Hvala Borise na linku, pogledala sam i našla zanimljivih primjera, recimo za površine.
I ja sam razmišljala o 6. razredu. Dakle, da ne uletimo odmah na prve lekcije, neka bude Alenin prijedlog da zbroj kutova u trokutu odradimo kao našu prvu lekciju. Nakon toga nam ne ostaje baš puno izbora što dalje:
1. Zbroj kutova u trokutu
2. Vanjski kutovi trokuta (ili odnos duljina stranica i veličina kutova u trokutu)
3. Simetrala kuta
4. Visine trokuta
5. Površina trokuta
E sad, kako pripremiti aplete da bi bilo učenje otkrivanjem? Damirovi primjeri 62-5 i 62-6 se svakako mogu iskoristiti (možda će ih trebati doraditi). Ali naglasak mora biti na učenju otkrivanjem što znači da moramo pripremiti pitanja (tj. korake) kojima učenika vodimo do zaključka. Zato bih ja predložila da prije ovog slikovitog dokaza (Damir 62-5) učenici malo pješke računaju koliki bi bio taj zbroj (dakle, ne da im GGB izračuna). E sad, dvije su mogućnosti, da li da sami ispočetka konstruiraju neki trokut i unutarnje kutove (ne bi bio problem, stavimo im u aplet samo nužne alate i napišemo upute gdje kojom naredbom kliknuti, al nisam sigurna jel pametno baš tako u prvoj lekciji na prvom apletu) ili da im ponudimo već gotov trokut s kutovima pa neka računaju (i onda nekoliko takvih varijanti dok ne skuže 180). I gdje da to računaju, na papiru pješke, kalkulatorom, il da im ponudimo kalkulator uz aplet (jel to prekomplicirano za napravit?)? Nakon što otkriju tih 180, mogli bi iskoristiti Damirov aplet 62-5 za zorni dokaz. Zatim uvježbavanje (kao Damirov 62-6), ali doradit ga bez vanjskih kutova trokuta. Nakon toga (jer neki će učenici biti brži), ima li smisla ponuditi aplet za generalizaciju zbroja kutova u mnogokutu (znam da se to radi kasnije)... na način da trokutu "dolijepimo" još jedan trokut da nastane četverokut, pa ih navodimo da je zbroj 360, pa još jedan da imamo peterokut pa je zbroj 540 (ovo bi recimo bilo za bolje učenike). Ili možda kakav problemski zadatak s nekim mnogokutom pa da ga treba rasjeći na trokute da se mogu odrediti unutarnji kutovi?
Kad osmišljavamo sate, valjala bi zapravo paralelno razmišljati i što će raditi kontrolna skupina bez računala (eventualno koje od apleta njima frontalno pokazati).