaciti samo na bilježnicu i standardni način rješavanja zadataka. Moram im dozvoliti da i sami rade u ggb-ri. Ja ovo tako vidim, odnosno tako sam do sada radila.

Odgovor na Zlata Ćurković

Zlata, hvala na razmišljanju. Slažem se da ne treba brzati, nema veze ako kasniš za drugim kolegama, ti svoje radi kako si ti planirala, što se ovog istraživanja tiče, nikuda nećeš zakasniti.

Malo mi je nejasno koje si jedinice odradila na računalu i jesi li išla redom po e-knjizi (jel bilo previše sadržaja? nejasne upute?). Ideja je bila da su učenici cijeli jedan školski sat na računalima i samostalno uče novo gradivo koliko stignu (a ako je previše apleta, sadržaja ili teksta, onda slobodno recite, zato i radimo 5 lekcija da do kraja nađemo optimalan model). Nakon tog jednoga sata, dalje idući sat uvježbavate tu cjelinu na način na koji želite. Iz Damirovog plana sam shvatila da za svaku temu imate po 2-3 sata.

Bez obzira, nemoj se obeshrabriti. Ako su bar donekle uspjele kolegice čija djeca do sada nisu ni bila na računalu, tvoja će se priviknuti još prije. 

Zapravo sam s eksperimentalnom grupom (6.b) sve lekcije radila  na računalu (učenik - računalo, nastavnik ima uključen LCD projektor kada treba dati neke upute i objašnjenja). 

Zjednčke teme za koje radimo po istim pripremama smatrala sam da trebaju biti obrađene tijekom jednog školskog sata jer su tako planirane. Pripreme su OK. Problem mi je što ima previše sadržaja ako napravim u uvodu analizu zadaće i kratko ponavljanje - tu nama ode 15-ak minuta. 

Zato sam se prije Simetrale kuta odlučila održati ovakav sat:

Uvod: Analiza zadaće - 5 minuta; Provjerica dosad pređenog - 15 minuta. 

Glavni dio: Ponavljanje simetrale dužine i konstrukcija opisane kružnice (učenici su ušli u svoju e-učionicu iz 5. razreda, samostalno ponavljali i poslije u bilježnici vršili konstrukciju)  -  15 minuta.

Završni dio: Na kraju isticanje svojstva simetrale dužine i što sve možemo u životu riješiti ako znamo svojstva simetrale dužine; zadavanje domaće zadaće - 10 minuta

Isto tako se razmišljam (ako to smijem obzirom na eksperiment) da planirano za Simetralu kuta odradim u dva dijela:
Prvi sat do Upisane kružnice.
Drugi sat upisana kružnica (a prije toga ponavljanje i analiza uradaka) jer bih jako voljela da konstrukcije upisane kružnice rade i u bilježnici i u Ggb-ri!??? Moji učenici bi to voljeli jer im aplet nije dovoljan izazov.

Raspričala sam se mada se sada kada znam da mogu tempo prilagoditi sebi,  sve svodi na pitanje mogu li pripremu po potrebi podijeliti na dva školska sata?

Zlata,
samo se ti raspričaj. Zato smo tu da zajednički vidimo što i kako se može izvesti, a što ne može.
Po pripremi bi trebalo sve stati u jedan školski sat (nekako smo za eksperimentalnu skupinu zanemarili to pregledavanje domaće zadaće, posebno ako se detaljno radi kao što ti i tvoji učenici volite). Međutim, ako ne stigneš, smatram da je bolje na idućem satu nastaviti (ako imaš slobodan kabinet) nego ne odraditi uopće. I slobodno to ovdje i reći, ti si tako stigla napraviti, iz tvoga iskustva možemo donijeti isto neke zaključke.

Sad mi je palo na pamet zašto su možda kolegice koje su ovo s učenicima prve odradile stigle. One nemaju kabinet informatike na raspolaganju cijelo vrijeme nego samo za taj sat. Vjerojatno onda nisu previše vremena trošile na analizu domaće zadaće (to će stići kad budu u klasičnom razredu).
Također, većina je rekla da je u početku problem s čitanjem uputa, ali nakon prva dva sata, učenici su se već navikli te je treći sat išlo glatko.

Dakle, zaključak, bilo bi dobro odraditi po pripremi u jednom satu, ali ako tebi i tvojim učenicima odgovara da zbog analize DZ i ponavljanja rascijepite sat na dva da bi sve stigli, napravi onda tako. Vjerujem da ti najbolje znaš kako će tvoji učenici postići najbolje rezultate.

OK. Evo još da napomenem da ja u svojoj učionici matematike imam računala za učenike. Tako da ih koristim kad god mi  trebaju.

napisao/la Alena Dika -
Evo i mene s prvim utiscima s prve nastavne jedinice: Odnosi stranica i kutova u trokutu. Sat za satom: kontrolna, a zatim eksperimentalna skupina.

Pripreme su vremenski dobro artikulirane. S jednim solidnim razredom , sve se stigne, zadatak manje ili više, ono što preostane se može zadati za domaću zadaću. Uvijek može biti prisutan neki ometajući faktor (ne radi računalo, internet steka, disciplinski problem u razredu), ali dok pisemo pripremu na to ne računamo. Neke sam zadatke s kontrolnom skupinom prošla usmeno i tako uštedjela na vremenu. Eksperimentalna skupina učenika nije imala poteškoća s apletima. Upute su vrlo jasne. Iznenadila sam se koliko su učenici malo pitanja postavljali (prvi put sam s njima u informatičkoj učionici). Ipak je to mlađi uzrast, ali odlično su se snalazili na računalima. Dakle, što se tiče jasnoće i vremenske dimenzije, tehnički je sve ok .

Ono što ne mogu a ne spomenuti i pod dojmom sam nakon današnjeg sata s kontrolnom i eksperimentalnom skupinom je ona ljudska dimenzija koja u ovom trenutku možda i nije presudna za samo istraživanje i vjerojatno će biti prilike o tim utiscima razgovarati kasnije.

U radu s eksperimentalnom skupinom izostala je dubina ljudske dimenzije, feedback učenika koji ti je bitan za korak dalje i za smjernice kako dalje, ona njihova znatiželja u pogledu kad im naviru ideje ili ushit u pogledu kada im je zaključak jasan i kad to sve imaš pred sobom, njihove užarene pametne glavice, način kako razmišljaju. Dok je tekao sat s ekperimentalnom skupinom u informatičkoj učionici imala sam poriv uletjeti u taj nedokučiv prostor (par decimetara) između njihovog lica i zaslona, da vidim, osjetim, što misle, da ih čujem, da pratim njihov tijek misli. Eto, to mi nedostaje, kada je u pitanju sat obrade. Naglasavam Sat obrade, jer, nekako sam pristalica više vježbanja nastavnih sadržaja, a ne obrade nastavne jedinice u informatičkoj učionici.

Koliko su sadržaja usvojili jedni, a koliko drugi, ne znam, vidjeti ću na slijedećem satu vježbe.

Apleti su izvrsni, zanimljivi, učenicima pristupačni. Pitanje je što oni donose učitelju i što učenicima i u tom smislu je ovo kvaliteta ovog istraživanja. To nas svih zanima.
U svakom slučaju ovakav način rada otvara jednu novu dimenziju barem mog iskustva u nastavi matematike.

napisao/la Damir Belavić -

Još sam od prošlog tjedna ostao dužan napisati kratki osvrt. Ja sam nekako mišljenja kao i Zlata. I meni nedostaje vremena. Bez obzira i na ponavljanje i pregledavanje domaće zadaće u uvodnim primjerima i motivacijskim zadacima volim potrošiti više vremena jer čekam da viš učenika sami izvedu zaključke. ( to u pravilu nikad nije 5 minuta. ;) ) 

Tako mi je za 6. Razred nedostajalo vremena kod odnosa stranica i kutova pa smo dovršili drugi dan. 

Također trebali bi već početi razmišljati o ispitima znajna jer bi bilo dobro ( odnosno meni je u planu ) pisati ispite u 6. Razredu prije kraja polugodišta. 

Odgovor na Damir Belavić

Odnos stranica i kutova - to je (nekima) prva lekcija na ovaj način, a ima čak 3 istraživačka apleta s puno čitanja. Možda smo pogriješili što smo tu uzeli za prvu (ipak je tu dosta sadržaja). Vjerujem da im je treća ili četvrta, stiglo bi se komotno sve jer bi već znali što se od njih očekuje.

A oko ispita ćemo se morati dogovoriti. Naravno da ćeš ti pisati prije kraja polugodišta ako stigneš. Ja samo razmišljam jel da slažemo identičan ispit znanja za sve (a radite po različitim udžbenicima) ili da svatko od vas piše svoj ispit znanja, a za potrebe istraživanja sastavimo nešto slično ispitu predznanja koje bi uključilo samo sadržaje ovih naših 5 lekcija i pitanja proceduralnog i konceptualnog tipa. Nekako se bojim ako bi htjeli jednim udarcem dvije muhe da nećemo baš dobiti kvalitetne rezultate za ovo što nam treba, a možda će i učenici dobiti lošije ocjene (jer zadatci konceptualnog tipa trebaju biti "dosad neviđeni" da se stvarno provjeri u kojoj mjeri su usvojili te koncepte).

napisao/la Kristina Vučić -

I ja sam dužna napisati osvrt na naš zadnji sat u informatičkoj učionici. To je bilo prošli tjedan, radili smo simetralu kuta i upisanu kružnicu. Kao što su već i Zlata i Damir spomenuli i meni je bilo previše toga za jedan sat. S kontrolnom skupinom sam upisanu kružnicu radila drugi sat, a u informatičkoj učionici ipak su svi učenici stigli do kraja. Mađutim trebalo im je više moje pomoći nego na prva dva sata. Kod same konstrukcije simetrale nisu shvatili kako su dobivene točke A i B, jer na apletu kad su mijenjali kut kroz točku B nije prošao luk, pa su crtali neovisnu točku B na kraku. Bilo je učenika koji su  lijepo odradili i upisanu kružnicu i bili su jako ponosni. S ostalima sam idući sat tu konstrukciju ponovila na klasičan način. 

napisao/la Alena Dika -

Ovaj tjedan sam imala satove Zbroj kutova u trokutu i Simetrala kuta. 

Zbroj kutova u trokutu su učenici napravili bez poteškoća na računalu i stigli smo sve i u jednoj i u drugoj skupini. Na satu vježbe primijetila sam da je kontrolna skupina bolje usvojila nastavni sadržaj, od ekperimentalne, ali sve se stigne nadoknaditi i uvježbati na satu ponavljanja.

Na satu obrade Simetrale kuta eksperimentalna skupina je prošla sve aplete, nisu uspjeli nacrtati upisanu kružnicu ali su napisali korake. To im je ostalo za domaću zadaću. Tako je nekako slično i s kontrolnom skupinom.

Prvi put su učenici u ekperimentalnoj skupini postavljali više pitanja, osobito kod zadnjeg apleta (upisana kružnica), a onda smo to zajedno odradili korak po korak.

Mislim da su šestaši (eksperimentalna) na ovom trećem satu, Simetrala kuta, pokazali da su se "sprijateljili" s ovakvim načinom rada. Ljuti su ako ih netko ometa. Mislim da sada već znaju, da će im apleti pružiti dovoljno informacija i sve što trebaju znati ako se usredotoče na njih. Postavljaju više pitanja, ali ne bih to pripisala samo težini apleta. Sada su učenici sigurniju u novi način rada. Kada ste u nečem skroz, onda znate i postaviti pravo pitanje. Znatiželja i mnoštvo pitanja su nekad pokazatelj da je aplet odlično smišljen, te da je odigrao ulogu motivatora za postavljena pitanja.

Moram priznati da sam i ja svakim slijedećim satom u inf. učionici sigurnija u ono što radim i zadovoljnija. I ja učim. To mi je baš super osmijeh

Odgovor na Alena Dika

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

Evo i mene s dojmovima o satu Simetrala kuta. Dugujem i ispriku što to nisam ranije obavila, ali malo su me moji osobni problemi, a malo i Večer matematike - usporili.  Ujedno me je u međuvremenu utješilo to što vidim da je i drugim kolegama, odnosno učenicima, bilo premalo vremena... Bojala sam se da je samo meni tako bilo. Ja nisam uspjela, niti u jednoj, a niti u drugoj skupini odraditi upisanu kružnicu na tom satu, nego sam to odradila idući sat - klasično u obje skupine. Kod E skupine je tek troje učenika uspjelo odraditi kružnicu, ali i oni uz moju malu pomoć. Bile su im problematične upute prvog koraka. Nedostajala ima je NAREDBA poput - konstruiraj simetrale dvaju kutova, jer iz napisanog  pokaži simetrale oni nisu shvatili da ih na papiru moraju sami konstruirati. 

Isto tako, prilikom konstrukcije simetrale na radni list, kao i kod Kristine, na kraku su isticali točku B, jer su prateći aplet shvatili da ona mora biti tamo.  

Moram priznati i to da ja nikada nisam, osim možda prvih par godina radnog iskustva - ne sjećam se, radila konstrukciju, svojstvo i upisanu kružnicu na istom satu. Uvijek prvo temeljitije  izvježbamo konstrukciju. Ovdje to nitko nije to spominjao pa sam pomislila da svi kolege  lijepo stignu i da je "problem" u meni . A pomislila sam i da će ovakvim načinom rada to zaista učenici stići...

napisao/la Damir Belavić -

Evo neki moji učenici mi šalju printscreen riješenih vježbi osmijeh

Za svaku pohvalu osmijeh 

Privitak gabi1.jpg
Privitak iva1.jpg
Privitak iva2.jpg
Odgovor na Damir Belavić

Ma super, zagrizli su.

Nego, Damire, i ostali, možda da na kraju svakog e-udžbenika otvorim jednu lekciju u koju bi stavila sve vježbalice iz prvih 5 lekcija, pa neka vježbaju kod kuće?

napisao/la Alena Dika -

S početkom 2. polugodišta evo me s osvrtom na ostale nastavne jedinice.

Evidentno je iz sata u sat da su se učenici iz eksperimentalne skupine navikli na ovakav način rada. Ponekad ne stignemo sve do kraja odraditi, ali onda slijedeći sat nadoknadimo propušteno.

Ono što bih željela prokomentirati jest da sam uočila da su učenici kontrolne skupine uspješnije savladali geometrijske jedinice koje se baziraju na crtanju i konstrukcijama (bez računanja). Konkretno, nakon obrađene Simetrale kuta i Visine trokuta u bilježnicama se moglo primijetiti puno boljih radova učenika kontrolne skupine. Učenici kontrolne skupine uspješnije su kod kuće napravili konstrukciju ortocentra i upisane kružnice raznim trokutima. Crteži su jasniji, uredniji, točniji, bojama su istaknute karakteristične linije.

Mislim da ne čudi činjenica da su nastavne jedinice u kojima je naglasak na crtanje i konstrukcije uspješnije izvedene u kontrolnoj skupini. Mišljenja sam da su u tim sadržajima učitelj, ploča i kreda i pribor zakon. 

Međutim, želim napomenuti da se dosta učenika eksperimentalne skupine crtajući kući zadaću poslužilo istim apletima i kod kuće ne bi li si olakšali ili se prisjetili onoga što smo školi napravili. Tako su mi govorili: "Učiteljice, ja sam ponovno proučio vježbalice i onda sam se svega prisjetio i sam napravio! Nije mi nitko trebao pomoći!" Konačno, ovaj način govori nama koliko su apleti dobro urađeni i koliko mogu biti korisni jer ih učenici kod kuće ponovno gledaju i proučavaju. Iako su u eksperimentalnoj skupini učenici napravili lošije konstrukcije, uložili su više truda nanovo proučavajući Ggb vježbice. Uspješno ili manje uspješno, nije važno, ipak su proučavali. Sumnjam da bi se u to upustili na isti način samo s nedinamičnim udžbenikom. 

Malo plusa i malo minusa. Čini mi se da baš tako nekako i mora biti osmijeh 

Odgovor na Alena Dika

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

Da, Alena je to lijepo rekla. 

Mislim da je za crtanje i konstrukcije ipak nužna živa riječ nastavnika te neprekidno inzistiranje na bitnim detaljima, a apleti su tada idealni da učenik kod kuće može više puta i svojim tempom ponoviti, uvtrditi, vježbati. Primjetila sam i da učenici kojima je potrebno više vremena za usvajanje gradiva imaju veću motivaciju za rad na vježbalicama nego sa zadacima iz udžbenika.

Inače, zaista se mogao uočiti napredak iz sata u sat u načinu rada i snalažljivosti i spretnosti u radu s apletima.  Iako, za ove generacije koje odrastaju na level igricama, bilo bi idealno na kraju svakog apleta staviti zadatak koji provjerava razumijevanje onoga što su trebali danim apletom usvojiti i tek tada dati dozvolu za prelazak na novi level (aplet). Događalo se da pojedini učenici samo projure kroz aplete, dođu na vježbalicu i onda traže pomoć...

Bilo je korisno, poučno i zanimljivo!

Pozdrav i veeeeeeelike pohvale ekipi koja radi na apletima! Izvrsni ste!

Tanja

Odgovor na TATJANA BREŠĆANSKI

napisao/la Alena Dika -

Danas sam obradila i zadnju nastavnu jedinicu za 6. razred Površinu trokuta sa obje skupine.

Konkretno o ovoj nastavnoj jedinici:

učenici eksperimentalne skupine su na drugoj Ggb vježbalici, a nakon što su dobili podatak da je površina zadanog trokuta 9, zbrajali visinu i osnovicu (6+3=9) i tako činili i računajući površinu i u ostalim trokutima koje su dobili mijenjajući duljinu osnovice i visine. Nakon što su na istoj vježbalici, a nakon ispunjene tablice pročitali odgovor na :"Čemu je jednaka površina trokuta" shvatili su da nisu bili u pravu, naravno samo neki jer je odgovor valjalo proučiti i primijeniti. Slijedeći (3.) aplet koji objašnjava formulu  bez moje pomoći učenici nisu u potpunosti razumjeli i surađivali su samo oni najbolji. Gotovo da sam u ovom djelu prezentirala formulu i animaciju na isti način kao i u kontrolnoj skupini. Dakle u ovoj nastavnoj jedinici eksperimentalnoj skupini učenika je bila potrebna moja konstantna uputa i usmjeravanje. Mislim da je to sasvim normalno za ovakav izvod formule, uzimajući u obzir i njihovu dob.

4. vježbalica je išla teško s onim trokutima koji su bili "jako tupokutni" i "jako uski i izduženi" (slikovito naravno osmijeh ) i tu je trebala moja asistencija. Ali volim na koncu da je tako jer takvih primjera nema u udžbenicima i čim trebaju i zažele moju pomoć, znači da promišljaju i to je super!

S obzirom da sam sa 6. razredom završila mislim da su obje skupine zadovoljne i vidim iz satova ponavljanja da su gradivo savladali. Što će pokazati provjere ne znam. Vidjet ćemo, iako je razred s kojim sam eksperimentalno u ovom nešto slabijih potencijala od kontrolne skupine. U osmom imam baš suprotnu situaciju (eksperimentalni razred je jači) i iz tog razloga će me jako zanimati provjere znanja i drago mi je da sam baš tako slučajno odabrala. I tebi će to Željka možda biti interesantno osmijeh

S obzirom da sam većinom pisala pripreme za 6.razred i listiće zanima me, jesu li kolegama pripreme i učenicima listići bili zanimljivi i korisni. Ako netko ima komentar učenika ili svoj, biti će mi drago čuti.

I na kraju, mislim da nije na odmet, ako već i jesam još jednom čestitati sjajnim majstorima Ggb apleta. Bravo, izvrsni uradci! Riznica za vječno korištenje osmijeh

Odgovor na Alena Dika

Alena, hvala ti na ovako opširnom javljanju nakon svake nastavne jedinice (uh da su bar svi takvi.... al vjerojatno bi se ponavljali). Ove vaše odgovore ja planiram u doktorskom radu citirati (navesti vaše ime i prezime), pa da se ne bi stalno ponavljala ista imena, zamolit ću sve koji se rijetko jave s osvrtom da ostave barem dva komentara kako je protekao sat (naravno na mail jer sumnjam da stignete ovih dana još i čitati što sve tu pišemo).

Ajmo sad konkretno. Kužim što se dogodilo u apletu 2, 6*3/2=9 i 6+3=9, promijenit ću inicijalno u 6 i 4 pa neće biti problema (hm, tko bi to uočio unaprijed, to zapravo možemo tek kad učenici "navale na materijale").
Treći aplet sam stavila jer sam našla Josipov stari (mislim na Kličinovića) i svidjela mi se animacija. Dobro si se snašla što si im frontalno pokazala, ali zapravo ovaj izvod i simbolički zapis je primjeren samo boljim učenicima tako da ako netko slabiji projuri preko toga apleta bez da skuži dokaz, nije nikakav problem, bolje da takvi više vremena potroše na vježbalici.

Što se provjera tiče, upravo ih slažem i uskoro ću uploadat da vidite. Iskreno, bojim se hoće li u znanju eksperimentalna biti bolja, vjerujem da ne jer živu riječ nastavnika matematike ne može računalo zamijeniti. Međutim, ako rezultati budu podjednaki, i to je za mene veliki uspjeh... to će značiti da učenici mogu sami uz dobre aplete naučiti jednako dobro kao uz nastavnika... i tu vidim potencijal za učenike koji nisu na nastavi jer su bolesni, koji misle da im trebaju instrukcije (a ne trebaju ako sami nauče mislit i radit), koji su lijeni kad su u pitanju papirnata zbirka, olovka i gumica,...

Također, odgovorite Aleni na njeno pitanje o pripremama. Meni su motivacijski zadatci i životni problemi bili najzanimljiviji, po uzoru na njene probleme nastali su motivacijski apleti. Iskreno, u početku ih nismo radili, tek nakon tvojih priprema ja sam dobila ideju da bi tako nekako trebale i lekcije za eksperimentalnu počinjat.

Odgovor na TATJANA BREŠĆANSKI

Tatjana, hvala na komentarima. Nisam se htjela prije javljati jer sam očekivala malu raspravu ovdje, da čujemo i ostale što kažu. Ali opterećenost obavezama je očito prisutna (uskoro su natjecanja i razumijem da kolege ne stignu još i na Moodle).

Slažem se sa svima što si istaknula, učenje na apletima definitivno ima prednosti, ali i nedostataka i to je normalno. Ono što bi se dalo zaključiti iz ovog tvoga komentara jest da kada bi učenici bili naviknuti na ovakav način rada i imali priliku češće tako učiti, i rezultati bi bili bolji. A definitivno stoji i primjedba da bi na kraju svakog apleta trebalo staviti kratku provjeru koja će ih ili pustiti dalje ili vratiti natrag (hm, nije li to ideja programirane nastave još iz prošlog stoljeća?). Ovo je vrlo važna primjedba i svakako ju valja posebno istaknuti za buduće projekte i istraživanja bazirane na e-učenju.