Po završetku nastavne cjeline trebali bi (za potrebe istraživanja) pisati završni ispit znanja.
Zbog kvalitetnije statističke usporede početnog i završnog znanja (odnosno izračuna napretka učenika), psihologinja mi je savjetovala da ispiti imaju jednako bodova, a po mogućnosti i oblik zadataka.
Stoga sam se ja držala obrasca ispita predznanja i složila završni test za 8. razred, a sutra ću staviti i za 6. razred.
Slobodno komentirajte sadržaj, izbor zadataka te jasnoću pitanja. Nisam ovo testirala niti na jednom učeniku (a mogla bi sutra na svome sinu al on je jedan i 1. srednje je). Bitno je da ne bude nejasnoća da ne bi 280 učenika (koliko ih ima u 8. razredima) mučio isti problem jer je nešto neprecizno napisano. I da se ne ponavljamo u zadatcima (osim 6 i 9 koji su namjerno isti samo drugačije formulirani).
Međutim, mislim da vam ovaj test ne može biti ispit znanja kojeg ćete ocjenjivati u razredu. Prvo jer obuhvaća samo teme koje smo imali u istraživanju (nema recimo kvadrata, jednakostraničnog trokuta, konstrukcija korijena,..). Drugo jer mi se čini da nije baš prelagan i na prvoj stranici su pitanja za konceptualno znanje gdje trebaju više čitati i misliti nego pisati, a na drugoj strani po meni nema dovoljno zadataka za dvojku (50% bi ih trebalo biti laganih da slabiji učenik koji nešto zna može dobiti 2). Naravno, ako rezultati vaših učenika budu izvrsni i vi im želite upisati ocjenu, onda super.
Dakle, komentirajte ovaj test svi koji imate 8. razred jer kad ga dotjeramo i prvi od vas (Damir, možda i Tanja) idući tjedan krene, onda poslije zbog njegovih učenika nije u redu da bilo što mijenjamo.
Damir je planirao ovaj test kao ponavljanje za svoj redovni ispit znanja i mislim da je to dobra ideja. Međutim, ako je netko možda već pisao svoj ispit znanja (znam da je Željko Kraljić čiji je razred samo kontrolna skupina Aleksandri pa ga zato ovdje na Moodle nema), onda ovaj test može pisati kasnije.