Ja radim na sličnosti trokuta. Planiram dva apleta. Jedan uvođenje i definiranje pojma sličnih geom likova i drugi sličnost trokuta. Mislim sutra navečer završiti.
Hvala ti Niko, spašavaš nas kao i do sad
Aleksandra radi aplete za otkrivanje dijagonala mnogokuta, a ako zatreba pitat ću ju i za vježbalice.
Damir ima obaveza ovaj vikend, ali je poslao brdo svojih apleta da ih možemo iskoristiti.
Ako Boris ili netko drugi ima ideju kako složiti vježbalice, neka se javi.
Molila bih kolegice koje imaju 7. razrede da se uključe u komentare kad netko stavi koji aplet jer će vaši učenici po tome raditi. Ja ću sada poslati mail da provjerim kada kome što treba zbog rokova. Nemaju sve isti poredak lekcija pa za jedne radimo mnogokut, a za druge sličnost.
Lekciju Sličnost trokuta imam u srijedu, 10. prosinca s eksperimentalnom skupinom.
Evo završih aplete o sličnosti. U drugom apletu sam odlučio ostaviti stalan koeficijent, a mijenjati duljine stranica. Mislim da će ovako lakše uočiti bit. Nekako mi nedostaje diskusija o koeficijentu; što ako je veći od 1 , jednak broju 1 , ili manji od 1. Bilo bi previše, možda će to vježbalice pokriti.
pojam sličnosti
http://tube.geogebra.org/student/mLaezTyP1
sličnost- trokuta istraživanje
http://tube.geogebra.org/student/mvDm5THy4
E-udžbenik za 7. razred kreiran i dodani Nikini apleti.
Niko, bojim se da bi mogli izvući krivi zaključak da je sličan trokut uvijek 2 puta veći.
Ionako dijele decimalne brojeve i morat će uzet kalkulator u ruke pa im ne bi bio problem i da je k bilo kakav broj (pa čak i decimalan).
Ne znam kako si radio drugi aplet. Možda bi homotetija (koju oni ne vide pomogla), da se vrh A preslikava u neki A' (tu točku da mogu micati), a negdje gore se stavi nevidljiva i nepomična točka O (središte homotetije). Pa se iz toga izračuna k=|OA'|:|OA| (opet nikome vidljiv), a vrhovi B' i C' se onda dobiju upravo tom homotetijom. Na taj način bi sami utjecali na veličinu drugog trokuta (pa imamo veći stupanj interaktivnosti i dinamičnosti).
I onda popunili novi redak tablice u kojem će dobiti drugačiji k, al za sva tri omjera isti.
I čini mi se da ovdje ipak ima dosta posla pa bi im tri retka tablice bila dovoljna.
Što se kutova tiče, dovoljno je bez decimala (sad ima previše brojeva), može s naredbom za zaokruživanje.
Vjerujem da ti je ovo radna verzija, oznake stranica u drugom trokutu ostaju na mjestu kad se oblik mijenja.
Inače, ideja kako otkriti sličnost ti je izvrsna. I raspravu s istim kutovima si ubacio ovdje.
A za koeficijente veće, manje il jednake 1 možemo složiti novi aplet.
Niko, hoćeš li možda da ja preuzmem aplet pa ga doradim prema ovim idejama i vratim ga tu na Moodle natrag da ti ušparam vrijeme? Onda ti pogledaš i ako ti se sviđa nastaviš dalje radit s tom verzijom. Puno si napravio do sada, malo mi glupo gnjavit s komentarima, lakše će bit ovako ako se slažeš.
Slažem se, pošalji pa ću vidjeti što dalje.
Niko, evo ga.
Nije baš išlo s homotetijom, ideja je upalila, al previše je trokut bježao van.
Al sam ga dobila malo drugačije, sad se pomakom točke A' trokut miče, a pomakom B' se mijenja veličina.
Kutovi su bez decimala, a nazivi stranica trokuta A'B'C' vezani uz nevidljiva polovišta.
Dodala sam i cijelu tablicu, mislim da je jasnije samo što se onda tekst povukao dolje.
I pitanja sam malo mijenjala (s obzirom da su samo 3 reda, i to im je dovoljno).
Uštimala sam da je ovaj prvi redak s koeficijentom 2 (ako ne pomaknu trokut).
A bit će im i drugi ako ne pomaknu točku B', al ako i pomaknu, nek računaju na kalkulator, ionako će dobiti isti k.
Samo što se meni tekst zaključka u lijevom prozoru vidio malo drugačije nego kod tebe na ggb tube (veća slova) pa sam to uštimala i stavila nepomično. No, sad kad ti otvoriš, možda se onda tebi krivo pomakne pa posložiš.
Pogledaj pa sad dalje prilagodi. Uglavnom, ideja otkrivanja ti je jako dobra, ovo su šminkerske sitnice.
Željka,
Mene je najviše zanimalo to s homotetijom Nažalost u tvome uratku postoji ponekad greška u omjerima.npr: (1.7, 1.67 i 1.66). Što se teksta lijevo tiče u ggb je sve u redu, na ggb tube se smanji, neznam zašto i neda se ni mrežno popraviti. Mislim da i ovako nije presitno. Promijenio sam pristup i doradio, pa pogledajte.
Niko, ma poslat ću ti to s homotetijom pa da vidiš što se događalo. Ako možeš iskoristiti, samo daj, al vidim da si sad već smislio nešto drugo.
Ova greška s omjerima, to se događa zbog zaokruživanja (da je omjer na jednu decimalu bilo bi isto). Vidim da ti u koraku 1. pišeš da zaokruže na dvije decimale (a da stavimo na jednu, ako pomaknu koji vrh, prije računanja, opet će se događati što i kod mene). A inicijalno si ionako složio da je prvi k=2, drugi k=1.8 i treći k=1.600619
I još me zanima ovo pitanje u koraku 4. Dakle, predlažeš da pomiču vrhove trokuta ABC i da provjere vrijednost omjera. Sumnjam da će uzeti kalkulator i ići računati ako im nismo dali mjesto gdje će upisivati rezultat (znaš kakva su djeca, neće bit baš strpljivi za to). Bi li imalo smisla ovdje staviti dinamični tekst, pa kad pomiču vrhove da vide da je omjer uvijek isti?
Ostavio bih to da zaokružuju na dvije decimale jer je kod mene razlika u vrijednosti omjera do tri tisućinke.
Što se tiče 4. koraka, već su vidjeli na tri primjera da je vrijednost omjera jednaka, stavio sam tu mogućnost pa tko hoće neka mrda i računa
Apleti za dijagonale mnogokuta i sličnost se rade, bit će gotovi noćas i složene pripreme i radni listovi (na zadnjoj strani pripreme za eksperimentalnu skupinu), a apleti dodani u e-udžbenik za 7. razred.
Moja isprika kolegicama iz 7. razreda kojima to sutra treba jer paralelno radimo sve razrede pa nismo stigli ranije.
Moze li neka uputa za aplet za slicnost. Mislio sam nesto ovako. Dva trokuta, ucenici biraju jesu li slicni ili ne. Mislio sam da dovlacenjem jednog preko drugog lakse mogu uociti da (ni)su istog oblika, ali se bojim da bi tako mogli doci do krivih zakljucaka... Kako im je ovo prvi susret sa slicnosti cilj apleta bi trebao biti uocavanje slicnih oblika...
Razmisljao sam postaviti tako da trokut mogu zakretati za njegove kutove, onda ga dovuku do prvog trokuta (vrha A) pa usporedjuju oblike i rotiraju. Ako se nijednom ne podudari u kutu znaju da nisu slicni, ako se podudare, onda po obliku dalje mogu zakljuciti...
Drugi aplet bi mogao biti da imaju dva slicna trokuta, a oni moraju odrediti koeficijent slicnosti. Tu bi opet prejednostavno bilo da su im sve stranice paralelne, ali ne vjerujem da ce sami znati odrediti odgovarajuce stranice kako bi izracunali...
Ja ti poslala mail pa kopiram:
Vjerojatno si već počeo pa ne znam jel ovo što sad pišem ima smisla.
Ne treba biti nešto komplicirano, s više varijanti zadataka ko što si radio
do sad, ali ako imaš viziju koju možeš odradit, zanemari ovo dalje.
Vjerojatno ti je lakše isprogramirati dvije zasebne vježbalice.
U jednoj bi mogli imati zadana dva slična trokuta s ispisanim duljinama
stranica kod oba pa neka računaju i upisuju k (valjda će znat da najkraća
ide s najkraćom, il nek se pomuče). Hm, trokuti da budu rotirani da nije očito što čemu
odgovara.
Moja varijanta za drugu... (ali sumnjam da stigneš večeras, pa možeš i
kasnije i ja naknadno dodam):
opet nacrtana dva slična trokuta, u oba prikazani kutovi (da znaju koja
stranica će kojoj odgovarat), u prvome i duljine stranica, te zadani k, a da
se traži jedna istaknuta stranica drugoga, pa da zapravo preko kuta moraju
odredit koja odgovara baš toj.
Možda su mi ideje totalno krive i teške za izvesti samo tak. Pa zapravo,
napravi kako si sam zamislio.
Aleksandra radi na mnogokutima, evo lekcija, a bit će i vježbalica:
https://tube.geogebra.org/student/b364307#chapter/12291
Ja slažem sličnost pa ubacujem kako je što gotovo, a Boris radi vježbalicu:
https://tube.geogebra.org/student/b364307#chapter/12287
Apleti i pripreme za Dijagonale mnogokuta i Sličnost trokuta gotovi. Puno hvala Niki, Borisu i Aleksandri koji su ovo pošteno odradili.
Pripreme u mapi Pripreme - 7 razred. Za kontrolnu skupinu imate nastavne listiće (po dva na jednoj stanici), a za eksperimentalnu su vam radni listovi na kraju pripreme (kod dijagonala isto po dva na jednoj stranici. Radne listove možete koristiti ako želite (tako ste brži) ili zapisivati u bilježnicu ono što je bitno.
Kod vježbalica eksperimentalne skupine dozvolite učenicima kalkulator (posebno kod sličnosti).
U pripremi je stavljeno da vježbate zadatke iz zbirke (a možete i one iz kontrolne skupine) ako budete gotovi s apletima prije kraja sata.
Nakon sata, kada stignete, ukratko napišete svoje dojmove na forumu pod temom OSVRT - 7. razred.
Želim vam puno sreće!
Kod Aleksandrinog odličnog apleta vježbalice za dijagonale mnogokuta ima jedna mala greška. Ako se u krivo odgovori cijelo vrijeme ostaje tužni lik upaljen.
I još jedna mala sitnica
I kod zadatka tipa ...
Zadan je mnogokut kojemu je n = ...
Koliko dužina moramo povući da bismo
nacrtali sve njegove stranice i dijagonale
iz vrha A1?
Stavio bi umjesto .... vrha A1 ... bude ... iz jednog vrha ... jer i sam sam krivo odgovorio misleći da se radi o svim dijagonalama kad je ovako napisano s prijelomom redka kod dijagonala.
Naravno treba pažljivije čitati, ali možda bi ovako bilo jasnije.
Inaće aplet je genijalan jer ima više tipova zadataka pa stvarno trebaš pročitati i razmisliti kako bi točno odgovorio.
Damire, prenijet ću ove primjedbe Aleksandri jer ih ovdje vjerojatno neće uočiti.
Inače, ona je izrazila želju da temu opseg i površina mnogokuta napravi sve sama po nekoj svojoj viziji, prvi koraci se već naziru i možete pogledati njeno djelo. Na prvi pogled meni je ovo čak i nedovršeno MRAK. Idem sad detaljnije proučavat to remek djelo.
Za opseg i površinu sličnih trokuta gotov je motivacijski zadatak (Kristina, ovo je za tebe):
http://tube.geogebra.org/student/m479007
A napravila sam i aplet koji prikazuje dokaz jer je to i u pripremi za kontrolnu, mada je ovo zapravo za bolje učenike:
http://tube.geogebra.org/student/m479443
Još mi ostaje problem sa zaokruživanjem u druga dva apleta ove teme (vidjet ću sutra kako će se Zvjezdanini učenici snaći, pa doraditi po prijedlogu Borisa i Damira od prije).
Željka, ovo je izvrno, stvarno me oduševilo! Čestitke svima Vama koji izrađujete ovako genijalne aplete!!!!!
Pozdrav iz Osijeka
Odlični su ovi apleti i Aleksandrini (kao i obično svemirski dobri) i tvoji moitvacijski Željka. Baš je dobar ovaj s trgom i slikom na kraju
Nego dosta sam zakasnio sa 7. razredima i sad radim sve te lekcije. Naravno da radim uz sve te aplete, jer je tom 7. razredu matična učionica - informatička. Jedino što je jako mali raazred (12 učenika, od toga tri prilagođena)
Ako hoćeš mogu i njih uključiti u istraživanje (nije mi problem napisati predtest i ispuniti upitnike) ?
Jedino što ne mogu uključiti drugi 7. razred jer tamo ne radim ja.
Damire, ako baš želiš možeš ih uključiti pa mogu sudjelovati u onom dijelu gdje se rezultati neće uspoređivat s kontrolnom.
Međutim, ruku na srce, ovdje si se toliko naradio i s apletima i s 6. i 8. razredima da je red da ideš u "zasluženu mirovinu" što znači "samo ožeži po apletima za 7. razred" i ne opterećuj se ispitima, upitnicima i sl.. Pa nam kasnije preneseš iskustvo kako je to neopterećeno koristiti ove aplete bez svih ostalih zafrkancija.
Prijedlog za aplet 3 kod slicnosti. Dodao bih neki kakti zadačić da namjeste koeficijent da slicni trokut bude upola manji i dva puta veći. Da dobiju jasniji dojam o koeficijentu. Tu se moze pitati jesu li se sve stranice udvostrucile (raspolovile)? Jesu li se kutovi promijenili?
Isto tako ne bi bilo lose dati protuprimjer. Aplet u kojem trebaju neku stranicu uvecati npr 3 puta, a drugu dva puta. Hoce li onda trokuti biti slicni? Hoce li se kutovi promijeniti?
Borise, izvrsna ideja. To s protuprimjerom naročito, jer uvjerena sam da će neki učenici misliti da su svi trokuti sada slični. Čak mi je pala ideja i za aplet s dodatnim sadržajem... ponuditi raznovrsne geom. likove pa pitati koji su uvijek slični: kvadrat, pravokutnik, romb, krug, jednakostraničan trokut, pravokutan,...
Šteta da smo sve razrede morali raditi paralelno i ovako brzinski, pa ne stignemo ni promislit što bi sve bilo dobro jer stvarno te aplete možemo iskoristiti za svakojaka čuda. Samo da se učenici naviknu razmišljat malo više i da shvate da ne može sve na brzinu, klik sim, klik tam i gotovo.
Napravit ću jos jednu vjezbalicu za slicnost preko vikenda, mogao bih i taj protuprimjer rijesiti. Ima li nesto sto je hitno (vidim kutovi mnogokuta su 15.12.)?
Borise, može ovo za sličnost. A protuprimjer, ako imaš ideju može zaseban apletić (neovisan o vježbalici) pa ćemo dodati i jedno i drugo.
Kutove mnogokuta sprema Aleksandra. Ali ona se sad prvo bavi istraživanjem pa ako imaš vremena da napraviš vježbalice, time ćemo nju rasteretit. Da nabacim ideju:
- generirati mnogokut ne nužno pravilan, ali konveksan (jel bi moglo jednom trokut, jednom četverokut, jednom peterokut, jednom šesterokut, jednom sedmerokut, al slučajnim redoslijedom) pa mu ispisati sve kutove osim jednoga kojega se traži (ili možda čak i nekim kutovima ispisati vanjski umjesto toga unutarnjeg)
Kutovi mnogokuta - radna verzija
Ove s vanjskim kutovima mislim ubaciti nakon sto skupe 50 bodova na racunanju kuta mnogokuta.
Borise, ovo si jako dobro smislio, ko da mi čitaš misli.
A ovo s vanjskim kutom nakon 50 bodova, tvoja ideja i bingo ko i svaki put. Ti stvarno imaš dobre ideje kako vježbu olakšati (uvedeš pomoć) ili otežati u određenom trenutku (makneš pomoć il dodaš novi tip zadatka).
Vidim da ti je još radna verzija pa kad budeš dorađivao dvije sitnice:
- suzi malo prozor (ima praznog prostora zdesna)
- kutove povećaj (ne font, to je super, nego veličinu luka, da je mjera unutra)
Ostalo je sve ok, ja volim podebljati linije, ali drugi ne, to je stvar ukusa pa to kako želiš.
Aleksandra radi istraživanje za kutove mnogokuta. Aplet za zbroj kutova je tu https://www.geogebratube.org/material/show/id/397037
Večeras će biti i još jedan za vanjske kutove te motivacijski + priprema s radnim listom da Tea sutra može po tome raditi.
Pozdrav,
sutra i ja radim kutove mnogokuta, pa sam samo htjela provjeriti je li sve spremno?
Podijelio sam na dvije vjezbalice, jednu s nepoznatim unutrašnjim kutom, i jednu s vanjskim kutovima.
Pokusao sam to odraditi u jednoj vjezbalici, ali je malo bugovito bilo pa mi je ovako lakše.
Aleksandra, aplet za vanjske kutove je divan. Mislim da je to najbolja rijec
Vesna, oprosti što kasno odgovaram. Evo sad ću posložiti što su nam Aleksandra i Boris pripremili i dodati na početak motivacijski aplet te sastaviti pripremu s radnim listom (to ću staviti ovdje, ali i poslati tebi i Tei na mail).
Borise, vježbalice su izvrsne, druga mi je posebno dobra. Čak si stavio opciju da se traži vanjski kut, mislim da će ih to baš dobro istrenirati
I zapravo mi se sviđa što si to razbio na dvije, neka lijepo prvo uvježbaju zbrajati na prvoj jednostavnijoj, a onda na idućoj dodajemo korak više. Super, hvala ti.
Evo i prvog apleta za kutove mnogokuta, nije baš motivacijski u smislu ovih do sada, više jedno ponavljanje za trokut i četverokut po ideji Teinog trganja i slaganja kutova.
https://tube.geogebra.org/student/m398571
Sad je poglavlje za kutove mnogokuta gotovo.
Mislim da bi u aplet 2 (kutovi mnogokuta) nakon zakljucka trebalo dodati da izracunaju zbroj kutova nekih mnogokuta. Primjerice stokut, sedamnaesterokut... Da nakon zakljucka izravno primjene formulu pa tek onda na vjezbalicu, koja je ipak korak vise od racunanja zbroja kutova.
Borise, ovo si jako dobro uočio. Mada ja to čak i ne bi na taj aplet nego na novi idući. Pa staviti da izračunaju za par mnogokuta kako si rekao i još pitanje dva obrnuto, postoji li mnogokut koji ima zbroj kutova 1980 stupnjeva, 1170 stupnjava... Zašto ne?
Razmisljam da tekst pomoci promijenim na nesto tipa " Broj trokuta koje dobijemo povlacenjem dijagonala je za __ manji od broja vrhova mnogokuta."
Doradim jos sve...
Mislim da to ne treba, to su trebali zapamtiti tj. zapisati u istraživačkom apletu, ali zapravo to i vide. Sasvim je dovoljno ovo što im sugeriraš koliko trokuta imaju.
Nego, razmišljam do koliko bodova da ovo staviš, do 50? I pomoć ograničiti do skupljenih 30, dalje ne?
Inače, svaka pohvala i za ovu vježbalicu.
Borise,
pričali smo o ideji za još jednu vježbalicu za sličnost trokuta, samo se prošli tjedan nije stiglo:
"opet nacrtana dva slična trokuta, u oba prikazani kutovi (da znaju koja
stranica će kojoj odgovarat), u prvome i duljine stranica, te zadani k, a da
se traži jedna istaknuta stranica drugoga, pa da zapravo preko kuta moraju
odredit stranicu koja odgovara baš toj i izračunati ju preko k."
Sada bi nam trebala slična vježbalica za opseg i površinu sličnih trokuta pa razmišljam (ako bi imao vremena, trebat će Zvjezadni vjerojatno krajem tjedna):
- za opseg sličnoga, zadati jedan trokut sa stranicama i koeficijent, pa neka računaju opseg drugoga (hm, jel ga treba prikazivati, ma malo mi glupo bez slike, da ne vide drugi trokut)
- za površinu sličnoga, što zadati? površinu, ili možda stranicu i visinu i još k pa neka računaju
Daj mi javi jel imaš vremena za ovo? Ako nemaš da zamolim Aleksandru (vjerujem da Damir isto ima puno posla pa da ga sad ne opterećujemo sa sedmim razredom)
Mislim da stignem do petka.
Daju se zakomplicirati vježbe s raznim kombinacijama zadanih i trazenih elemenata. I'm on it.
Nego, Zvjezdanini su odradili i poučke, jel?
Zvjezdana je u ponedjeljak trebala raditi Sličnost (prvu lekciju). Pitat ću ju mailom za kada joj ovo treba, jer pripremu za kontrolnu skupinu je davno napisala.
Istraživački apleti za opseg i površinu sličnih trokuta su gotovi.
Može komentari (nisam provjeravala kako će ić sa zaokruživanjem koef. sličnosti).
http://tube.geogebra.org/student/b364307#chapter/12289
Motivacijski aplet će sutra (ideja mi je prikazati umanjeno mjerilo nekog trga u obliku trokuta).
Da, stvarno je nezgodno kod zaokruživanja jer jednostavno se dobivaju rezultati koji nisu točni pa ih možemo zbuniti (kao u slici)
Imam dva prijedloga za malo poboljšanje.
1. koordinatnu mrežu postaviti na razmak (0.1) ... pa postaviti vezanje čvrsto na točku (opet se može dogoditi greška, ali manja je mogućnost)
ili (i)
2. sličan trokut napraviti da se povečava i smanjuje klizačem (koji bi ujedno bio i koeficijent) i uz čvrsto vezanje na mrežu pogrešku kod zaokruživanja smo sveli na minimum.
...............................
Prijedlog da na kraju lekcije budu vježbalice kao ponavljanje ... odlično.
Ideja za rijesiti problem zaokruživanja - zadati cjelobrojni opseg (na kvadratnoj mreži) i onda sastavljati trokut od njega.
Posluzi i za zoran prikaz opsega. Dovoljna je jedna stranica za uocavanje koeficijenta.
Dečki, hvala vam na idejama. Preradit ću jer nema smisla da im se ne podudara omjer opsega i površina i k (k^2).
Inače, Zvjezdana javlja da joj ova lekcija treba tek u drugom polugodištu. A koliko se sjećam, ostale kolegice prvo rade mnogokute.
Prošli tjedan sam već počeo raditi na istraživanju opsega i površine mnogokuta, a onda me ukliještilo u križima, tako da sam cijeli tjedan u krevetu. Nisam htio ništa pisati, jer nisam znao za kada to treba i kada ću ja biti u stanju opet raditi. Sada mogu nekako poluležeći na laptopu raditi. Vidim da je Aleksandra upisana, pa ako ona radi vježbalice i ako to treba za sljedeći tjedan(ponedjeljak), onda bih ja mogao završiti istraživanje.
Niko, hvala ti puno što i u bolesti misliš na nas (nadam se da te nije naporan rad ovdje i doveo do kreveta).
Koliko sam shvatila kolegice (ako dobro pamtim tko prvo radi sličnost, a tko mnogokute), preostale dvije lekcije (opseg i površina... sličnih trokuta... mnogokuta) radit će se u idućem polugodištu.
Za sličnost ćemo Boris i ja dovršiti, a Aleksandra već radi na mnogokutima, ima neke lude ideje, ponoviti trokut, razne četverokute, pravilne mnogokute pa onda općenito (da se površine nekih likova dijele na već poznate). Ona će odraditi i istraživanje i vježbalice jer to i njoj treba u 7. razredu. Malo je nezgodno s Aleks što se ona ne javi ovdje na Moodle nego kad ju opali inspiracija, onda meni na private message istrese brdo ideja i krene, pa mi šalje poluproizvode da potvrdim jel paše... uglavnom, čim nešto napravi ja ovdje šibnem link.
Niko, ti se lijepo odmori, nema potrebe da se ležeći u krevetu iscrpljuješ na laptopu iako te razumijem.... uživaš u apletima i vjerujem da ti fale nove kreacije. S ovime što smo planirali, mi smo pri kraju.
Međutim, mislim da smo jako dobra ekipa i da bi mogli nastaviti raditi čuda. Ja ću se nakon ovoga intenzivno baciti na analizu podataka i statistiku te pisanje rada, ali i meni će izrada apleta faliti. Stoga predlažem, ako želiš, a vjerujem da će nam se i Boris, Damir i Aleks pridružiti, da nastavimo s novim cjelinama, malo lakšim tempom (a ne kako smo do sada, par dana prije). Pa da izradimo nove udžbenike, možda za četverokut (6. razred), krug (7. razred), preslikavanja ravnine ili tijela (8. razred) ili što god se dogovorimo. Ne moram ja slagati e-udžbenike, može i netko drugi po ovom modelu (ako vam se sviđa), samo neka budu javno dostupni svima... ostavimo ih u naslijeđe Normali, neka se piše tamo u izvještaj što smo odradili jer ovo je velik posao i već se naši apleti koriste i kod kolega koji nisu u ovom timu.
Ok, sad kad je sve do kraja pokriveno, odmorit ću se - dobro će mi doći, zadnje aplete sam radio pod upalom. Što se tiče nastavka suradnje na izradi e-udžbenika, ideja mi se sviđa, ali o tom po tom.
Ja sam za :D
mislio sam jos u nekim zadacima sakriti opseg prvog trokuta, neka i njega racunaju... Ugl, komentari dobrodosli, sutra dovrsim i napravim za povrsine jedan (slican ovome).
Ovo je jako jako dobro. Sviđa mi se što je raznovrsno, čas se traži O1, čas a1. Ako želiš, slobodno dodaj i računanje prvog opsega. I jako je dobro što mogu rotirat, mislim da to bitno olakšava. I sviđa mi se što zapravo nema eksplicitno ispisan k nego ga trebaju dobit (s k bi bilo prelagano, a bez njega su mi zadatci realniji, to je ono što nam u stvarnosti zapravo treba).
Nego, uočila sam par sitnica:
- postoji dugme pomoć, al kad ga se klikne ništa, jel ti to ostalo od prije il si zaboravio pokazat pomoć?
- kada se traži O1, onda lijepo piše O1=?, a kada se traži a1, onda to piše na trokutu, al u nekim slučajevima nije baš odmah uočljivo (kužim ja da piše i u prozoru). Jel bi možda bilo dobro da se negdje gore blizu O1 ipak ispiše i a1=?
- točke H i I na trokutima vjerojatno služe da za njih prikvačiš tekst, mislim da mogu ostat skrivene
Ja bi još dodao samo malu zamjerku da se događa često da trokut prelazi preko teksta. Nemam trenutno ideju kako to riještiti.
Inače, aplet je odličan. I vjerojatno će gumb pomoć biti dostupan za rotaciju drugog trokuta.
Evo i apleta za povrsine . Prva tri zadatka su direktno racunanje, iduca 3 bez zadanog k, u iduca 2 se treba prvo izracunati povrsina, a u zadnja dva treba racunati a iz P.
Tako mi je palo napamet, nisam imao puno kombinacija kad ne znadu korjenovati jos.
Borise, ovaj aplet je izvrstan. Zapravo mi se sviđa još i više nego kod vježbalica gdje nasumično dolaze raznovrsni zadatci iz razloga što ovdje stvarno ide od najjednostavnijih prema najtežima.
Ma ovo si stvarno genijalno smislio. Igrala sam se malo što ako učenik griješi, jel i onda nakon 3 zadatka prvoga tipa prijeđe na drugi tip, al vidim da si i na to mislio, onda više puta vrte taj tip zadataka dok ne savladaju.
Svaka pohvala i naravno, HVALA.
Borise,
Vježbalica za kutove mnogoktua mi se jako sviđa. Posebno onaj dio pomoći. Odlično.
Jedino je mala, ali stvarno mala zamjerka ... premalo tekstualno polje za unos rezultata. Ne vidi se 4-znamnekasti broj.
I još nešto kao savjet ... tekstulano polje možeš vezati za kut ... Pa ne moraš onda izvan polja za unos stavljati znak za kut.
Radio sam tako nešto u 5. razredu ovdje.
Pišem kao odgovor na stariju poruku, jer vidim da više nije moguće niti čitati ono što ste napisali. Meni ispada stupac.
Zanima me, hoće li apleti za opseg i površinu mnogokuta možda biti gotovi za sutra??
Ja sam sutra posljednji put sa sedmašima ovaj tjedan. čisto da si znam planirati.
Pišem pripremu i prikopčati ću je uskoro.
Tea
Evo prijedlog pripreme.
Tea, kužim ovo sa stupcima. ja imam običaj na forumu (skroz gore) odabrati opciju Prikaz odgovora počevši s najstarijim pa sve poruke jednako široko vidim, a i niti jedna mi vremenski ne promakne.
Ne vjerujem da će Aleksandra do sutra završiti aplete jer ima još dosta posla. Izrazila je želju da ovo napravi skroz sama, ne zato što joj ne valja kad radimo svi zajedno nego je jednostavno imala kompletnu viziju baš za ovu dosta opširnu temu i kad mi je rekla što bi ona sve tu složila, nekako mi se činilo logično da ju pustim da razradi ideju u kompletu.
Znam da još treba dodati tekst na postojeće istraživačke aplete, a ima u planu i vježbalice. Obećala je da bi to mogla tijekom četvrtka da za petak bude spremno. Ja također ne mogu složiti ni pripremu ni radni list dok ona ne pripremi sve aplete. Tako da za sutra neće biti, stvarno mi je žao što sad tebi Tea remetimo plan rada. Počela je ona to još pod praznicima, al ko i svima, trebalo joj je odmora. A isto se dogodilo i meni (vidite da sam tek u nedjelju svima slala izvješće s rezultatima).
Tea, hvala ti na pripremi za kontrolnu skupinu. Nisam znala da ćeš se toga uhvatiti, zamolila sam Željku Kraljić da napiše ona (s obzirom da je najmlađa i kasnije se uključila), al valjda još nije gotova. Sad ne znam što ću ak i ona pošalje, da ne ispadne da je jedna radila bezveze. Ma zapravo, u tom slučaju bi mogli iskombinirat jednu zajedničku. Kod tebe mi se jako sviđa radni list, vidi se da voliš tablice ko i ja. Jedino bih ja kod vježbanja navela konkretne zadatke (jer nemaju svi iste udžbenike, a morali bi raditi jednako), tako su Alena i Tanja pisale i pokazalo se jako dobro. Stoga ako i Željka pošalje svoju, predlažem da napravimo kombinaciju, al vidjet ćemo.
Ovako, apleti za Površinu i opseg mnogokuta su skoro gotovi, svi su već u e-knjizi za 7 razred, jedino što će Aleksandra još večeras do ponoći raditi na njima (upute za učenike, dotjerivanje vježbalica i sl). Ali sutra se već mogu koristiti u razredu. Jedino večeras ne stignem sastaviti pripremu i radni list. Mada, ovi apleti su takvi da na njima ima dosta posla i bez dodatnog zapisivanja na radni list i vjerojatno se ionako ne bi stiglo ništa zapisati, a proći sve do kraja. Stoga zapravo predlažem da nam prvom satu radite po ovim materijalima bez zapisivanja, a na idućem ukratko s učenicima zapišete što smatrate potrebnim.
Evo i moje pripreme. Nisam mogla na forum pa sam vam već ujutro poslala na mail, a sada je stavljam i ovdje.
Žao mi je što smo sad obje radile pripremu. Kad sam vidjela da je Tea objavila već sam sa svojom bila skoro pri kraju pa sam je i završila. Moja priprema je više frontalna nastava u ovom slučaju i napisala sam sve zadatke koje bi radili. Ne znam, komentirajte pa možemo posložiti u jednu ili izabrati jednu. Kako većini odgovara.
Hvala i tebi Željka.
Nisam stigla pogledati jer sređujem statističke podatke sutra za konzultacije, budem sutra kad se vratim iz ZG.
Do tada mogu ostali komentirat i eventualno predložit kako najbolje iskoristit obje pripreme i složiti ih u jednu zajedničku.
Zapravo, ako je kod Željke frontalni rad, a kod Tee grupni, možda da oni koji predaju u 7.r. (Zvjezdana, Vesna) predlože što bi im bolje odgovaralo.
Željka i Tea, s obzirom da ste obje poslale pripremu za opseg i površinu mnogokuta, evo ja sam ih večeras pregledala, usporedila i od svake uzela najviše što se može te vas obje vodim kao autorice ove pripreme (čak sam i ishode iskombinirala, malo od jedne, malo od druge).
Tein radni listić je fantastičan, daje jednu sistematizaciju svih likova do sada.
Željka na kraju nudi listiće za demonstraciju pravilnih mnogokuta.
Također, sada imate i konkretne zadatke za vježbu... to nam pomaže da svi u 7. razredu radite podjednake zadatke.