Forum za planiranje rada

6. razred - testiranje predznanja

6. razred - testiranje predznanja

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 12

Za par dana stavit ću teorijsku podlogu za proceduralno i konceptualno znanje pa bi trebali sastaviti testove. Uglavnom, proceduralno će biti ono klasično (provjera postupka rješavanja klasičnih zadataka) dok će konceptualno provjeravati razumijevanje pojmova i odnosa -koncepata (definicije, višestruki odabir, snalaženje u potpuno novim situacijama, otkrivanje tuđih grešaka, "što bi bilo kad bi bilo" i sl).

Za 6. razred to bi trebali biti geometrijski sadržaji prethodnih razreda (ono što vam treba kao predznanje u ovoj cjelini), otprilike po 6-10 zadataka za svaki test (moram još vidjet točno s mentorom za matematiku).

Ima li dobrovoljaca da mi pomogne sastaviti pitanja?

Odgovor na Željka Dijanić

Re: 6. razred - testiranje predznanja

napisao/la Tanja Debelec -
Odgovor na Tanja Debelec

Hvala Tanja.

Ovaj tjedan ću staviti mali djelić teorijske podloge vezano uz proceduralno i konceptualno znanje s nekim mojim prijedlozima pa kad to vidiš, vjerujem da ćeš bez problema smisliti još pitanja. Na kraju ćemo zajednički odlučiti koje da ostavimo, a koje izbacimo. Razgovarala sam s mentorom i došli smo do ideje da bi bilo najbolje da je to jedan test predznanja za učenike koji bi uključivao pitanja za provjeru obje vrste znanja i da su pitanja izmiješana da ne ispadne da ono drugo lošije riješe jer su umorni nakon prvoga, a zapravo znaju.

napisao/la Niko Grgić -

I ja ću se  uključiti, bit ću valjda od koristi namiguša

napisao/la Tea Borković -

Ja bih se također priključila ekipi za sastavljanje testova i pisanje priprema.

Željka, javi gdje ti više odgovara.

Odgovor na Tea Borković

Hvala Tea, pisat ću te za pripreme za 7. razred (uz Zvjezdanu, jer vas dvije imate samo 7).

Ali prvo moramo testove pa ako želiš već možeš raditi. Pogledaj teorijsku podlogu da uočiš razliku između proceduralnog i konceptualnog (za ovo nisu računski zadatci, nego više promišljanje i odgovor bez puno računanja).

Tanja i Niko su krenuli s pitanjima za 6. razred. Slobodno na Wiki nastaviš ispod njihovih zadataka ako imaš još kakvih bitno drugačijih zadataka (iz gradiva prethodnih razreda). Ili možeš početi sa zadatcima za 8. razred (ono što bi im trebalo iz prethodnih razreda iz geometrije za savladavanje cjeline Pitagorin puočak).

napisao/la Zlata Ćurković -

Je li potrebno prije testa predznanja s učenicima ponoviti gradivo geometrije. Ja sam shvatila da ne treba pa sam im danas rekla da sutra imaju malu provjeru predznanja iz geometrije. Da se test ne ocjenjuje već samo boduje i broj bodova ću samo unijeti u zapažanja. Jesam li dobro rekla? (radi se o 6. razredu)

Odgovor na Zlata Ćurković

napisao/la Tanja Debelec -

Ja sam shvatila da ne treba ponavljati, ali ni najavljivati. Odradila sam predtestove bez najave.

Odgovor na Tanja Debelec

napisao/la Kristina Vučić -

I ja sam odradila predtest bez najave.

Evo ja sam probila led čini mi se. Danas sam s jednim 6. razredom odradila u kabinetu informatike prvi sat Odnos stranica i kutova u trokutu. Sve je super funkcioniralo, svi su brzo našli materijale, hvala Damiru na e-udžbeniku osmijeh.

Uspjeli smo sve odraditi, iako mi se čini da je bilo malo vremena za vježbalicu. Svi su stigli do nje, oni bolji su to dobro provježbali, a oni sporiji su tek stigli do tih zadataka. U počeku učenici su nasumce radili neke stvari, morala sam ih usmjeriti da moraju raditi točno po uputama, korak po korak. Nakon toga svi su uspješno pratili materijale. Tablice za popunjavanje dala sam im na papiru, bojim se da ako vam to budu crtali u bilježnicu izgubit ćete  puno vremena.

Baš nam je bilo lijepo osmijeh

Odgovor na Kristina Vučić

Dobro ste shvatili, ispit predznanja bez najave, da snimimo trenutno stanje. Iako vam se pitanja možda čine lagana, uzmite u obzir faktor zaborava i računajte na prosječnu riješenost od kojih 50-60% (i to je ok, ne znači da su vam učenici loši, nego su samo zaboravili i nisu ponavljali gradivo). To nam daje prostora za završno testiranje jer u statistici se gleda razlika završno-početno.

Odgovor na Kristina Vučić

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

I ja sam u ponedjeljak odradila prvu lekciju. Kao i kod Kristine, falilo im je vremena za vježbu jer su se u početku dosta teško snalazili u načinu rada gdje oni rade sve. Nakon što su svladali prvi aplet, dalje je išlo lakše. Oni učenici koji su i inače najbolji, odradili su sve i vidjelo se da uživaju u radu. Dva učenika nisu uopće stigli proći sva 4 apleta. Čini mi se da je u pitanju problem lošeg čitanja i nerazumijevanja uputa. Učenicima se svidio okvir za pomoć - njihovi komentari su bili da im je jasno što je trebalo zaključiti, ali su neki slabije formulirali rečenice. Poticala sam ih da prvo zapišu svoju rečenicu, a tek tada da provjere i usporede s ponuđenom.

Najveći problem bio mi je objasniti onom drugom razredu zašto i oni ne idu u informatičku učionicu osmijeh

Odgovor na TATJANA BREŠĆANSKI

A joj, žao mi sad onih drugih. I u pravu si, prva lekcija (Odnos stranica i kutova) je stvarno zahtjevna što se apleta tiče (bez radnog lista gotovo neizvediva) jer ima puno čitanja. Naravno, ako nisu stigli, slobodno ih uputite da mogu kod kuće proći još jednom.

Ako nam ovo bude dobro išlo, možemo nakon što završi službeno istraživanje (samo ova cjelina) slične udžbenike napraviti i za neku drugu cjelinu pa onda slobodno povedeš sve učenike.