Forum za planiranje rada

Gotovi apleti

Gotovi apleti

napisao/la Damir Belavić -
Broj odgovora: 5

Kako sam već puno apleta napravio bilo bi zgodno da ih zajedno prokomnetiramo i vidimo što je dobro i što bi moglo biti bolje. Tako da znam u kojem smjeru krenuti, pa možda neke i iskoristiti.

Ovog ljeta sam radio za digitalne udžbenike iz matematike (Profil) no tu je bilo svega i demonstracijskog i interaktivnog. No mislim da je to dobra podloga za krenuti, možda se poneki aplet i iskoristi takav kakav je.

Samo jedna mala napomena, ovi apleti se nalaze u digitalnim udžbenicima i nažalost nisu baš slobodni za dijeljenje. Stoga ih ovdje stavljam u povjerenju.

Također još imam dosta gotovih apelta na geogebratube-u  ...link  isto kao nekakve ideje vodilje da vidimo gdje krenuti i kako.

Ponekad će biti dobro i korisiti čistu GeoGebru pa da učenici sami crtaju i isprobavaju "od nule". osmijeh

Odgovor na Damir Belavić

Re: Gotovi apleti

napisao/la Damir Belavić -

8. razred je krivi link u prošlom postu evo pravi ponovo ...

Odgovor na Damir Belavić

napisao/la Željka Dijanić -

Damire,

ovo je genijalno. Vizualni pristup (odabir boja) i animacije.... oduševilo me.

Hvala ti što si to podijelio s nama, posebice stoga što nije javno.

Svakako trebamo iskoristiti tvoje ideje i doraditi ovo što si ponudio prema teorijskom okviru (koji je još uvijek prazan, nadam se uhvatit vremena do kraja tjedna). Mene sad zapravo malo brine kako ćemo cijeli školski sat "napuniti" aktivnostima za učenike uz ovako zorne i brzinske aplete, ovo mi djeluje da se rješava jako brzo. Dobra ideja je da osmislimo dio sata gdje će učenici nešto i sami konstruirati.

Odgovor na Željka Dijanić

napisao/la Niko Grgić -

Pridružujem se pohvalama.  protrčao sam kroz nekoliko apleta i mogu reći samo Svaka ti čast Damire, ponudio si nam obilje izvrsnog materijala.

Sada trebamo  odrediti tih 15 lekcija koje će se odrađivati ( tu bi trebali prijedloge dati oni koji sudjeluju sa učenicima), dogovoriti se o metodičkom pristupu tj. o koncipiranju materijala.  Tu se svakako trebaju naći apleti za samostalno istraživanje i učenje, apleti za uvježbavanje naučenoga,  ali i  ono što je  Damir natuknuo - tako napisane lekcije gdje će učenici uz upute sami crtati i uz to istraživati. Ovdje moramo imati u vidu da neki  nisu često ili čak nikako radili na taj način ,  pa za taj način predvidjeti  jednostavnije  konstrukcije.

Što se tiče popunjavanja sata( Željkina opaska) mislim da tu neće biti problema, jer  i uz ovakav način rada treba raditi  i papirnato uvježbavanje  po potrebi  5-10 min provjere . 

Odgovor na Niko Grgić

napisao/la Željka Dijanić -

Vrijeme mi nekako curi pa ne stižem sve pripremiti ovdje kako bi htjela.
Ipak, morat ćemo odabrati jednu lekciju koja bi došla recimo u tjednu 3-7.11. (ako netko "kasni" s gradivom, nije problem, samo da nije ispred Damira) pa da odradimo tu prvu, a za to treba pripremiti aplete. Ja ću pogledati prema Damirovom planu i potražiti gotove aplete koje možemo iskoristiti (stvarno ih je obilje), zatim ću dodati ukratko teoriju (Polyu i Schoenfelda) da malo vidite na čemu se trebamo bazirati... na tome da učenike potpitanjima zainteresiramo za problem i vodimo da kroz istraživanju u apletu sami dođu do zaključka (Heureka!). To bi nekako trebao biti prvi dio sata, onda možemo uzeti Damirove gotove aplete za uvježbavanje ili Nikin prijedlog da učenici nešto sami konstruiraju iz početka (mada to možda bolje ostaviti za kasnije lekcije, ne baš za prvu).
A osme razrede onda možemo u tjednu iza toga (prvi naš sat).
Sedmi, koliko sam shvatila, geometrija dolazi tek u prosincu tako da za njih nije frka. Vjerujem da će oni ići glatko nakon ovih početnih iskustava s 6. i 8. r.