Forum za planiranje rada

Priprema:Odnos duljina stranica i veličina unutarnjih kutova

Priprema:Odnos duljina stranica i veličina unutarnjih kutova

napisao/la Tanja Debelec -
Broj odgovora: 5

S obzirom da je Alenina priprema jako dobra, po njenom modelu napravila sam pripremu za sljedeći sat.  Učenici će mjerenjima dolaziti do zaključaka. Pogledajte da li je dobro i da li Vam se sviđa.

Odgovor na Tanja Debelec

Re: Priprema:Odnos duljina stranica i veličina unutarnjih kutova

napisao/la Željka Dijanić -

Tanja,
ma ova priprema je izvrsna, ništa komplicirano, niti neke teške metode. Na jednom primjeru pokušamo mjerenjem doći do pravila koje onda zapisujemo, tako do tih nekoliko zaključaka i na kraju uvježbavamo. Hvala ti puno. Neka i ostali komentiraju ako misle da bi oni drugačije.

Odgovor na Željka Dijanić

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

Ja bih samo ubacila prije prvog primjera motivacijski zadatak, a nakon njegovog rješavanja i najavu cilja. Motivacijski zadatak:

Od pripremljenih trakica u četiri boje (kartonskih, papirnatih ili magnetnih - ja imam takve i jako su zgodne za demonstraciju na ploči) različitih duljina zadati učenicima da slože četiri trokuta. Planirat ćemo tako da jedan bude raznostraničan (kao što nas očekuje u Pr.1.), drugi jednakokračan (Pr.2), treći jednakostraničan (Pr.3), a četvrti naravno neće biti moguće složiti. 

Prokomentirati, najaviti cilj i prijeći na primjere iz pripreme.

Ovaj dio ne bi trebao oduzeti puno vremena, a mislim da solidno motivira.  Ja inače radim da u parovima odrade to malo istraživanje, ali onda se ne bi stiglo odraditi sve ovo predviđeno.

Odgovor na TATJANA BREŠĆANSKI

napisao/la Kristina Vučić -

Slažem se s Tanjom B. i ja slično odradim uvod s kartonskim trakicama, tako da učenici vrlo brzo shvate da ne mogu od bilo koje tri stranice konstruirati trokut, ja još imam model trokuta od dvije letvice koje su pomične , a umjesto treće letvice je guma, pa mi malo na tom modelu istražimo koja stranica je najdulja, a koji kut najveći i jeli to slučajno i poslije zajedničke diskusije krećemo u bilježnicu.  Još bih predložila u zadacima za vježbu dodati zadatak da oni napišu npr. duljine stranica od kojih možemo konstruirati i od kojih ne možemo konstruirati trokut.

Odgovor na Kristina Vučić

napisao/la Željka Dijanić -

Slažem se s prijedlozima.
Mene su te pripreme za kontrolnu mučile od početka. Svatko radi na svoj način, kako je godinama navikao i malo je bedasto sad "narediti" kako točno da se nešto radi. Predlažem da mi većini izvedive prijedloge ugradimo u predložene pripreme i damo uputu da svi tako odrade. A svaki od nastavnika neka onda procijeni koliko je u mogućnosti striktno se držati te pripreme.
Koliko znam, Tanja će među prvima imati sat u petak 14.11. i za tada moraju biti pripreme i za kontrolnu i za eksperimentalnu plus gotove sve lekcije. Imat ćete to početkom tjedna jer možda nekome od vas i prije petka to zatreba (možda da se javi onaj kome treba ranije i za koji dan, pa ću stisnuti i za vikend dovršiti sve).