Forum za planiranje rada

Priprema: Površina trokuta

Priprema: Površina trokuta

napisao/la Alena Dika -
Broj odgovora: 13
Odgovor na Alena Dika

Re: Priprema: Površina trokuta

napisao/la Alena Dika -

Pobjegla mi je visina u pravokutniku na planu ploče, pa evo još jednom.

Odgovor na Alena Dika

napisao/la Željka Dijanić -

Alena, meni se priprema sviđa, baš je životna. Nemam primjedbi.

Sviđa mi se što ti uvijek napraviš pripreme neovisne o udžbeniku. I što i kontrolna skupina ima taj element otkrivanja.

Odgovor na Željka Dijanić

napisao/la Alena Dika -
Odgovor na Alena Dika

Za 6. razred ostaje dovršiti par apleta za površinu (Aleksandra je rekla da dotjeramo njen prijedlog, ona se sad bavi mnogokutima) i nastojat ću to danas jer znam da vam bude trebalo kroz dan-dva, vježbalice su odavno spremne.

Evo motivacijskog zadatka: http://www.geogebratube.org/student/m368773

napisao/la Alena Dika -

Odličan!

Ja bih možda predložila nakon pitanja "Što zaključuješ?" gumbić i u ponudi zaključak za nadopuniti: "Površina pravokutnog trokuta jednaka je __________ površine __________." 

Odgovor na Alena Dika

Hvala na prijedlogu Alena.
Ipak, ne bih to stavljala jer se radi o motivacijskom apletu pa tko skuži dobro, tko ne, nema veze, naučit će na idućem. Htjela sam samo da imaju nešto simpatično za uvod u temu i gledala što si ti stavila u pripremu.

napisao/la Alena Dika -

Pogledala sam druge aplete i vidjela da se to u apletima ne spominje, a kako je to gradivo koje se uči u 5. razredu, mislila sam da ga je dobro negdje spomenuti, ponoviti, jer učenici to zaborave. Možemo to ponoviti i na satu vježbe.

Odgovor na Alena Dika

Alena, ipak sam dodala kako si sugerirala. Doista je bilo potrebno ponovit površinu pravokutnog trokuta, a to je baš pravo mjesto.

Evo sam još doradila i jedan aplet kojeg mi je poslao Josip Kličinović pa bi sada u lekciji Površina trokuta bili svi apleti, ali možemo ih dorađivati prema sugestijama. Vidite i sami da nam često promaknu ili sitnice ili bitne stvari, a druge oči to uvijek bolje vide.

Površina od Josipa - on je složio i izvod formule, ne znam je li to primjereno za 6. razred, ali bilo mi šteta maknut, neka bude za bolje učenike. A zapravo možda tako i radite u nastavi.

Sad vidim da je aplet preširok, sutra ću razmjestiti (izvod ispod slike!).

napisao/la Damir Belavić -

Malo sam se igrao s površinom trokuta.vidio sam par stvari za popraviti

Motivacijski apelt je odličan. ;)

Drugi aplet (iako bi ga možda stavio kao trećeg) ima tekst s desne strane koji je u razini većoj od kontrolnih okvira pa se ne može kliknuti na pomoć.

Treći aplet: treba samo pomaknuti zadnju definiciju (čemu je jednaka površina trokuta) da ne ispada iz okvira.

Ostalo mi se čin ok. Dosta dobro i zanimljivo.

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

Meni bi samo kod izvoda bilo primjerenije da iza tvrdnje P(pravokutnika)=  2 P(trokuta), ide tvrdnja da je P(trokuta) jednaka  polovini P(pravokutnika) umjesto izjednačavanja oba izraza za P pravokutnika . Bojim se da će ovo djecu zbuniti.  Inače je lijepo ;)

Što se tiče samog iskaza,  općenito izbjegavam zapisivati u  obliku formule (a pogotovo sva tri oblika - ovisno o osnovici) i ostajem pri zapisu da je ona pola površine pravokutnika i učenici uvijek nadopunjuju - u početku doslovno, a kasnije vizualiziraju. Mislim da je nepotrebno zatrpavati ih formulama...

Odgovor na TATJANA BREŠĆANSKI

Damire i Tatjana, pročitala sam vaše komentare, ali jučer nisam stigla zbog hitnih lekcija. Večeras ću doraditi aplete kako predlažete, napraviti pripremu, odnosno radni list za površinu.

napisao/la TATJANA BREŠĆANSKI -

Još samo nešto... bi li se mogle promijeniti u Josipovom apletu oznake  tako da nasuprot vrha A bude stranica duljine a i nasuprot B da bude b ?