Dragi kolege, javite mi greške i omaške.
Dragi kolege, javite mi greške i omaške.
Pobjegla mi je visina u pravokutniku na planu ploče, pa evo još jednom.
Alena, meni se priprema sviđa, baš je životna. Nemam primjedbi.
Sviđa mi se što ti uvijek napraviš pripreme neovisne o udžbeniku. I što i kontrolna skupina ima taj element otkrivanja.
Uočavam pogreške i dolaze mi ideje, pa još jednom.
Za 6. razred ostaje dovršiti par apleta za površinu (Aleksandra je rekla da dotjeramo njen prijedlog, ona se sad bavi mnogokutima) i nastojat ću to danas jer znam da vam bude trebalo kroz dan-dva, vježbalice su odavno spremne.
Evo motivacijskog zadatka: http://www.geogebratube.org/student/m368773
Odličan!
Ja bih možda predložila nakon pitanja "Što zaključuješ?" gumbić i u ponudi zaključak za nadopuniti: "Površina pravokutnog trokuta jednaka je __________ površine __________."
Hvala na prijedlogu Alena.
Ipak, ne bih to stavljala jer se radi o motivacijskom apletu pa tko skuži dobro, tko ne, nema veze, naučit će na idućem. Htjela sam samo da imaju nešto simpatično za uvod u temu i gledala što si ti stavila u pripremu.
Pogledala sam druge aplete i vidjela da se to u apletima ne spominje, a kako je to gradivo koje se uči u 5. razredu, mislila sam da ga je dobro negdje spomenuti, ponoviti, jer učenici to zaborave. Možemo to ponoviti i na satu vježbe.
Alena, ipak sam dodala kako si sugerirala. Doista je bilo potrebno ponovit površinu pravokutnog trokuta, a to je baš pravo mjesto.
Evo sam još doradila i jedan aplet kojeg mi je poslao Josip Kličinović pa bi sada u lekciji Površina trokuta bili svi apleti, ali možemo ih dorađivati prema sugestijama. Vidite i sami da nam često promaknu ili sitnice ili bitne stvari, a druge oči to uvijek bolje vide.
Površina od Josipa - on je složio i izvod formule, ne znam je li to primjereno za 6. razred, ali bilo mi šteta maknut, neka bude za bolje učenike. A zapravo možda tako i radite u nastavi.
Sad vidim da je aplet preširok, sutra ću razmjestiti (izvod ispod slike!).
Malo sam se igrao s površinom trokuta.vidio sam par stvari za popraviti
Motivacijski apelt je odličan. ;)
Drugi aplet (iako bi ga možda stavio kao trećeg) ima tekst s desne strane koji je u razini većoj od kontrolnih okvira pa se ne može kliknuti na pomoć.
Treći aplet: treba samo pomaknuti zadnju definiciju (čemu je jednaka površina trokuta) da ne ispada iz okvira.
Ostalo mi se čin ok. Dosta dobro i zanimljivo.
Meni bi samo kod izvoda bilo primjerenije da iza tvrdnje P(pravokutnika)= 2 P(trokuta), ide tvrdnja da je P(trokuta) jednaka polovini P(pravokutnika) umjesto izjednačavanja oba izraza za P pravokutnika . Bojim se da će ovo djecu zbuniti. Inače je lijepo ;)
Što se tiče samog iskaza, općenito izbjegavam zapisivati u obliku formule (a pogotovo sva tri oblika - ovisno o osnovici) i ostajem pri zapisu da je ona pola površine pravokutnika i učenici uvijek nadopunjuju - u početku doslovno, a kasnije vizualiziraju. Mislim da je nepotrebno zatrpavati ih formulama...
Damire i Tatjana, pročitala sam vaše komentare, ali jučer nisam stigla zbog hitnih lekcija. Večeras ću doraditi aplete kako predlažete, napraviti pripremu, odnosno radni list za površinu.
Još samo nešto... bi li se mogle promijeniti u Josipovom apletu oznake tako da nasuprot vrha A bude stranica duljine a i nasuprot B da bude b ?
Hvala Tanja, ovo mi je promaklo, popravila sam.