Forum za planiranje rada

OSVRT 8. razred - nastava na računalima

OSVRT 8. razred - nastava na računalima

napisao/la Željka Dijanić -
Broj odgovora: 13

Re: Priprema:Pitagorin poučak

napisao/la Damir Belavić - Wednesday, 19 November 2014, 17:40

Pozdrav ekipi 

Evo odradio sam Pitagorin poučak u informatičkoj učionici.

Željka, nije bilo pre malo materijala. Dovoljno je to što imamo, jer ni boji učenici nisu stigli do Pitagorinh trojki. Najviše je bilo problema na početku kod apleta s egipatskim i indijskim trokutom. Trebalo je puno uputa i vodstva. 

Također malo je bilo problema kod površine i duljine stranice kod drugog apelta.

Tako da molim Niku da u taj aplet napiše kod stranica a=..  i za površinu P = ... 
 Jer će onda biti još jasnije što je što. Bilo je dosta pitanja o tome  pa da to izbjegnemo.

Vizualni dokaz ih dojmio i još jednom podsjetio na činjenicu o zbroju kvadrata nad stranicama.

Kao i obično većina učenika brzo prođe kroz upute. Pa treba stalno naglašavati: " Čitajte upute!!!" .

Vježbe su im bile dobre i zabavne.

Sve u svemu pozitivno iako ne mogu reći da to mojim učenicima bilo nešto novo jer smo znali tako već i prije raditi u 7. razredu.

Odgovor na Željka Dijanić

Re: OSVRT 8. razred - nastava na računalima

Re: Priprema:Pitagorin poučak
napisao/la TANJA DEBELEC - Saturday, 22 November 2014, 20:32

Odradila sam u petak Pitagorin poučak. Išlo je jako dobro. Većina je napravila do kraja. Par slabijih učenika nije stiglo pronaći sve trojke. Njima sam i tijekom sata morala stalno davati upute.

napisao/la Damir Belavić -

Evo opet kratki osvrt na 8. Razred. 

Bilo je odlično što sam imao blok sat jer u jednom ne bi uspio proći sve aplete. I ovako su se slabiji učenici teško snalazili kod zadnjeg apleta (nogomet). 

Ako bi to sve radili u jednom satu trebalo bi aplet s opisanom kružnicom staviti na kraj kao dodatni materijal. Također zadnji aplet bi trebao biti do 50 jer su zadaci malo zahtjevniji. Onda mislim da bi se moglo sve stići u jednom satu. 

Ono što je bilo divno je to što su svi, ali baš svi učenici riješili najmanje 10 zadatka za vježbu, samostalno. I bili su u svakom trenutku sigurni je li zadatak točan ili nije. I slabilji učenici su bili izrazito sretni što su osvajali bodove. Iako sam mislio da su vježbite prejednostavne ipak nisu bile. osmijeh 

definitino današnji učenici vole igre i ovo s bodovima je pun pogodak. osmijeh 

sve u svemu ... Jako dobro. 

Odgovor na Damir Belavić

Hvala na komentaru Damire.

Ne iznenađuje me što veliš da im vježbice nisu bile prejednostavne, posebno ova s nogometom, tu i mi imamo što razmišljati i ne ide baš brzo. A ova prije nje, dobro je što si kombinirao dijagonala + stranica i stranica + stranica da ne ide sve po istoj špranci, al baš zato im treba više vremena i vjerojatno više griješe. Staviš onda u toj nogometnoj vježbalici uputu da sakupe bodove do 50, a ja evo mičem opisanu kružnicu na kraj kao dodatni sadržaj (ionako nije bitna za vježbalice koje slijede nego eventualno za zadatke iz zbirke na idućem satu kad vježbate u bilježnici).

Posebno mi sviđa ovaj komentar:
Ono što je bilo divno je to što su svi, ali baš svi učenici riješili najmanje 10 zadatka za vježbu, samostalno.

Onaj pogled u očima (kod inaće slabijih učenika) je bio neponovljiv. Uspjeli su nešto! I "skužili su" ! 

Nakon toga su ispunjavali 3. upitnik (jer prije nisu stigli) mislim da su odgovori zanimljivi osmijeh

Odgovor na Damir Belavić

Poslat ću ti odgovore pa ćeš vidjet sam (ali ne stignem večeras).

napisao/la Tanja Debelec -

S osmim razredima sam napravila Primjenu Pit.poučka na pravokutnik. Bili su jako zadovoljni. Riješili su jako puno zadataka, a dio učenika uspio je doći i riješiti nekoliko zadataka u nogometnom treningu.

Odgovor na Tanja Debelec

Bilo je odlično kao i obično, no ovaj puta su slabiji učenici zapeli na vježbalici (otišli u minus osmijeh ) pa sam morao dosta objašnjavait. Tako da sam napravio male izmjene i dopune apleta. I svakako mislim da je do 50 dovoljno, ako radimo u jednom satu. Ako imamo blok sat onda se možemo zadržati i do 100. Jer su samo neki bolji učenici  stigli do Božićnih lampica i riješili 2 do 3 zadatka.

Većina ih je stigla napraviti i vježbu u kružnici.

S kontrolnom skupinom radio sam vrlo slične zadatke. (prva tri apleta demonstracijski i onda smo vježbali slične zadatke iz udžbenika).

Odgovor na Damir Belavić

Slažem se s idejom da nam prve vježbalice idu do 50 bodova. Malo tko će baš sve od prve pa će morat riješiti i više od 5 zadataka. Ideju sa 100 bodova smo preuzeli iz 6. razreda gdje su puno lakši zadatci (npr. zbroj kutova u trokutu), a ovdje je postupak puno složeniji.

Ako Boris ovo čita, onda da se možda se ne bavi rotiranjem onoga romba nakon 50 bodova jer tko dođe do 50 već je puno napravio. A ako si, Borise, već napravio tu rotaciju, onda možda neku napomenu gore iznad apleta (da se ide do 50 bodova, a tko želi jači izazov i složenije zadatke do 100, al to po svom izboru).

napisao/la Alena Dika -

Odradila sam Pitagorin poučak s osmašima. U informatičkoj učionici je bilo vrlo slično kao što je Damir opisao. Zajednički smo prošli prvi aplet: Egiptaski i indijski trokut, trebalo im je uputstvo više. Vodeći se iskustvom 6. razreda, mislim da im je prvi sat u inf. učionici uvijek najzahtjevniji. S ostalim apletima su se vrlo lako snalazili. Svi učenici su ispunili uvjet u 4. apletu i tek  s 10 bodova krenuli na zadnji aplet (čim im je spomemuta nagrada u vidu ocjene osmijeh ). Ta vježbica im se doista svidjela. Nekoliko učenika je stiglo rješiti i Pitagorine trojke, većina nije. 

Ovo su toliko dobro izrađeni apleti i ako to do sada nisam, čestitam svim autorima na idejama i izvedbi.

S kontrolnom skupinom nisam stigla sve odraditi. Dosta vremena mi je oduzelo crtanje. Dio zadataka smo uglavnom prošli usmeno. Ostatak pripreme sa zadacima ostaje za sat vježbe.

napisao/la Boris Pein -

Odradio sate s dva osma razreda. Bilo je vrlo dobro i meni i njima. Razredi su u prosjeku slicni, ali su u jednom nekako ujednaceniji. Što se i osjetilo u radu.
Prvi aplet sam projicirao, navodio što da klikaju, isprobavaju, da nista pokidati nece. U jednom razredu je većina dosla do zakljucka sama, dok je u drugom 5-6 ucenika zbunjeno gledalo u ekran. Ma koliko puta ih upucivao na brojanje kvadratica i uocavanje veze tih brojeva, nije islo. Morao sam naglasavati da nakon nekog vremena provjere svoje zakljucke (pogotovo u istrazivackom apletu), kao da nisu vidjeli da mogu kliknuti na pomoć... Ostali ucenici nisu imali problema (osim s necitanjem uputa osmijeh )

Isto tako, stalno ih je trebalo upozoravati da zapisuju. Silom su htjeli preletjeti aplete pa sam ih vracao i upucivao na zapis na listić. U drugom sam razredu zato dao uputu da smiju na sljedeci tek kad im ja dam dopustenje.

Vjezbalice su im bile super, i zaista su uzivali u njima. Bas me iznenadilo kako je to dobro funkcioniralo da su sami primjetili sto trebaju zbrojiti, a sto oduzeti, pogotovo kod apleta s formulama. Nakon toga su bez problema rijesili i zadatak na listicu. NISTA nisam morao pojasnjavati.
Ali je u jednom razredu ostalo par djece koja su jedva dosla do apleta s dokazom teorema. Dosta im je tesko islo to, navikli su na stalnu pomoc i upute i ova samostalnost ih je zbunila (uz moju pomoć tek nesto bolje, ali im nisam htio dati na gotovo, samo podpitanja, upute i ohrabrivanja)

Odradio sam i drugi sat nakon informaticke ucionice, i velika većina (u ujednacenijem razredu SVI, i najslabiji ucenici!) iz oba razreda su bez problema rjesavali zadatke s ispisivanjem formule za dani trokut i, nakon dva primjera na ploci, sa racunanjem stranice.
Sve u svemu i ja i djeca vrlo, vrlo zadovoljni. Jedva cekamo iduci sat.

Odgovor na Boris Pein

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

Kako je meni Pitagora došao na red tek u drugom polugodištu, kad su svi već uglavnom to odradili, malo sam zakazala s javljanjem na forum... 

Prvi sam sat, poučena iskustvom sa šestašima, malo detaljnije odradila uvod i način rada u kabinetu i to se pokazalo dobrim! Znala sam i da ih moram više kontrolirati kako ne bi jurcali naprijed, ali nisam ih uspjevala sve zadržati! Naprosto, neki učenici nemaju tu samokontrolu i potrebu za shvaćanjem sadržaja, nego samo idu naprijed po apletima. Kako sam već rekla, trebala bi im "kočnica"  na kraju svakog  apleta u vidu par pitanja. Drago mi je i što se to nije samo meni događalo...

Primjena na pravokutnik je prošla dobro i kad smo imali poslije sat vježbe, nisam primjetila neku razliku u odnosu na kontrolnu skupinu. Međutim, nakon primjene na jednakokračni trokut, primjetila sam da eksperimentalna skupina jednostavno napamet prepolovi osnovicu i tako uvrštava, ali problem u zapisivanju se javljao ako trebaju izračunati prvo a/2. Kontrolna skupina s tim nije imala problema, vjerojatno zbog mog neprestanog usmenog inzistiranja.

Romb i trapez smo odradili u blok satu i bilo ih je zaista zadovoljstvo promatrati. Gotovo da i nisu tražili moju pomoć. Ako je negdje nekome i zapelo, pomagali su si međusobno. Tu su prednjačili oni bolji učenici - činilo mi se da se osjećaju jako dobro jer su sami do nečega došli i još to mogu nekome objasniti. Koliko su toga usvojili, tek ćemo vidjeti.

Još jednom veeeeeelika pohvala autorima apleta!

Odgovor na TATJANA BREŠĆANSKI

Tanja, hvala na komentaru.

Stalno ponavljam isto, treba više sati da se učenike navikne na takav način rada. Ima ovo svojih prednosti i mana i trebamo o njima govoriti.

Prvi rezultati završnih provjera ukazuju da nema razlike između skupina što i nije loše. Teško će računalo zamijeniti dobrog nastavnika. Ono što je zapravo važno i veseli me jest da E nije lošija od K. Naravno, ako nešto i nisu dobro shvatili, i jedni i drugi su to mogli "pokrpati" na satovima uvježbavanja.

Isto tako, vjerujem da bi se razlike mogle uočiti da ih testiramo nakon duljeg vremena. Neka istraživanja pokazuju da bi u K zaborav bio veći dok se u E zbog tog otkrivanja i vizualnog prikaza znanje ipak dulje zadržava jer se lakše prisjete kako su do tih znanja došli.

napisao/la Kristina Vučić -

Pozdrav svima,

kao  Tanja i ja sam Pitagoru većim dijelom radila u drugom polugodištu. Iskustva su slična kao i kod vas ostalih. Prije odlaska u informatičku učionicu naglasila sam učenicima da sadržaje koje će sami proći na računalu moraju razumijeti, i tek tada ići na sljedeći aplet. Jedan dio njih je zaista to tako i odradio, a ostali su prebrzo prelazili preko materijala , pa kad su stigli do vježbalica nisu uspijevali.

Oni su kod kuće morali to proći ponovno i riješiti u bilježnicu po 5 zadataka iz svake vježbalice osmijeh.

Materijali su zaista izvrsni, hvala svima vama koji ste ih izrađivali.
Kao što je Željka i sama rekla i meni se čini da ovi materijali zaista imaju svojih prednosti i učenicima su bili zanimljivi.  Ali ipak je bilo dobro i to što smo samo dio lekcija radili pomoću računala tako da je bilo vremena "pokrpati" ono što im je promaknulo.

Hvala svima na ovom vrijednom iskustvu.