S obzirom da je Alenina priprema jako dobra, po njenom modelu napravila sam pripremu za sljedeći sat. Učenici će mjerenjima dolaziti do zaključaka. Pogledajte da li je dobro i da li Vam se sviđa.
Priprema:Odnos duljina stranica i veličina unutarnjih kutova
Re: Priprema:Odnos duljina stranica i veličina unutarnjih kutova
Tanja,
ma ova priprema je izvrsna, ništa komplicirano, niti neke teške metode. Na jednom primjeru pokušamo mjerenjem doći do pravila koje onda zapisujemo, tako do tih nekoliko zaključaka i na kraju uvježbavamo. Hvala ti puno. Neka i ostali komentiraju ako misle da bi oni drugačije.
Ja bih samo ubacila prije prvog primjera motivacijski zadatak, a nakon njegovog rješavanja i najavu cilja. Motivacijski zadatak:
Od pripremljenih trakica u četiri boje (kartonskih, papirnatih ili magnetnih - ja imam takve i jako su zgodne za demonstraciju na ploči) različitih duljina zadati učenicima da slože četiri trokuta. Planirat ćemo tako da jedan bude raznostraničan (kao što nas očekuje u Pr.1.), drugi jednakokračan (Pr.2), treći jednakostraničan (Pr.3), a četvrti naravno neće biti moguće složiti.
Prokomentirati, najaviti cilj i prijeći na primjere iz pripreme.
Ovaj dio ne bi trebao oduzeti puno vremena, a mislim da solidno motivira. Ja inače radim da u parovima odrade to malo istraživanje, ali onda se ne bi stiglo odraditi sve ovo predviđeno.
Slažem se s Tanjom B. i ja slično odradim uvod s kartonskim trakicama, tako da učenici vrlo brzo shvate da ne mogu od bilo koje tri stranice konstruirati trokut, ja još imam model trokuta od dvije letvice koje su pomične , a umjesto treće letvice je guma, pa mi malo na tom modelu istražimo koja stranica je najdulja, a koji kut najveći i jeli to slučajno i poslije zajedničke diskusije krećemo u bilježnicu. Još bih predložila u zadacima za vježbu dodati zadatak da oni napišu npr. duljine stranica od kojih možemo konstruirati i od kojih ne možemo konstruirati trokut.
Slažem se s prijedlozima.
Mene su te pripreme za kontrolnu mučile od početka. Svatko radi na svoj način, kako je godinama navikao i malo je bedasto sad "narediti" kako točno da se nešto radi. Predlažem da mi većini izvedive prijedloge ugradimo u predložene pripreme i damo uputu da svi tako odrade. A svaki od nastavnika neka onda procijeni koliko je u mogućnosti striktno se držati te pripreme.
Koliko znam, Tanja će među prvima imati sat u petak 14.11. i za tada moraju biti pripreme i za kontrolnu i za eksperimentalnu plus gotove sve lekcije. Imat ćete to početkom tjedna jer možda nekome od vas i prije petka to zatreba (možda da se javi onaj kome treba ranije i za koji dan, pa ću stisnuti i za vikend dovršiti sve).
Prema prijedlogu Tatjane i Kristine, ja sam doradila Tanjinu pripremu. Ako nećete imati više komentara, ovo će biti završna verzija.