Forum za planiranje rada

Apleti kao pomoć za rad s učenicima s motoričkim poteškoćama

Apleti kao pomoć za rad s učenicima s motoričkim poteškoćama

napisao/la Alena Dika -
Broj odgovora: 1

Dragi kolege,

uvidjela sam potrebu da zbog Željke i rezultata njenog istraživanja otvorim ovu novu temu jer mislim da bi i ovi osvrti možda mogli biti zanimljivi.

Naime, u eskperimentalnom 6. razredu imam učenika Luku na prilagođenom programu koji ima solidne intelektualne sposobnosti ali motoričke poteškoće. Luka ima svog asistenta koji mu piše, lijepi listiće, konstruira, crta. Luka inače odlično savladava gradivo, ali često uviđam da je zakinut kod obrade geometrijskih nastavnih jedinica. Zbog motoričkih poteškoća ne može doživjeti konstrukciju vlastitim rukama. Uvijek s interesom prati što se crta na ploči i što mu se crta u bilježnici i jednom kad završimo s geometrijskim temama, ostaje mu da čeka kada će mu to opet netko drugi napraviti ili gleda urađene slike.

Ono što sam htjela naglasiti je,  da je Luka s posebnim zadovoljstvom pratio ove sadržaje uz pomoć apleta i kod kuće rado vježbao iste. Mouse-om se može koristiti. Na kvizu je mogao ravnopravno sudjelovati odgovarajući na postavljena pitanja. Razgovarajući s njim i njegovom majkom, mislim da je geometrijske sadržaje ovaj put lakše savladao i potpunije doživio. Mislim da mu je dinamika apleta nadoknadila ono što mu je zbog motoričkih poteškoća "oduzeto".

Naime, ovo istraživanje moglo bi potaknuti ideju izrađivanja organizirane riznice apleta geometrijskih sadržaja za učenike s motoričkim i drugim poteškoćama, jer to je uvijek kod njih najveći problem, neprocjenjivo za učitelje, učenike i roditelje takve djece. Primijećujem na internetu razne inicijative na tu temu, ali uglavnom vezano za aritmetiku, a manje geometriju. Ali o tom- po tom osmijeh

Odgovor na Alena Dika

Re: Apleti kao pomoć za rad s učenicima s motoričkim poteškoćama

napisao/la Željka Dijanić -

Alena, hvala ti puno na ovim razmišljanjima. Mogli bi provesti i raspravu po pitanju učenika s prilagođenim programima ili na individualiziranom pristupu, ali isto tako i po pitanju nadarenih učenika.

Ukoliko stignete, slobodno ovdje nabacite svoja zapažanja i ideje kao što je Alena.

Kad završimo testiranja s učenicima, onda smo mi nastavnici na redu, trebali bi istražiti naše stavove. Za to nemam predviđenih gotovih upitnika (za sada) što znači da sami možemo sastaviti pitanja pa će svatko od nas napisati što misli po svakoj točci, al o tom potom. A ovakva zapažanja svakoga od vas, pomoći će nam da ubacimo takvo pitanje pa da čujemo što svi ostali misle.