Prvi zadatak me najviše muči, al želim da je takav jer je i Tanja na wikiju postavljala pitanja u tome smjeru, samo nam treba oblik pitanja sa sparivanjem. Nema 5 nego 4 odgovora, ali nije dobro vidljivo (zadnji odgovor je nasuprotne stranice jednakih duljina, dijagonale različite). Tu sam htjela postići da dosita svako svojstvo odgovara samo jednom (jer je pravokutnik vrsta paralelograma, pa zato dodatak s različitim dijagonalama). Testirala sam na 3 učenika 1. razreda SŠ i dogodi se da učenik ovo svojstvo pridruži rombu što je zapravo točno, mada mu ostatak ne štima. Moramo to dobro razraditi da nema dvojbi.
Ono što niti jedan od ova tri nije znao je nacrtati vanjski kut (zar je to tako teško, svi redom crtaju dopunu do punog kuta), al ja bi ostavila takav zadatak, baš zato da bude i koji teži tj. da samo najbolji znaju odgovor.
Komentar za 4.b zadatak stoji, nije iz rečenica jasno na koji kut mislim (a htjela sam da gledaju suplementarni, al to ne piše). E sad, bojim se da ću ih susjedni ili nasuprotni zbuniti pa bi možda bilo dobro koristiti još riječi šiljasti i tupi kut (imaju sliku, nek si pomognu njome):
Kako će smanjenje unutarnjeg tupoga kuta za 20 stupnjeva utjecati na susjedni unutarnji šiljasti kut?
I još nešto, 10 zadatak nije dobar. Radijus polukruga sa slike je 2 i učenik mi je računao površinu po formuli za opseg te dobio točno s krivom formulom, stavit ću da je radijus 3 kako bi se to izbjeglo.
Da, još jedan zadatak nitko nije znao (a Tanja ga je predložila i smatram ga jako dobrim) - gdje se nalazi središte opisane kružnice pravokutnom trokutu. Možda je i normalno da to zaborave, al najbolji učenici bi se trebali snać (ovo je konceptualno poznavanje pojma opisane kružnice).