Forum za planiranje rada

Pripreme- 7. razred

Pripreme- 7. razred

napisao/la ZVJEZDANA MARTINEC -
Broj odgovora: 29

Napisala sam pripremu za kontrolnu skupinu, 1.sat iz Sličnosti. Kritizirajte!

Odgovor na ZVJEZDANA MARTINEC

Re: Pripreme- 7. razred

Evo i pripreme za 2. sat. Ima viška u prilozima. Predlažem da se sve što je navedeno uz korištenje uporabe računalnog programa dinamičke tehnologije izbaci budući da je namijenjeno kontrolnoj skupini. Molim vaša cijenjena mišljenja.

napisao/la Željka Dijanić -

Zvjezdana,

vidim sada da si ti napravila pripremu za prva dva sata kontrolne skupine. Međutim, treba gledati paralelno, što mora odraditi kontrolna skupina onaj sat kojeg će eksperimentalna odraditi u kabinetu informatike (za eksperimentalnu samo 1 sat jer kolege nemaju uvjeta za više sati zbog zauzetosti učionice). E sad, tu bi se trebala javiti Tea, Aleksandra i Željka jer oni će raditi po ovim pripremama.

Samu obradu ove teme trebalo bi napraviti u jednom satu, a onda vježbanje na drugom. Jer će eksperimentalna skupina obradu imati u računalnoj učionici samo 1 sat, a drugi će vježbati s nastavnikom u klasičnom razredu (ili kako tko već želi i kako je radio do sada).

Tvoje pripreme su izvrsne, ali razmisli da ih zapravo ovdje stavljaš i za druge kolege jer ćete svi morati odraditi donekle jednako (hm, al nemate iste udžbenike, pa ako bi moglo napisati koji konkretno zadatak ili primjer radite - tako je pisala Tanja za 6. razred).

Dakle, trebalo bi ove dvije pripreme spojiti u jednu (tj. prekombinirati sadržaje u dvije, al druga bi bila vježbanje na idućem satu, projekti i sl. pa to svatko radi kako želi, po svom udžbeniku). Ja bih iz prve pripreme izbacila kratku provjeru znanja (i ostavila ju za idući sat kad su obje skupine u klasičnom razredu), a iz druge u prvu dodala onaj početni primjer određivanja kutova sličnih trokuta. Ne znam jel me razumiješ, samo nam je taj prvi sat bitan za istraživanje i u njemu bi trebalo obraditi novo gradivo u obje skupine (svaka na svoj način, al sadržajno isto). Tek će idući sat uvježbavanje po zbirci, al obje skupine mogu raditi na isti način (ploča, kreda, bilježnica) ili kako god vi već želite, taj sat je neovisan o istraživanju i o tome kako drugi kolege rade (ne morate jednako).

Odgovor na Željka Dijanić

U redu Željka, mislim da sam skužila. Ujutro vršim korekcije. Hvala na pomoći. Zvjezdana

Vrijedna ekipo, napisala sam korektiranu pripremu za kontrolnu skupinu. Dodala sam nastavne listiće i skenirane stranice udžbenika na kojima se nalaze navedeni primjeri i zadatci.

napisao/la ŽELJKA KOLAR -

Mislim da bi trebalo napraviti pripremu gdje bi mogli samo isprintati nastavni listić i manje više imati pripremljenje zadatke na nekom papiru ili prikazati projektorom, budući da koristimo različite udžbenike.  Isto tako, slažem se s gospođom Željkom, projekti se mogu zadati na drugom satu vježbe pa da sat obrade imamo svi isti. 

Koristeći se objavljenom pripremom gospođe Zvjezdane, nekim idejama od prošle godine što sam radila s učenicima, šaljem pripremu za sat.  Napravila sam prezentaciju za uvod gdje, osim što samo usmeno komentiramo slične oblike, uspoređujemo prikazane sličice.  U produžetku sam stavila tekstove zadataka koji bi se radili tako da svi radimo iste zadatke, vrlo lako možemo prikazati na platnu neovisno koji udžbenik koristimo, a zadatke rješavamo na ploču.

Prezentaciju šaljem u obliku PDF dokumenta jer je zbog slika veća od 500KB.

Odgovor na ŽELJKA KOLAR

Kolegice Željka, hvala na dopuni, super ste to odradili. Molim vas, ako može u obraćanju samo ime, jer ona gospođa mi zvuči preozbiljno. Lijepi pozdrav.

Ma bravo cure, najbolje da se vi koje ste sa 7. razredima dogovorite, a kao autora pripreme koju ćemo uzeti za konačnu možete staviti obje ako ste zajedno radile.

Željka, bez obzira što si ovdje najmlađa nemoj se ustručavati svima nam govoriti TI i zvati nas po imenu. Ionako ne znaš koliko tko ima godina, a mi se volimo osjećati mlađe nego što jesmo.

Jedino je sad problem tebe i mene jer smo imenjekinje pa ćeš ti biti ŽeljkaK, a ja ŽeljkaD, može?

Odmah vam se ispričavam, ne stižem pregledavati vaše pripreme jer je 8. razred hitan za četvrtak, a u 6. dovršavamo posljednje aplete. Nakon toga se maksimalno bacam na vas iz sedmih.

napisao/la Tea Borković -

Da ne biste mislili da me nema ;) 

Radim na veliko i pripremam obje pripreme za koje me Željka zadužila.

Već su na pol gotove, no, kako su kolegice visoko postavile letvicu, sad ih glancam. ;D

Odgovor na Tea Borković

Napravila sam pripremu za opseg i površinu sličnih trokuta. Očekujem komentare!

Ako ste zadovoljni, javljam se da napravim pripremu za Kutove mnogokuta- kontrolna skupina jer znam da imate puno posla pri izradi apleta. Molim rok izrade!

Zvjezdana, Tea je obećala i dijagonale i kutove mnogokuta. Ako ona kaže da neće stić kutove, onda ih ti preuzmeš. A za rok još čekam da se kolegice jave, vjerujem da neće trebat prije četvrtka.

Nego, komentirala bi pripremu za opseg i površinu.

U 1. i 3. primjeru su pravokutni trokuti pa razmišljam jel to najbolje rješenje (da ne steknu krivi dojam pa raznostranične ne znaju riješiti).
U pr.1 se stranica AB izračuna da je 4.24, ali oni su 7. razred i ne znaju Pitagoru. Ja bih predložila da se u taj primjer stave raznostranični trokuti ne nužno pravokutni, al i mogu (3,4,5) i (4.5,6,7.5) s ispisanim stranicama (svih 6) na jednu decimalu. Onda ne moraju uočavati jednakokračan trokut i raditi taj postupak (jer je to nebitno za opseg), čak mislim da im je postupak bitno lakši, samo zbroje stranice i uoče vezu opsega.
U pr.3 im se može ponuditi da računaju površinu preko visine, zadati sliku kao u pr.1 da u kvadratnoj mreži očitaju stanicu i visinu. I nekako mi se čini da baš neće tako lako skužiti da je 2.25=1.5*1.5. ja bih taj dio ostavila u razlomcima jer 9/4 prije će shvatiti da je to 3/2 kvadrirano.

Što se zadatka iz Petice 7 tiče, mislim da ga možemo preuzeti, ali dodaj onda u zagradu (Izvor: udžbenik Petica 7, Sysprint) i nemaš brige.
Ostalo, izbor zadataka za vježbu mi je sasvim u redu, ali čujmo i ostale.

Naravno, ovdje ste vi koji radite u 7. razredu mjerodavniji pa procijenite imaju li moje primjedbe smisla ili ne.

Odgovor na Tea Borković

Iako sam Željki osobno javila, evo i na forum da svi vide, meni je potreban aplet za dijagonale za srijedu 10.12.. A Kutove mnogokuta ću onda prebaciti na ponedjeljak 15.12. Tako da se naši vrijedni "aplet-stručnjaci " ne ubiju od posla.

Stoga ću pripremu za kutove staviti najkasnije do ovog  ponedjeljka navečer.

Žao mi je što stalno u zadnji čas, ali vrijeme je ispita i stalno nešto ispravljam i trčim, a ne stižem osmijeh

Odgovor na Tea Borković

Ma nema problema, evo ipak stižeš.

Meni se priprema čini u redu, ima i radni list. Iako razmišljam, tablica bi mogla stati i na pola A4 pa da se manje kopira, a i onda to mogu zalijepiti da ne moraju okretati bilježnicu. Dalo bi se složiti na pola strane pa dvije identične tablice i to se razreže. Čini mi se da je i ŽeljkaK svoj radni list tako stavila. Kako god da odlučimo, na kraju ćemo radni list dodati u file od pripreme na zadnju stranu da je sve na jednom mjestu. Al prvo neka kolegice komentiraju.

Inače, nekakva ideja motivacijskog apleta za dijagonale je tu, al još radna verzija:

http://tube.geogebra.org/student/m365007

Odgovor na Tea Borković

Meni je priprema super, rado ću  raditi po njoj. osmijeh Slažem se sa Željkom da bi samo zbog smanjenja kopiranja stavili listić 2 na 1. Evo ja sam složila, probala sam printati, sve se vidi unatoč pomaknutim marginama.

U Željkinoj pripremi za sličnost promijenila sam zaključak u Planu ploče. Ne znam, jel to u redu?

Kad učenici rade u parovima ili samostalno uvijek prokomentiramo što su zaključili. Prozovem par učenika (5-6 učenika). Kako obično ne razmišljamo svi isto, rečenice zaključka uglavnom budu različito formirane. Ponekad neki učenici krivo zaključe, pogotovo u ovakvim zadacima gdje se može dogoditi pogreška u mjerenju ili se ne znaju kako pismeno izraziti. Nakon što učenici iznesu svoje zaključke zajednički formiramo tu jednu rečenicu što smo osmislili, jedan učenik je glasno ponavlja i onda ju zapisujem na ploču.

Kad šećem razredom i promatram njihov rad već vidim kako im ide pa ako procjenim da su manje više svi dobro napravili i da su rečenice slično formirane onda ga ne pišem na ploču nego ga samo prokomentiramo. 

Ako smatrate da ne treba pisati, onda se svi moramo dogovoriti  da  radimo isto.

Otvorila sam  pripremu "Željkina priprema" i vidim da je kod Vas plan ploče skroz drugačiji. Hoće li učenici prepisati iz udžbenika ove sličice ili ćete sve to crtati na ploču? Meni se čini previše sve to zapisivati u bilježnicu. Bitno da uoče da su omjeri odgovarajućih stranica sličnih trokuta jednaki i da su odgovarajući kutovi sukladni, a ostalo možemo na konkretnim zadacima uočiti i objasniti. Različito ćemo trošiti vrijeme na određene etape sata. Neka se jave i ostali pa da se odluči što je bolje.

Odgovor na ŽELJKA KOLAR

Lijepo je da se ovako konstruktivno dogovarate. Svatko ima svoj stil rada, neki zapisuju više neki manje. Probajte naći sredinu koja svima vama odgovara, ali nemojte robovati pripremi i tome kako rade drugi. Slobodno si malo prilagodite kako su vaši učenici navikli (da li vole zapisivati sve, ili radije razgovarate i raspravljete uz minimalno zapisivanja).

Samo bi malo dodala, da vam olakšam. Ideja mojih profesora sa fakulteta je bila da svi rade ISTO. Po meni je to nemoguće, dobro da je priprema tu, ali neka vam bude okvirna. Što se mene tiče, ja ću reći da smo ju imali, a svatko se je držao plana u okviru svojih mogućnosti (pa kad i sami sebi za svoje učenike napišete pripremu, koliko puta se dogodi da ne možete baš sve što ste planirali jer oni nešto od prije nisu dobro savladali ili teže razumiju).

Vjerojatno niste stigli čitati na forumu iskustva kolega iz 6. i 8. razreda. Tamo se uočilo da niti razredi koji su radili s apletima, nisu odradili sve jednako. Neki kolege su isti sadržaj stigli u jednom satu, neki su morali prebaciti na idući. U tom slučaju, ovdje napišete što jeste , a što niste upsjeli prema planu.

I Zvjezdana, učitelj ili nastavnik, neka ostane ovako kad ih već toliko imamo gotovih. Ali razumijem što misliš. Pripreme koje ću odabrati da ih priložim radu, ja ću još jednom pročešljati i ispraviti te pojmovno ujednačiti.

Jel da stavim ova četiri zadatka u nastavni listić?

Mislim da nema potrebe, učenici pišu u bilježnice. Nastavni listići su dobra stvar, ali neki ljudi u školi imaju problem s kopiranjem pa da ih ne opterećujemo. Nekako mi se čini da su listići nužni kad nam bitno uštede na vremenu (tablice, sličice i sl) Al neka cure kažu i svoje mišljenje.

Evo pripreme za kutove mnogokuta.

Ja sam obojala kutove. Međutim, svjesna sam da je mnogima problem printanje, lako ih se ukloni, pa mogu učenici samostalno obojati.

Odgovor na Tea Borković

Tea, pogledala sam pripremu.

Sve mi se čini ok, ali imam pitanje čisto metodičko. 

Napisala si u pripremi: Zatim unutar mnogokuta odabiru proizvoljnu točku koju proizvoljno spoje s jednom točkom svake od stranica mnogokuta.

Pretpostavljam da se ovdje misli da zapravo iz tog jednog vrha povuku dijagonale i na taj način dobe n-2 trokuta.

Ti si predložila da trgaju kutove i slažu ih u jedan kut, što mi je ok za trokut i četverokut. Ali kod peterokute se već preklapa, valjda će se snaći s tim (kad zapravo uvijek ispada ili puni kut i pol ili dva puna ili dva i pol itd.)

E sada, prije rečenice: Učenici na analognim primjerima generaliziraju nepotpunom indukcijom i zaključuju: Zbroj veličina unutarnjih kutova n-terokuta računamo prema formuli: K= (n-2)∙180°

nekako mi se čini bitno vratiti se na ovu prvu rečenicu, skicirati neki mnogokut pa ga razdijeliti na n-2 trokuta što nam direktno daje formulu. Možda si tako i mislila, al ne znam hoće li drugi iz pripreme to shvatiti.

Nema problema Željka, pregledat ću još jednom. Ne bi bilo ništa nebično da su mi se potkrale greške.

Zapravo sam na kraju točku odabrala ja i ucrtala te linije  i kutove da djeci bude lakše i da nebudu zbunjena.

Što se kutova tiče to fora ispadne jer onda učenici vide kako se kutovi za svaki idući mnogokut povećava za 180 stupnjeva.

Staviti ću slike da svi vide na što sam mislila. meni se činilo fora, no ako se ostali ne slažu, onda ću promijeniti način obrade. 

Zapravo u ovom tipu obrade se ne dijeli mnogokut na trokute.

Odgovor na Tea Borković

Stavila sam  prepravljenu pripremu. Nadam se da je sada sve jednoznačno napisano. 

I u prilogu su slike da vidite na što sam mislila.

Ako se ostalima ne sviđa ovaj pristup (jasno mi je da nije tradicionalan), promijeniti ću sve. Nije frka.

Očekujem komentare.  osmijeh 

Odgovor na Tea Borković

Hvala Tea što sii slikom pojasnila. Meni se čini jako zgodno, samo da se ne smotaju kad preklapaju kutove. al dobra ideja je to što veliš da se uočava povećavanje za 180 stupnjeva.

Neka kolegice kažu ako im ne odgovara. Inače, neka ostane tako kako si ti predložila.

Odgovor na Tea Borković

I još nešto, gledam neke udžbenike pa vidim da se spominje i vanjski kut mogokuta. Spada li i to pod ovu nastavnu jedinicu. Ne čini mi se teško i da nema prostora za dodati to. Pitam čisto zbog izrade apleta i vježbalica. Na računalu je to moguće vrlo efektno i relativno brzo prikazat, a vanjske kutove možemo dodati u vježbalice i tako ih malkec otežat (da nisu svi zadatci na istu foru).

Znam da se to lijepo može obraditi u ovoj jedinici, pogotovo uz geogebru, no ja to obično radim tek kod pravilnih mnogokuta. I treba djeci dosta vremena da iznjedre formulu, a ja ih pustim da sami razmisle.

Tu je još onda i primjer gdje iz zbojra kutova traže o kojem se mnogokutu radi i meni se to čini dosta posla za jedan sat.