Forum za planiranje rada

6. razred - koje lekcije i tko se javlja da napravi aplete

6. razred - koje lekcije i tko se javlja da napravi aplete

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 59

Možemo li za početak odabrati dvije nastavne jedinice za 6. razred koje bi došle na red početkom studenog pa da za njih izradimo sljedeće:

1. aplete (uskoro teorijska podloga kako, al uglavnom je to Šimin, Sanjin, Nikin,... stil s Interaktivne matematike Normale - uz popratna pitanja kojima se učenike vodi do zaključka)

2. pripreme na nastavne sate kontrolne skupine koja će raditi klasično u razredu (najbolje bez demonstracije GGB na projektoru - kako bi dobili veću razliku u rezultatima) - svi nastavnici bi taj sat trebali održati prema istoj pripremi.

Dakle, koje nast. jedinice, dobrovoljci za aplete, dobrovaljci za pripreme (za iste te sate)?

Odgovor na Željka Dijanić

Re: 6. razred - koje lekcije i tko se javlja da napravi aplete

napisao/la Boris Pein -
Odgovor na Boris Pein

Hvala Borise. Za početak možeš malo pogledati Damirove linkove na gotove aplete, ajmo se prvo fokusirati na 6. i 8. razred jer nam najprije dolazi. Možda i sam imaš već nešto gotovo. I ako imaš ideju s kojom lekcijom početi (6. ili 8. r.) slobodno predloži da krenemo s odabirom i doradom apleta.

napisao/la Goran Trupčević -

Mislim da za satove kontrolne skupine možemo koristiti i ggb ili ppt, ali prvenstveno u svrhu demonstracije. Ne trebamo se praviti da to ne postoji da bi mogli izvesti tradicionalnu nastavu. Ono sto zelimo je usporediti ucenje otkrivanjem pomocu geogebre s najboljom mogucom tradicionalnom nastavom (pa makar i tradicionalna ispala bolja osmijeh

Odgovor na Goran Trupčević

Ako Goran predlaže da može i GGB za demnostraciju u kontrolnoj skupini, onda ok. Ipak je on moj mentor koji nas tu prati pa ćemo njegove kvalitetne sugestije poslušat.

napisao/la Boris Pein -

Ovdje ima zanimljivih apleta  (za inspiraciju)

S tog instituta je i ovaj materijal, kao stvoren za ucenje otkrivanjem (pravila za operacije sa cijelim brojevima)
Prošle godine sam zadnji link koristio za demonstaciju, a učenici su imali izrezane kartonske žetone s kojima su "spustali i dizali" temperature. Moram reci da je bilo zanimljivo i meni i njima.

Nego, za zbroj kuteva. Osim kviza tipa "odredi velicinu nepoznatog kuta", sto bismo jos mogli?  kako navesti djecu da sami otkriju zbroj kuteva?
Razmisljao sam o nekoj animaciji nekakvih kolica koja se krecu po trokutu pa se promatra za koji su se kut "okrenula"...

Odgovor na Boris Pein

Hvala Borise na linku, pogledala sam i našla zanimljivih primjera, recimo za površine.

I ja sam razmišljala o 6. razredu. Dakle, da ne uletimo odmah na prve lekcije, neka bude Alenin prijedlog da zbroj kutova u trokutu odradimo kao našu prvu lekciju. Nakon toga nam ne ostaje baš puno izbora što dalje:
1. Zbroj kutova u trokutu
2. Vanjski kutovi trokuta (ili odnos duljina stranica i veličina kutova u trokutu)
3. Simetrala kuta
4. Visine trokuta
5. Površina trokuta

E sad, kako pripremiti aplete da bi bilo učenje otkrivanjem? Damirovi primjeri 62-5 i 62-6 se svakako mogu iskoristiti (možda će ih trebati doraditi). Ali naglasak mora biti na učenju otkrivanjem što znači da moramo pripremiti pitanja (tj. korake) kojima učenika vodimo do zaključka. Zato bih ja predložila da prije ovog slikovitog dokaza (Damir 62-5) učenici malo pješke računaju koliki bi bio taj zbroj (dakle, ne da im GGB izračuna). E sad, dvije su mogućnosti, da li da sami ispočetka konstruiraju neki trokut i unutarnje kutove (ne bi bio problem, stavimo im u aplet samo nužne alate i napišemo upute gdje kojom naredbom kliknuti, al nisam sigurna jel pametno baš tako u prvoj lekciji na prvom apletu) ili da im ponudimo već gotov trokut s kutovima pa neka računaju (i onda nekoliko takvih varijanti dok ne skuže 180). I gdje da to računaju, na papiru pješke, kalkulatorom, il da im ponudimo kalkulator uz aplet (jel to prekomplicirano za napravit?)? Nakon što otkriju tih 180, mogli bi iskoristiti Damirov aplet 62-5 za zorni dokaz. Zatim uvježbavanje (kao Damirov 62-6), ali doradit ga bez vanjskih kutova trokuta. Nakon toga (jer neki će učenici biti brži), ima li smisla ponuditi aplet za generalizaciju zbroja kutova u mnogokutu (znam da se to radi kasnije)... na način da trokutu "dolijepimo" još jedan trokut da nastane četverokut, pa ih navodimo da je zbroj 360, pa još jedan da imamo peterokut pa je zbroj 540 (ovo bi recimo bilo za bolje učenike). Ili možda kakav problemski zadatak s nekim mnogokutom pa da ga treba rasjeći na trokute da se mogu odrediti unutarnji kutovi?

Kad osmišljavamo sate, valjala bi zapravo paralelno razmišljati i što će raditi kontrolna skupina bez računala (eventualno koje od apleta njima frontalno pokazati).

napisao/la Niko Grgić -

Nisam  htio istrčavati,  nisam znao mora li se koristiti isključivo računalo. Inače  mislim da treba  kombinirati  digitalni sa papirnatim oblikom pa tako i u istraživanju, ne samo u uvježbavanju. Isto mislim da možemo već u prvoj lekciji koristiti takav način, kako je Željka napisala. Prvo pješke  istražiti na apletu ili čak na goegebrici, na apletu  za demonstraciju potvrditi dobivene zaključke i onda na  drugom apletu uvježbavati određivanje nepoznatog kuta i na kraju papirnato uvježbavanje.

U prilogu je datotekica koja pokazuje kako bi to moglo izgledati. Nema tu puno crtanja i nije potrebno neko predznanje u ggb.

Ako mislite da je to dobar način može se to još malo dotjerati, očekujem i prijedloge u tom smislu. Za osmaše možemo postupiti jednako.

Odgovor na Niko Grgić

napisao/la Niko Grgić -

Sinoć sam žurio pa sam sada malo poboljšao ggb. datoteku. Onu prvu zanemarite.

Odgovor na Niko Grgić

napisao/la Damir Belavić -

Odlična ideja Niko!

Dobro kombiniranje dva grafička prikaza i jednostavan zadatak s čistom GeoGebrom.

Sviđa mi se jako. ;)

Odgovor na Damir Belavić

I meni je Nikina ideja jako dobra, zapravo mi se i sviđa da kombiniramo rad na računalu i pisanje u bilježnicu, da ostane traga što se radilo na satu. Ono što je bitno jest da imamo samostalno istraživanje učenika.

Ali razmišljam i o tom apletu. Da bude što jednostavnije za učenike jer neki se zasigurno neće baš lako snaći, pa da i kolegama bude lakše, da imaju što manje intervencija. Ja sam otvorila Nikinu geogebricu i vidim da imam prikaz kutova na dvije decimale, onda slučajno kliknem na desni dio ekrana pa mi malo pobjego tekst (stavimo ga da je nepomičan). Upute za učenike ćemo doraditi po koracima i mislim da bi bilo dobro da su numerirani pa da lakše prate gdje su stali i što dalje, a i da nastavnik lakše ukaže ako neki korak bude zapinjao (npr. ovo u suprotnom smjeru od kazaljke na satu). E sad, razmišljam, bi li učenicima bilo lakše da ovo rade u apletu pa da im gore stavimo samo alate koji im trebaju (recimo za pomicanje vrhova bi trebalo eksplicitno napisati da sad kliknu na alat strjelica) i da odmah imaju kutove bez decimala, i da stavimo ako se može (da kut ne smije biti ispruženi).

Bravo za Niku koji je pokrenuo ideju, upravo tako sam to zamišljala, da jedni druge poguramo, dorađujemo prvobitne ideje i tako ćemo sigurno dobiti pravu stvar.

napisao/la Niko Grgić -

Željka, mora biti da si otvorila prvu datoteku jer sam u drugoj stavio sve objekte u desnom polju stavio kao nepomične. Kutovima sam namjerno ostavio decimalna mjesta, oni su to radili na kraju petoga razreda, ako mislite da treba zaokružiti  na cijelo , nije problem. Primjedba da bi trebalo  numerirati korake konstrukcije je na mjestu, vjerojatno će biti još komentara u smislu poboljšanja, pa ćemo to sve zajedno popraviti.

Mislim da neće biti problema niti sa ggb datotekom jer svi alati koji se koriste su vidljivi odmah po otvaranju ggb   ( nisu ispod u nekoj grupi alata), ali ako mislite da je bolje da bude aplet, ništa lakšenamiguša

U prilogu je datoteka za Pitagorin poučak, tu bi bilo više posla da učenici krenu od nule pa sam napravio početni dio.

Kao i za zbroj kutova i ovo je inicijalna datoteka, slobodno stavite primjedbe  kako  to poboljšati. 

Odgovor na Niko Grgić

Niko,

Pitanja sa strane i upute su na mjestu. Ali napravio sam već gotov aplet koji radi isto to. (čak sam ga i prilagodio da mi se ne dogodi pogreška kod zaokruživanja na decimale) .
Razmišljao sam da bi bilo dobro da i sami konstruiraju kvadrate nad stranicama, ali mislim da bi nam to ipak oduzelo previše vremena.

http://www.geogebratube.org/student/mJYckMqA6

Pa možemo samo dodati pitanja i još neke upute koje si ti napisao i mislim da će biti dobro za istraživanje.

Odgovor na Damir Belavić

Hvala Niki i Damiru. E ovo je sad kad imamo dva primjera za Pitagorin poučak, pravi je trenutak da vidimo jel bolje koristit geogebrice ili aplet?

Treba imati na umu da nas (vas) je dosta koji ćete u 6. razredu raditi tako pa što bi bilo jednostavnije za nastavnika što se tiče pripreme materijala tj. tehničke izvedbe, ali i što se tiče jednostavnosti rukovanja alatima za učenike (da se ne dogodi da se pogube pa nastavnik mora intervenirat kod više učenika).

Meni se nekako čini da bi apleti na GeoGebra Tube bili bolje tehničko rješenje, stavimo ih tamo, svi znaju gdje su, Damir ih može jednostavno ugraditi u svoje Moodle tečajeve po razredima pa tko želi može s učenicima preko Moodle, a tko ne, napravit ćemo linkove do GGB Tube. Međutim, ono što nedostaje konkretnom Damirovom apletu je upravo ovo što je Niko dodao u svoju geogebricu, a to su konkretna pitanja odnosno vodič što učenici trebaju raditi. Nekada je to Šime s Elom i Sanjom (Interaktivna matematika Normale) radio tako da je aplete dorađivao u nekom uređivaču web stranica, koristio čak i java script, pa su upute bile pokraj apleta. Meni se to jako sviđalo, samo ne znam jel to moguće tako dorađivati na GGB Tube. Ako je to prekomplicirano, onda je drugi prozor s uputama po Nikonom receptu dobro rješenje problema, da se ipak prozor za istraživanje odvoji od uputa što treba raditi.

Odgovor na Damir Belavić

napisao/la Niko Grgić -

Damir:

Pitanja sa strane i upute su na mjestu. Ali napravio sam već gotov aplet koji radi isto to.

Niko:

Isprika nisam vidio tvoj aplet, ali trebao sam pretpostaviti da u onom mnoštvu imaš nešto slično 

Odgovor na Niko Grgić

Evo dorade Nikinih pitanja za vođenje kroz istraživanje. Sad ima više teksta neko u Nikonoj verziji (jel previše), al nekako sam to probala složiti po koracima da lakše prate gdje su stali. I da konkretno vide kakvu tablicu u bilježnici da si pripreme.

Ali Damirov aplet je vizualno već dotjeran, i mislim da je dobro što učenici imaju mogućnost vidjet i duljine stranica i postepeno poklikat te kvadrate (nekako imam dojam da će im bit zanimljivije ako imaju što za poklikat, nego da na gotovom crtežu traže gdje da očitaju neke mjere).

Sad zapravo trebamo spojit ove dvije ideje u jedan "objekt učenja".

Evo možda ovako!

http://www.geogebratube.org/student/m223549

Ja bi izbjegao stvaranje drugog grafičkog prikaza zbog širine (rezolucija) razno raznih ekrana u inforamtičkim učionicama. Pa da to stavimo ispod. Jedino moram još vidjeti može li se na ggb tubeu stavljati tablice i slikeu tekst ispod ili iznad apleta.

Odgovor na Damir Belavić

Slažem se, svakako treba voditi računa o širini ekrana na kojima će učenici raditi.

Međutim, po nekim smjernicama dobrog instrukcijskog dizajna, nije dobro kada se sve na čemu se trenutno radi ne vidi odjednom na ekranu (dakle, aplet i tekst bi se trebali vidjet bez skrolanja), evo jednog mog primjera, al pitam se jel takvo može na GGB Tube?

napisao/la Niko Grgić -

I ja mislim da je bolje ako učenici ne trebaju skrolati. Pretpostavljam da nema  manjih ekrana od 15 inča a može se i rezolucija malo poboljšati tako da se vidi sve ako je napisano jedno pored drugoga, odnosno da u aplet ubacimo  drugi grafički prikaz i u njega tekst, radi uštede prostora može se smanjiti font.

Odgovor na Niko Grgić

Niko, slažem se. Možemo si izračunati koliku minimalnu širinu ekrana imamo i po tome onda raditi izlaznu ggb datoteku. Smatram da je bolje s dva ekrana pa smanjiti font i sliku u apletu nego da su upute ispod pa učenik mora malo simo, malo tamo. A našla sam i radove nekih autora o preporukama kako napraviti aplet (probat ću to večeras stavit u knjigu Objekti učenja)

Kopiram poruku od Petra koju mi je poslao na mail jer se još privikava na Moodle okruženje:

Ako smijem
dao bih prijedlog za 6. razred. Ako se u nastavnoj jedinici radi samo
zbroj unutrašnjih kutova onda bi možda moglo ovako:
za uvodni dio:
-  izraditi aplet gdje bi učenici ponovili vrste kutova ( aplet generira
kut, a učenik treba odgovoriti koje je vrst prebroji točne odgovore i da
točan odgovor ako je učenik pogriješio)
- izraditi aplet gdje bi učenici ponovili vrste trokuta (po istom
principu kao kod kutova)
za glavnidio:
- dati učenicima da istražuju kako je Niko predložio i dođu do zaključka
- izraditi aplet koji generira različite trokutove kod kojih je pozbnata
veličina dva kut, aoni trebaju upisti veličinu trećeg (također staviti
brojač točnih odgovora i točan odgovor u slučaju da učenik pogriješi)
za završni dio
- dati da rješavaju kratku provjeru na papiru (bilo bi zgodno da na
kraju sata istu provjeru rješava i kontrolna grupa)

To  bi bila jdna od mogućnosti.
Srdačan pozdrav
Petar Piljić

Sviđa mi se Petrova ideja uvodnog dijela sata - da se učenici malo poigraju u apletu i zapravo ponove vrste kutova i trokuta. Ma ima Damir već gotovi aplet i za to (vrste kutova i vrste trokuta). Inače, probajte na GeoGebra Tube upisati Damir Belavić prije nego uopće zamislite neki aplet jer vrlo vjerojatno tamo već postoji takav.

Za završni dio sata možda ipak ne bih pisanu provjeru (dovoljna bi bila igra na bodove online) jer bit će tih provjera i upitnika na papiru ionako poprilično pa da ne pretjeramo.

I još nešto, kad sam već spomenula Damirove aplete, meni se jako sviđa ideja E-knjige na GeoGebra Tube jer povezuje aplete. Ako ih za jedan sat imamo oko 4-6 onda su odmah na jednom mjestu i povezani pa učenici koji bolje kuže mogu naprijed kad žele (samo što s njima kad su gotovi? - neki dodatni zadatci možda čak samo u bilježnici). Ostaje još samo da se odlučimo što s tim uputama koje bi trebale biti pokraj apleta (drugi prozor s tim da pazimo na veličinu zbog malih ekrana?)

Malo sam u gužvi pa ne stižem sve obaviti u roku.

Nadam se da ću većeras naći malo vremena da onda složimo konkretno e-knjigu na ggbTube za prvi sat u 6. razredu. Sviđa mi se ideja, ali treba paziti da nema toga previše.

Slažem se i mislim da je bolje kada se ne treba scrolati. Samo treba paziti na rezoluciju, jer kod mene su ekrani u inf. učionici uglavnom na 1024x786.

napisao/la Alena Dika -

Znači li to da ćemo i sa kontrolnom skupinom ulaziti u informatičku učionicu? Meni je to bitno da znam unaprijed reći kolegama da će doći do zamijene učionica jer se u mojoj informatičkoj učionici izvodi nastava i iz ostalih predmeta radi ulaska u jednu smjenu.

Možda bi kontrolna skupina mogla otkrivati o zbroju unutarnjih kutova trokuta uz pomoć Nikine geogebrice s jednim nastavnim listićem za zapisivanje podataka u kojem će biti i polje za izračunavanje zbroja veličina svih kutova, a nakon toga mogu izrezivati kutove trokuta koji je nacrtan na papiru i slagati ih jedan do drugoga kako bi uočili da zajedno čine ispruženi kut. I nastavni listić i ovo posljednje lijepe u bilježnicu i ostavljaju trag, a nakon toga vježbanje u bilježnici.Planiramo li još Geogebre za kontrolnu skupinu? Prethodno vježbanju trebalo bi uključiti i dokaz. Kako ćemo raditi dokaz za kontrolnu skupinu? Na ploči ili Geogebri? Ja bih za ovaj sat napravila pripremu, ali morala bih znati točnu artikulaciju sata. 

Odgovor na Alena Dika

napisao/la Niko Grgić -

Mislim da kontrolnu skupinu ne treba voditi u inf učionicu( ne bi bilo razlike u načinu poučavanja ili bi razlika bila premalena), dovoljno je da im se neke stvari demonstriraju pomoću projektora kako to uobičajeno radimo.

Odgovor na Niko Grgić

Evo, Niko je odgovorio umjesto mene, kontrolna NE u informatičku (s njima bi trebalo raditi kako inače radite u redovnom razredu, može ggb na projektoru, ali i ne mora). Alena, možda da napraviš pripremu za konrolnu skupinu kako inače radiš (ako već imaš gotovu, pokaži nam pa ćemo komentirati). Ja se ne bih previše petljala kakvu artikulaciju sata jer nemam iskustva s šestašima i tom nastavnom jedinicom, tu ste vi bolji. I kad napraviš, onda ću zamoliti sve kolege koji imaju šeste razrede da se uključe i pogledaju te predlože izmjene ako treba jer bi sve trebali odraditi taj sat po toj pripremi. 

napisao/la Boris Pein -

A da im damo tri sukladna trokuta koje oni naslazu jedan do drugog u jednom vrhu? Sukladni kutovi budu obojani istim bojama pa se vidi da je zbroj kutova ispruzen kut.

Problem je sto ne znaju za sukladne trokute, ali nekom animacijom mozemo pokazati da su to isti trokuti...

Odgovor na Boris Pein

Da odgovorim Borisu... umjesto tri sukladna da jedan trokut razrežemo na tri dijela i spojimo u vrhovima, mada bi to bilo čak efektnije na modelu od papira, hm, jel da možda i to stavimo eksperimentalnoj (možda bi bilo previše), ili nek to ima kontrolna. Inače, Damirov dokaz je izvrstan, napravljen kao animacija (http://www.geogebratube.org/student/mZYI9VYB6).

Borise, ako imaš ideju kako napraviti dokaz, a da učenici nešto rade, slobodno nam pokaži, mislim da imamo prostora i za dva bitno različita pristupa dokazu.

napisao/la Goran Trupčević -

Ako sam ja dobro shvatio Zeljku, koristenje geogebre nije jedino, niti osnovno po cemu se dvije grupe razlikuj. Mislim da je osnovna razlika ta da eksperimentalna grupa radi ucenje otkrivanjem, a kontrolna radi ucenje kao prenosenje znanja. Npr. u eksperimentalnoj bi oni mogli isjeci trokut i potom ga presloziti da nesto dobiju (ispruzeni kut), a u kontrolnoj bi im nastavnik mogao reci da ce dobiti pravi kut, a oni to zatim mogu provjeriti ili uvjezbavati na neki drugi nacin. Ne znam jesam li u pravu?

Zeljka, mozda bi ipak trebala malo jasnije formulirati na koji nacin uce jedna, a na koji druga skupina? Mozda da das neki opci okvir kako izgleda artikulacija sata, kakve aktivnosti mogu raditi jedni, kakve drugi...

Odgovor na Goran Trupčević

Ma zapravo jest ta GeoGebra udarna (razvijamo model RAČUNALNO vođenog učenja otkrivanjem korištenjem programa dinamične geometrije), ali ne mora nastava eksperimentalne biti isključivo i samo na računalu, neka bude i kombinacija bilježnice i modela od papira ako treba, al naglasak bi trebao biti na samostalnoj aktivnosti svakog učenika (svaki proces spoznaje odrađuje za sebe i napreduje brzinom koja mu odgovara dok sam ne zaključi bit nastavne jedinice).

A o ovim smjernicama za artikulaciju sata jednih i drugih nisam uopće razmišljala, no ideja ti nije loša, navesti koje aktivnosti rade jedni, a koje drugi. Al zato smo tu svi skupa da se "poguramo" u pravom smjeru.

napisao/la Tanja Debelec -

Željka, s kojih pet lekcija idemo u šestim?

Trebala bi znati radi informatičke učionice. Moja škola je velika, a imamo jednu informatičku koja je često zauzeta jer u nju svi ulaze. Također, moramo znati da počnemo polako pisati pripreme.

Odgovor na Tanja Debelec

Tanja, hvala na pitanju. Bila sam predložila ovako (i nitko se nije bunio):
1. Zbroj kutova u trokutu
2. Vanjski kutovi trokuta (ili Odnos duljina stranica i veličina kutova u trokutu)
3. Simetrala kuta
4. Visine trokuta
5. Površina trokuta
Samo da još odaberemo 2. sat (dvije su opcije), što bi bilo efektnije na računalu?

Vidim da smo svi nekako u stisci s vremenom, a dani teku. Stoga ti hvala što nas podsjećaš na što sve moramo paziti.

Znam da si predložila i gledala sam, ali nisam znala točno baš zbog 2. sata. Meni odnos duljina stranica i veličina kutova po planu dolazi prije zbroja kutova, tako da mi je važno što ćemo uzeti. Ne znam što je efektinije.  Kolege koji rade aplete mogu predložiti.

Mislim da je bolje uzeti odnos duljina stranica i kutova (efektnije je) i imamo gotovu jednu aplikaciju.

http://www.geogebratube.org/student/mRo7w8Mwi

Još bi nešto mogli jednostavno napraviti da se vidi u trokut odnos stranica i kutova.

Odgovor na Damir Belavić

Bilo bi dobro kada bi napravili konačan popis lekcija. 

Tako da se znamo podijeliti u izradi priprema i apleta.

Naime idući tjedan sam u gužvi, a onaj idući putujem i neću moći raditi na apletima. Tako da bi volio napraviti što najeviše mogu još ovih par dana i idući tjedan koliko stignem, da možemo kvalitetno početi.

Odgovor na Damir Belavić

Evo ja sam napravio uvodno otprilike kako bi ta e-učionica mogla izgledati

https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=2202

Lako se pretražuje ... u google upisati e-učionica matematika 6 razred i mislim da će izbaciti link.

Prijedlozi za dalje ...

Odgovor na Damir Belavić

I meni se jako sviđa aplet, slažem se da uzmemo odnos stranica i kutova u trokutu.

Stvarno je istraživački i definitivno će bit efektan, jer ta nejednakost trokuta je učenicima tako apstraktna, kažeš im, al ne sjeda, a ovako na apletu kad sami moraju doć do zaključka, vjerujem da će ostat u pamćenju.

Dakle, popis lekcija za 6. razred neka bude:
1. Zbroj veličina kutova u trokutu
2. Odnos duljina stranica i veličina kutova u trokutu
3. Simetrala kuta
4. Visine trokuta
5. Površina trokuta

Odgovor na Damir Belavić

Damire, hvala ti puno što vodiš brigu i posao za koji si se javio želiš odraditi maksimalno kvalitetno. Vjerujem da kad složimo aplete za prvi nastavi sat i vidimo da je to ono što želimo, dalje će nam ići lakše. A ja ću ovaj vikend pokušati animirati i ostale da se priključe u drugim aktivnostima poput priprema za kontrolnu skupinu (mislim da bi i aplete bilo lakše osmisliti kad imamo pripremu što se taj sat treba odraditi jer ciljevi i zadatci za učenike su gotovo isti).

Odgovor na Damir Belavić

Jako mi se sviđa aplet. Slažem se s Damirom da uzmemo odnos duljina stranica i veličina kutova.

Odgovor na Tanja Debelec

napisao/la Niko Grgić -

Slažem se sa izborom lekcija za šesti razred. Priložit ću dvije ggb i dvije istoimene word datoteke s uputama. Pristup je malo detaljniji  nego Damirov.  Napravit ću od toga aplete ako mislite da bi ovako ili uz izmjene valjalo.

Odgovor na Niko Grgić

Niko, ovo je izvrsno osmišljeno. Upravo nam takvo otkrivanje novih sadržaja treba, a računalo baš tu maksimalno pomaže, štedi vrijeme. Slobodno razradi (malo sam u frci zbog upitnika pa se ne stižem detaljnije pozabaviti pitanjima, al globalno je pristup fenomenalan). Osim toga, ne možemo ni sve ostaviti Damiru pa mi je jako drago što se uključuješ u izradu.

napisao/la Niko Grgić -

Evo upakirao  sam to  u aplete.    Odnos stranica trokuta sam razdvojio u dva apleta jer ima praviše teksta i dvije tablice pa po visini ne  bi stalo. 

Odnos stranica i kutova trokuta :  

http://www.geogebratube.org/student/m249637    

Odnos stranica trokuta  : 

http://www.geogebratube.org/student/m249879  1. dio

http://www.geogebratube.org/student/m249859   2. dio

Odgovor na Niko Grgić

Niko, izbacuje mi grešku da ne može otvoriti (niti jedan link). Pokušala sam na geogebratube unesti tvoje ime/prezime i tako naći te aplete, ali ne nalazim te pod nijednim korisničkim imenom koje sam probala za tebe.

napisao/la Niko Grgić -

evo opet, nadam  da sam sada napravio sve dobronamiguša

odnos stranica i kutova:  http://www.geogebratube.org/student/mWKYvWUYp

odnos stranica trokuta:            http://www.geogebratube.org/student/metrF3A9h   1. dio

http://www.geogebratube.org/student/mXFeIeCoj

Odgovor na Niko Grgić

Bravo Niko,
meni se ovo vizualno jako sviđa (možda netko predloži korištenje boja ili deblje linije, al okvirno je to to).
Pitanja za vođenje također dobro koncipirana, vidim da si shvatio ideju kako sam mislila da bi trebalo (i prije nego sam Polyu objasnila u teorijskom okviru, al vjerujem da nam je u globalu poznata njegova heuristika).
Sada ćemo mi ostali trebati pažljivo pogledati pitanja za vođenje da vidimo jel sve jasno (npr. u prvom apletu bi vjerojatno već pod prvom točkom trebala stajati napomena da u tablicu upišu oznake stranica i vrhova). Također, u drugom apletu, možda čak i izbaciti stupac u kojem stoji a<b+c pa ih nekako navesti da sami shvate da zapravo to gledaju kad se pitaju jel moguća konstrukcija ili ne.
Također, Damirova napomena o rezoluciji ekrana... to ću provjeriti sutra na školskim računalima pa ćemo definirati max širinu prozora da se ne dogodi da ne stane na manjim ekranima (a možda si već i vodio računa o tome).
I, s obzirom da će učenici koristiti i svoje bilježnice, nekako naglasiti da si prvo pripreme tablicu u bilježnicu, pa što da pišu u bilježnicu i sl. Možda sad i sitničarim, al vodimo računa o tome da ima više nastavnika koji će ovo provoditi i da svima njima mora iz teksta biti jasno što učenici trebaju, a zapravo da i učenicima bude jasno da ne zapitkuju ono što se može napisati u uputama dok samostalno rade na računalu.

Za kraj... ma bravo Niko, ovo meni izgleda i bolje nego sam mislila. Potrudit ćemo se da na toj tvojoj prvoj lekciji definiramo konačan izgled digitalnih lekcija da se može dalje. A dalje bi moglo biti drugih "problema".... jer od sinoć mi se javilo već troje nastavnika koji žele raditi baš na apletima samo dok skuže što i kako treba izgledati jedna lekcija. Malo se šalim, to mi je izuzetno drago jer nam glavni ggb-programer Damir uskoro odlazi na put pa da ne brine kako ćemo bez njega dok se ne vrati.

Pozdrav svima

Kao prvo ispirka što se nisam ovaj tjedan javio, ali pripreme za putovanje u Finsku su me previše okupirale, uz još 100 ispita koliko mi se ovaj tjedan složilo stvarno nisam imao vremena.

Kao drugo Željka dodao sam te ko učitelja na svojoj e-učionici za 6. razred pa možeš i tamo moderirati i slagati lekcije.

https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=2202

Ja sam pokusno odradio uvod sa šetašima (ponavljanje 5. razreda) i bilo je odlično. Iako imam jednu napomenu, ako se radi ua aplete i na papiru treba dosta vremena, ne ide to tako brzo.

Ja sam sve svoje lekcije pomaknuo tjedan u naprijed tako da ih mogu odraditi.

Također, Željka stavio sam te i kao učitelja u 8-razred

https://loomen.carnet.hr/course/view.php?id=2953

Mislim da je ovako najbolje prezentirati aplete jer je jednostavno pretraživo kroz google (e-učionica matematika 6.rarzed ili 8. razred) i odmah se nudi ta e-učionica. Otvorena je za pristup gostima pa svi mogu pristupiti.

Niko,

sviđaju mi se tvoje zamisli. Jako dobro to razrađuješ i radiš upute. Ja nisam baš imao vremena pa nisam stigao tako razraditi po pitanjima, a treba tako. Trebaju učenici u svakom trenutku znati što se od njih očkuje, no i tu treba imati mjeru pa ponekad ne valja imati i previše uputa (kao što je rekla Željka u jednom postu). Ovo za odnos kutova je odlično.

Sretno svima koji će krenuti ovaj tjedan. Pratiti ću vas koliko ću moći.

Odgovor na Damir Belavić

napisao/la Niko Grgić -

Zahvaljujem na pohvalama.  "Ušminkao" sam aplete, napravio sitne izmjene, ugradio i neke  Željkine sugestije. Dodao sam  aplet za zbroj kutova.

Svi ovi apleti zamišljeni su kao dulji uvod, možda uhvate i dio središnjeg dijela sata, u nastavku slijede apleti za uvježbavanje  kojih Damir ima koliko želimo .

evo  opet linkova:

odnos stranica i kutova    http://www.geogebratube.org/student/mWKYvWUYp

odnos stranica trokuta   1.dio             http://www.geogebratube.org/student/metrF3A9h

2.dio         http://www.geogebratube.org/student/mXFeIeCoj 

zbroj kutova tr    http://www.geogebratube.org/student/mzYuXGXCo

Odgovor na Niko Grgić

Dečki,
hvala vam puno. Večeras se bacam na pregledavanje i recenziju apleta. Također ću napraviti i pripreme za eksperimentalnu u obliku natuknica tako da nastavnici znaju što im je činiti.
Damire, hvala za tvoj prostor na e-tečajevima i na ulozi nastavnika.

Sretan ti put.

napisao/la Kristina Vučić -

I ja se pridružujem čestitkama dečkima za izrađene aplete, svaka vam čast! osmijeh

Imam jednu dilemu,  kod nejednakosti trokuta u mom udžbeniku (radim po Alfi) se ne spominje uvjet za razliku stranica i s kontrolnim razredom ću raditi kako je u udžbeniku. Što ćemo s eksperimentalnim razredom ? kako vi radite?

Odgovor na Kristina Vučić

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

Da, ja isto radim po Alfi ... i slažem se s Kristinom da je dovoljno odraditi samo uvjet sa zbrojem . 

Odgovor na TATJANA BREŠĆANSKI

Upravo dorađujem Tanjinu pripremu za taj sat kontrolne skupine prema vašim prijedlozima s motivacijskim zadatkom. Ni ona nema uvjet s razlikom. Onda ćemo ga i u eksperimentalnoj izbaciti jer zapravo moramo u obje skupine proći isti sadžaj.

Željka, super si sve doradila. I ja radim po Alfi, pa nisam stavila razliku. Mislim da će učenicima biti previše ako uvedemo razliku.

Odgovor na Niko Grgić

Niko, izvrsno si ovo dizajnirao, i pitanja fantastično smislio. Tek sam sada stigla jer mi ispit predznanja i pripreme za kontrolnu oduzele više vremena nego sam planirala. Sutra ću ove tvoje radove detaljno pregledati i napisati pripremu uz njih (javim ti se ako bi što trebalo doradit), razmišljam da za ovaj sat (odnos stranica i kutova) pripremim gotovi radni list s tablicama pa da se isprinta i podijeli učenicima jer će im crtanje svih tih tablica u bilježnici oduzeti previše vremena. I još mi preostaje odabrati koji Damirov (ili nečiji drugi) aplet za uvježbavanje pa da se sve na jednom mjestu postavi i tako ispune aktivnosti za cijeli sat (jer ako kontrolna skupina vježba, morali bi i ovi eksperimentalci). I razmišljam što s uvjetom a>abs(b-c), pa on je zapravo direktna posljedica uvjeta a+b>c i a+c>b i kao takav mi se zapravo čini nebitan jer ako se provjeri da nejednakost trokuta vrijedi za sve tri stranice, onda je zadovoljen ovaj uvjet. Bojim se da bi mogao zbuniti učenike pa da u konačnici više ne znaju jel > ili < i jel + ili -.

napisao/la Niko Grgić -

Nikakav problem, jednostavno zanemarimo 2. dio. Promijenio sam naslov prvoga dijela, sada nema naznake da je to prvi dio. Što se tiče nastavnih listića i sam sam imao tu ideju, pa da to učenici poslije zalijepe u bilježnicu, nisam ju iznio, jer je dodatni posao za učitelje i dodatni trošak.

Odgovor na Niko Grgić

Niko, večeras ću objediniti tvoje i Damirove aplete i dodat ću još nešto svoje da se organizira cijeli sat te ih povezati da učenici lako prelaze s jednoga apleta na drugi. I mislim da ću za odnos stranica i kutova složiti radni list, a za zbroj kutova ne, pa ćemo tako moći komparirati jel bolje jedno ili drugo.
Ostalima, kad to sastavim, napisat ću i pripremu za eksperimentalnu s okvirnim uputama za nastavnika.

Usput, evo i motivacijskog apleta po uzoru na trakice kontrolne skupine (nije još gotovo, fale pitanja i dorada uvjeta prikaza jer mi se neki preklapaju).

Iako je Damir ponudio da lekcije stavimo na njegov e-tečaj i dao mi ovlasti, ja ću (dok njega nema) probati da aplete za jedan nastavni sat uklopim u jednu e-knjigu na geogebratube (a link onda mogu postaviti na njegov e-tečaj)

http://www.geogebratube.org/book/title/id/272303#material/272299

Također, ne znam zašto u školi na serveru (oni tanki klijenti) mi nije htjelo pokrenuti ove Nikine aplete (doma mi otvara bez problema), a Damirove je pokretalo i u školi. Pa ću i zato sada preuzeti Nikine aplete s geogebratube (nećeš se ljutiti, potpisat ću te) pa ih ponovo postaviti u tu knjigu.
A za ubuduće me zanima može li više osoba raditi na jednoj e-knjizi? Vauuuu, može se.

napisao/la Zlata Ćurković -

Između Simetrale kuta i Visine trokuta su Geometrijske konstrukcije kutova, Sukladnost trokuta i Osnovne konstrikcije trokuta. Kako ćemo ove teme obrađivati: bez IKT-a tj. samo papirnato ili je pametno nastaviti raditi kombinirano?
Znam da je naglasak na učenju otkrivanjem no ipak je bitna razlika između kontrolne i eksperimentalne grupe u natavnim sredstvima i pomagalima. 

Odgovor na Zlata Ćurković

Zlata, ove cjeline ćete raditi kako želite, isto s obje skupine, klasično ploča-kreda-bilježnica ili računala. Namjerno smo ih izostavili iz naših lekcija jer mislim da se tu ne može neko bitno otkrivanje na računalima bez pribora i bilježnice odradit. Hoću reći, ako bi eksperimentalna npr. učila konstrukcije kutova samostalno s računalima, a kontrolna s nastavnikom koji pred pločom rukuje šestarom, a učenici to ponavljaju svojim šestarom u bilježnici, sigurno bi kontrolna bila uspješnija jer to je takav sadržaj da je najbolje da se "pješke" demonstracijski odradi.

Znači, slobodno kombiniraj s obje skupine te lekcije. Na kraju cjeline ćemo smisliti testove gdje će naglasak biti na "našim" lekcijama da pokušamo uočiti razliku.