Forum za planiranje rada

Ispit predznanja za 8. razred

Ispit predznanja za 8. razred

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 10

Napokon sam složila ispit predznanja za 8. razred, prva verzija. Vjerujem da ima grešaka i koja nelogičnost ili nejasnoća. Tanji i Damiru bi trebalo čim prije pa molim tko stigne da sutra pogleda. Također, sutra ću to na nekom učeniku testirat, a može i netko od vas ako hoće, jedino tako možemo znati gdje "falimo".

Napomena, ispit je koncepcijski i bodovno usklađen sa 6. razredom. Čak su zadatci 5, 6 i 9 ostali isti (namjerno, neka bude tako i za 7. razred). A zadatak 8 je po sadržaju sličan 3 i 4 (isto kao i u 6. razredu) gdje ćemo moći uspoređivati konceptualno znanje (3. i 4.) i proceduralno (8.).

Odgovor na Željka Dijanić

Re: Ispit predznanja za 8. razred

napisao/la Niko Grgić -

U prvom zadatku desna strana ima 5 ponuđenih mogućnosti, a samo četiri točke  ispred svih njih

4. zadatak b) Mislim da je pitanje zbunjujuće za učenike, odnosi li se to  na nasuprotni ili na susjedni?  Ja bih tu pitao: kako će  to utjecati na osle unutarnje kutove paralelograma?

Ostalo mi se čini u redu.

Odgovor na Niko Grgić

napisao/la Alena Dika -

Slažem se s Nikom. Možda 4.b) ovako:

Kako će smanjenje jednoga unutarnjeg  kuta paralelograma za 20° utjecati na veličinu susjednog  unutarnjeg kuta (zaokruži točan odgovor)?

ILI

Kako će smanjenje jednoga unutarnjeg  kuta paralelograma za 20° utjecati na veličinu nasuprotnog  unutarnjeg kuta (zaokruži točan odgovor)?

Odgovor na Alena Dika

Prvi zadatak me najviše muči, al želim da je takav jer je i Tanja na wikiju postavljala pitanja u tome smjeru, samo nam treba oblik pitanja sa sparivanjem. Nema 5 nego 4 odgovora, ali nije dobro vidljivo (zadnji odgovor je nasuprotne stranice jednakih duljina, dijagonale različite). Tu sam htjela postići da dosita svako svojstvo odgovara samo jednom (jer je pravokutnik vrsta paralelograma, pa zato dodatak s različitim dijagonalama). Testirala sam na 3 učenika 1. razreda SŠ i dogodi se da učenik ovo svojstvo pridruži rombu što je zapravo točno, mada mu ostatak ne štima. Moramo to dobro razraditi da nema dvojbi.

Ono što niti jedan od ova tri nije znao je nacrtati vanjski kut (zar je to tako teško, svi redom crtaju dopunu do punog kuta), al ja bi ostavila takav zadatak, baš zato da bude i koji teži tj. da samo najbolji znaju odgovor.

Komentar za 4.b zadatak stoji, nije iz rečenica jasno na koji kut mislim (a htjela sam da gledaju suplementarni, al to ne piše). E sad, bojim se da ću ih susjedni ili nasuprotni zbuniti pa bi možda bilo dobro koristiti još riječi šiljasti i tupi kut (imaju sliku, nek si pomognu njome):
Kako će smanjenje unutarnjeg tupoga kuta za 20 stupnjeva utjecati na susjedni unutarnji šiljasti kut?

I još nešto, 10 zadatak nije dobar. Radijus polukruga sa slike je 2 i učenik mi je računao površinu po formuli za opseg te dobio točno s krivom formulom, stavit ću da je radijus 3 kako bi se to izbjeglo.

Da, još jedan zadatak nitko nije znao (a Tanja ga je predložila i smatram ga jako dobrim) - gdje se nalazi središte opisane kružnice pravokutnom trokutu. Možda je i normalno da to zaborave, al najbolji učenici bi se trebali snać (ovo je konceptualno poznavanje pojma opisane kružnice).

Možete li pogledati ima li ovako zadan zadatak smisla?
Kuži li se da svaki lik ima točno jedno svojstvo koje mu je par?
Problem mi je romb koji zadovoljava svojstvo paralelograma, ali onda paralelogramu ne odgovara svojstvo romba.
Napominjem da zadatak po uzoru na 6. razred mora nositi 3 boda (ako učenik dobro spari tri para očekuje se da je i četvrti točan, međutim, što ako dobro spari pravokutnik i trapez te spari svojstvo romba na zadnje svojstvo - pa ima isto tri točna, al četvrti nije točan, koliko bi to bilo bodova, 2 ili 3?)

Privitak predznanje-8r-zad1.jpg

napisao/la Alena Dika -

S obzirom da si zadatak malo drugačije koncipirala nego u šestom razredu, tj. točno rješenje nije jednoznačno za romb, stavi 4 boda za točno riješen zadatak, odnosno bod za svaku točnu poveznicu. Neka bude drugačije bodovano nego za 6. r 

Odgovor na Alena Dika

Alena, kužim da bi trebalo 4 boda, ali to će stvoriti problem kod statističke obrade. Nije da se ne bi moglo, ali s istim brojem bodova, lakše je uspoređivat rezultate po razredima i strpat ih u isti koš.

napisao/la Damir Belavić -

Ja bi dodao zadnje ... nasuprotne stranice  jednakih duljina, dijagonale nisu okomite i različith su duljina

možda je malo predugačko, ali smo izbjegli da vrijedi za neke druge

Odgovor na Damir Belavić

A možda: nasuprotne stranice jednakih duljina, susjedne različitih i dijagonale različitih duljina (da izbjegnem negaciju - neki učenici baš to ne vide kao da)

Evo dorađene verzije ispita predznanja za 8. razred i bodovanja.
Vjerujem da ćemo se tijekom sutrašnjeg dana (ups, srijeda je već) usuglasiti pa ako će onima koji prednjače u 8. razredu (Tanja, Damir) odgovarati, mogu krajem tjedna planirati pisanje (ali ne moraju, ako sam kasnila ja, možete i vi) osmijeh 

Ipak ću promijeniti zadnji zadatak da se računa okvir pravokutnika jer opseg kvadrata već imamo u dva zadatka pa da ne ponavljamo. Nisam sigurna jel to prejednostavno za 8. razred, al ne bih baš komplicirala s nekim čudnim likovima. Možda bih radije dodala dm i cm pa da provjerimo jel ide pretvaranje mjernih jedinica (odnosno jel ide pažljivo čitanje zadatka).

Dakle zadatak 11 je glasio:
Majstor ima žicu duljine 12 m od koje će izraditi žičane okvire kvadratnog oblika sa stranicom duljine 20 cm. Koliko će gotovih žičanih modela dobiti ako iskoristi svu žicu?

Promijenila bi ga u:
Majstor ima žicu duljine 14 m od koje će izraditi žičane okvire pravokutnog oblika sa stranicama duljine 2 dm i 15 cm. Koliko će gotovih žičanih modela dobiti ako iskoristi svu žicu?