Forum za planiranje rada

OSVRT 6. razred - nastava na računalima

Re: OSVRT 6. razred - nastava na računalima

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 0

Alena, hvala ti na ovako opširnom javljanju nakon svake nastavne jedinice (uh da su bar svi takvi.... al vjerojatno bi se ponavljali). Ove vaše odgovore ja planiram u doktorskom radu citirati (navesti vaše ime i prezime), pa da se ne bi stalno ponavljala ista imena, zamolit ću sve koji se rijetko jave s osvrtom da ostave barem dva komentara kako je protekao sat (naravno na mail jer sumnjam da stignete ovih dana još i čitati što sve tu pišemo).

Ajmo sad konkretno. Kužim što se dogodilo u apletu 2, 6*3/2=9 i 6+3=9, promijenit ću inicijalno u 6 i 4 pa neće biti problema (hm, tko bi to uočio unaprijed, to zapravo možemo tek kad učenici "navale na materijale").
Treći aplet sam stavila jer sam našla Josipov stari (mislim na Kličinovića) i svidjela mi se animacija. Dobro si se snašla što si im frontalno pokazala, ali zapravo ovaj izvod i simbolički zapis je primjeren samo boljim učenicima tako da ako netko slabiji projuri preko toga apleta bez da skuži dokaz, nije nikakav problem, bolje da takvi više vremena potroše na vježbalici.

Što se provjera tiče, upravo ih slažem i uskoro ću uploadat da vidite. Iskreno, bojim se hoće li u znanju eksperimentalna biti bolja, vjerujem da ne jer živu riječ nastavnika matematike ne može računalo zamijeniti. Međutim, ako rezultati budu podjednaki, i to je za mene veliki uspjeh... to će značiti da učenici mogu sami uz dobre aplete naučiti jednako dobro kao uz nastavnika... i tu vidim potencijal za učenike koji nisu na nastavi jer su bolesni, koji misle da im trebaju instrukcije (a ne trebaju ako sami nauče mislit i radit), koji su lijeni kad su u pitanju papirnata zbirka, olovka i gumica,...

Također, odgovorite Aleni na njeno pitanje o pripremama. Meni su motivacijski zadatci i životni problemi bili najzanimljiviji, po uzoru na njene probleme nastali su motivacijski apleti. Iskreno, u početku ih nismo radili, tek nakon tvojih priprema ja sam dobila ideju da bi tako nekako trebale i lekcije za eksperimentalnu počinjat.